Casa memorială „Nicu Enea”

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Casa memorialǎ Nicu Enea
Informații despre clădire
Localitate Bacău
Țară România
Adresa Strada Nicu Enea nr. 13
Data finalizării 1926

Casa memorială Nicu Enea de la Bacău este o casă construită la începutul secolului al XX-lea, în care a trăit și a lucrat pictorul băcăuan Nicu Enea (1897 - 1960). Ea a fost donată de soția acestuia pentru a deveni muzeu, fiind redeschisă publicului pe 27 mai 2005.

Colecția cuprinde obiecte personale, fotografii, corespondență, 55 de lucrări de pictură semnate de Nicu Enea. Expoziția prezintă o parte importantă a operei pictorului băcăuan, elev al lui Camil Ressu, precum și ale pictorilor Jean Al. Steriadi, Nicolae Tonitza și alții.

Istoria[modificare | modificare sursă]

Clădirea în care se află expoziția memorială Nicu Enea a fost construită în anul 1926, proprietar fiind Gheorghe Palosanu, tatăl Elvirei Enea. În această casă, soții Elvira și Nicu Enea au trăit în perioada 19291960, informație inscripționată și pe plăcuța de pe fațada casei, care o atestă ca obiectiv de patrimoniu. În noiembrie 1968, Elvira Enea face o ofertă de donație care cuprinde imobilul, terenul aferent, 130 de lucrări de pictură, 210 de lucrări de grafică, mobilier și obiecte care au aparținut pictorului Nicu Enea, donație acceptată de Comitetul Județean de Cultură în luna mai 1969. După amenajarea casei, în luna decembrie 1970, aceasta se deschide pentru public, Elvira Enea îndeplinind funcția de custode.

Legături externe[modificare | modificare sursă]