Castelul Chambord

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search
Fațada de nord
Scara centralǎ dublu spiralata

Castelul Chambord (francezǎ Château de Chambord , Chambourg ) , situat la 15 km est de Blois, la Chambord (Loir-et-Cher, Franța), este unul dintre cele mai cunoscute castele din lume datorită unei foarte distincte arhitecturi renascentiste franceze care îmbină stilul tradițional francez cu structuri renascentiste.[1]

Castelul, cel mai mare de pe valea Loirei, a fost construit în inima celui mai mare parc forestier închis din Europa (5441m). A fost construit din ordinul regelui Francisc I între anii 1519 și 1547. Are 365 de camere care sunt mari, spațioase și încălzite de șeminee. Pe lângă camere, castelul mai are o bucătărie,o capelă și o sală de teatru. Lângă castel sunt grajdurile și grădina. Scara principală a fost proiectată de Leonardo da Vinci și este dublu spiralată. În prezent castelul este în proprietatea statului francez și este muzeu.

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Eugène Emmanuel Viollet, however, in his Dictionnaire raisonné de l'architecture française (1875) found that there was "nothing Italianate [about Chambord] ..., in thought or in form".

Legături externe[modificare | modificare sursă]