Carnetul ATA

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Carnetul ATA
Emis pentru prima dată 30 iulie 1963
Valabil în 78 țări teritoriile vamale (începând cu 1 august 2018)
Tip de document document vamal internațional
Scop scutire temporară și gratuită a mărfurilor neperisabile în mai multe țări
Valabilitate 1 an de la emitere (max)

Carnetul ATA, denumit adesea „pașaport pentru bunuri” sau „pașaport pentru mărfuri”, este un document vamal internațional care permite exportul temporar și importul de mărfuri neperisabile fără taxe și taxe vamale timp de până la un an. Se compune din formularele unificate de declarație vamală care sunt pregătite pentru utilizare la fiecare punct de trecere a frontierei. Este o garanție acceptată la nivel global pentru taxele vamale și taxele care pot înlocui depozitul de securitate cerut de fiecare autoritate vamală. Acesta poate fi utilizat în mai multe țări în multiple călătorii până la o valabilitate de un an. Acronimul ATA este o combinație de termeni francezi și englezi „admitere temporară/temporară admitere”. Carnetul ATA este acum documentul cel mai utilizat de comunitatea de afaceri pentru operațiunile internaționale care implică admiterea temporară a mărfurilor.

Carnetul ATA este administrat în comun de către Organizația Mondială a Vămilor (WCO) și Camera Internațională de Comerț (ICC), prin intermediul Federației Mondiale a Camerelor.[1][2]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ „World Customs Organization”. www.wcoomd.org (în engleză). Accesat în . 
  2. ^ „ATA carnet at work - ICC - International Chamber of Commerce”. ICC - International Chamber of Commerce (în engleză). Arhivat din original la . Accesat în . 

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]