Casa Națională de Asigurări de Sănătate

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Casa Națională de Asigurări de Sănătate
SediuBucurești
LocațieBucurești, România
site web oficial

Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS) este o instituție publică din România, autonomă, de interes național, cu personalitate juridică, al cărei principal obiect de activitate îl reprezintă asigurarea funcționării unitare și coordonate a sistemului asigurărilor sociale de sănătate din România[1].

Sistemul asigurărilor sociale de sănătate reprezintă principalul sistem de finanțare a ocrotirii și promovării populației care oferă un pachet de servicii de bază care cuprinde servicii medicale, servicii de îngrijire a sănătății, medicamente, materiale sanitare și dispozitive medicale[1].

CNAS are în subordine casele județene de asigurări de sănătate (CJAS), Casa de Asigurări de Sănătate a Municipiului București, Casa Asigurărilor de Sănătate a Ministerului Transporturilor, Construcțiilor și Turismului, Casa Asigurărilor de Sănătate a Apărării, Ordinii Publice, Siguranței Naționale și Autorității Judecătorești[1].

La 7 septembrie 2011, guvernul a aprobat un proiect de ordonanță de urgență privind trecerea CNAS în coordonarea Ministerului Sănătății.[2]

Conducerea[modificare | modificare sursă]

  • Lucian Duță: ? - mai 2012
  • Doru Bădescu: 25 mai 2012 - iunie 2013[3]
  • Adela Cojan - 18 noiembrie 2019[4]

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b c Misiune Arhivat în , la Wayback Machine., cnas.ro, accesat la 20 ianuarie 2010
  2. ^ Guvernul a aprobat trecerea CNAS în coordonarea Ministerului Sănătății, hotnews.ro, accesat la 8 septembrie 2011
  3. ^ Doru Badescu a demisionat de la conducerea CNAS. In locul lui va fi propus liberalul Cristian Busoi, 13 iunie 2013, Stirile ProTV, accesat la 14 septembrie 2017
  4. ^ html Conducerea Accesat 7 mai 2020[nefuncțională]

Legături externe[modificare | modificare sursă]