Carltheater

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Carltheater
Înființat  Modificați la Wikidata
LocațiaViena  Modificați la Wikidata
Austria  Modificați la Wikidata
Capacitate804  Modificați la Wikidata
ArhitectAugust Sicard von Sicardsburg[*][[August Sicard von Sicardsburg (arhitect austriac)|​]]  Modificați la Wikidata
ProprietarSigmund Eibenschütz[*][[Sigmund Eibenschütz (Austrian conductor)|​]]  Modificați la Wikidata

Carltheater a fost un teatru din Viena. Se afla în suburbiile din Leopoldstadt, pe Praterstraße 31 (la acea vreme numită Jägerzeile).

A fost succesorul Teatrului Leopoldstädter. După o serie de dificultăți financiare, acest teatru a fost vândut în 1838 directorului, Carl Carl, care a continuat să-l conducă în paralel cu Theater an der Wien până în 1845. Doi ani mai târziu, clădirea a fost parțial demolată și reconstruită după planurile arhitecților August Sicard von Sicardsburg și Eduard van der Nüll, care mai târziu vor proiecta Opera de Stat din Viena.

Teatrul a fost deschis sub numele Carltheater în același an, 1847. Multe piese Alt-Wiener Volkstheater [de] de Johann Nepomuk Nestroy au avut premiera aici; între 1854 și 1860, Nestroy a fost directorul teatrului. În anii următori, mulți dramaturgi vienezi cunoscuți au scris piese pentru Carltheater și și-au consolidat reputația de teatru de operă favorit pentru piese folclorice și operete vieneze.

După o schimbare rapidă a regizorilor în secolul al XX-lea, teatrul a devenit neprofitabil și a fost în cele din urmă închis în 1929.

Literatură[modificare | modificare sursă]

  • Franz Hadamowsky: Das Theater in der Leopoldstadt von 1781 bis 1860, (Teatrul din Leopoldstadt din 1781 până în 1860), Höfel, Vienna 1934
  • Leopold Rosner: 50 Jahre Carl-Theater (50 de ani de Carltheater), Schworella & Heick, Vienna 1897

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

Mare parte din informațiile din acest articol sunt luate din articolul Wikipedia în limba germana.