Casa familiei Spirta din Zemun

44°50′N 20°25′E (Casa familiei Spirta din Zemun) / 44.84°N 20.41°E
De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Casa familiei Spirta
Спиртина кућа
Casa familiei Spirta de pe strada Glavna nr.9
Casa familiei Spirta de pe strada Glavna nr.9
Poziționare
Coordonate44°50′N 20°25′E ({{PAGENAME}}) / 44.84°N 20.41°E
LocalitateZemun
DistrictGrad Beograd[*][[Grad Beograd (city and district of Serbia)|​]]
ȚaraSerbia Serbia
Adresastrada Glavna nr.9
Edificare
Data finalizării1855
Primăria Belgradului

Casa familiei Spirta este un monument cultural, situat în Zemun, pe strada Glavna nr. 9[1]

Istorie[modificare | modificare sursă]

Decretul împăratului Franz Joseph I privind acordarea titlului nobiliar lui Pavel Gheorghe Spirta, 1856, Arhiva Istorică din Belgrad.

Casa familiei Spirta se găsește în Zemun, pe strada Glavna nr. 9. Construită în mijlocul secolului al XIX-lea conform planurilor lui Heinrich Freiher von Ferstel (1828-1883),[1] casa este un monument al culturii. Cu un design în stil neogotic, este una dintre primele case de familie cu mai multe etaje din nucleul vechi al Zemunului. Aparținea familiei Spirta, o familie aromana bogată și influentă din Zemun."

Arhitectură[modificare | modificare sursă]

Prin trăsăturile sale arhitecturale, se evidențiază în contrast cu casele din Zemun, reflectând astfel un statut social și gusturi distincte ale foștilor proprietari[2] . Partea principală a clădirii atinge înălțimea casei vecine cu un singur nivel. Este de tip trapezoidal, cu o aripă laterală orientată spre curte și o intrare carosabilă plasată asimetric. Interiorul este bogat decorat, specific casei burgheze înstărite. Se remarcă în mod deosebit tapetele decorative, tavanurile în stil, sobele ceramice, șeminee și parchetul bogat în stil inlaid. [1]

Fațada principală este dispusă într-o schemă de numere impare, specifică perioadei romantice. În detaliile decorative ale fațadei, în prelucrarea tâmplăriei și în ornamentarea podelelor, pereților și tavanului clădirii, se exprimă spiritul eclectic al epocii și gustul proprietarilor. Clădirea este construită dintr-un material solid. Cu linia sa arhitecturală, documentează o vechime reglementată în secolul al XVIII-lea. Face parte din strada principală din Zemun, contribuind la profilul și traseul său. [1]

Monument cultural[modificare | modificare sursă]

După eliberarea Serbiei în Primul Război Mondial, în casa respectivă a fost găzduită Școala pentru elevii cu deficiențe de vedere, începând din aprilie 1919 până în aprilie 1920, după mutarea sa din Bizerte în Zemun. În acei ani, în clădire au locuit și s-au școlit 2 fete și 4 băieți. [3] Mai târziu, în această clădire a funcționat și hotelul "Garni".

Din 1971, în clădire funcționează o expoziție permanentă a Muzeului de Istorie Locală Zemun, care prezintă istoria Zemunului de la înființarea sa până în 1945.[4] [5] Muzeul a fost închis pentru public între 2002 și prezent.

Clădirea a fost declarată monument de cultură conform Deciziei Instituției nr. 182/4 din 12.03.1965. Aceasta este situată în cadrul unei zone culturale-istorice, numită Nucleul Istoric al Zemunului, care a fost declarată bun cultural de importanță majoră pentru Republica Serbia.[6]

Surse[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b c d Кораћ Гордана, Кућа породице Спирта, МГБ, Београд 2007
  2. ^ Дабижић, Александра. Споменичко наслеђе Старог језгра Земуна, CD издање, Београд: Завод за заштиту споменика културе града Београда, 2006.
  3. ^ Школа за ученике оштећеног вида „Вељко Рамадановић" Земун. Arhivat din original la 04. 03. 2017. Accesat în 04. 03. 2017.  Verificați datele pentru: |access-date=, |archive-date= (ajutor)
  4. ^ Шкаламера, Жељко. Старо језгро Земуна II, Београд: ЗЗСКГБ: 1967
  5. ^ Шкаламера, Ж. Старо језгро Земуна I, Београд: ЗЗСКГБ: 1966.
  6. ^ Одлука, „Сл.гласник СРС“ бр.14/79.

Legaturi externe[modificare | modificare sursă]

Format:НКД - Град Београд