Catedrala Alexandr Nevski din Ungheni

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Catedrala Alexandr Nevski din Ungheni

Catedrala în 2021
Informații generale
Confesiuneortodoxă
HramAlexandr Nevski
Tipcatedrală episcopală
Țara Republica Moldova
LocalitateUngheni
raion Raionul Ungheni
Date despre construcție
Stil arhitectonicbizantino-rus
ArhitectAlexandru Bernardazzi
Istoric
Sfințire1903
Localizare

Catedrala „Sfântul Aleksandr Nevski” din Ungheni a fost construită în anul 1903 în centrul orașului. Proiectul catedralei a fost conseput de arhitectul rus Alexandru Bernardazzi [1].

Istoric[modificare | modificare sursă]

Pe locul înălțării catedralei, în anul 1877, în fața armatei ruse a fost citit manifestul imperial despre declararea războiului Imperiului Otoman[2]. În perioada sovietică în incinta catedralei a fost muzeu și chiar sală de sport. Biserica și-a reluat activitatea în anul 1991, după ce a fost reparată și sfințită de un sobor de 12 preoți.

Catedrală episcopală[modificare | modificare sursă]

La 3 aprilie 2011, Bisericii „Alexandr Nevski” i s-a atribuit statutul de catedrală episcopală. Episcop de Ungheni și Nisporeni a devenit Petru Musteață care a deținut și funcția de episcop al Mănăstirii Hâncu. Anterior, paroh al Bisericii „Alexandr Nevski” a fost Ioan Porcescu, care a condus-o un sfert de secol [3].

Galerie de imagini[modificare | modificare sursă]

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Proiectul lui Bernardazzi la Ungheni Arhivat în , la Wayback Machine.. Expresul.com, 16 noiembrie 2010. Accesat 19 aprilie 2012.
  2. ^ Paraclisul Alexandru Nevski[nefuncțională]
  3. ^ Biserica „Alexandr Nevski” din orașul Ungheni a devenit catedrală Arhivat în , la Wayback Machine.. Expresul.com, 5 aprilie 2011. Accesat 19 aprilie 2012.

Legături externe[modificare | modificare sursă]