Carlos, Duce de Parma

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Carlos, Duce de Parma
Date personale
Nume la naștereCarlos Xavier Bernat Sixte Marie Modificați la Wikidata
Născut (54 de ani)[1] Modificați la Wikidata
Nijmegen, Gelderland, Țările de Jos Modificați la Wikidata
PărințiCarlos Hugo de Bourbon-Parma[2]
Prințesa Irene a Olandei[2] Modificați la Wikidata
Frați și suroriJaime de Bourbon-Parma[*]
Carolina de Bourbon-Parma[*]
Margareta de Bourbon-Parma[*] Modificați la Wikidata
Căsătorit cuAnnemarie Gualthérie van Weezel[*][[Annemarie Gualthérie van Weezel (jurnalistă olandeză)|​]] (din ) Modificați la Wikidata
CopiiPrins Carlos Hugo Roderik Sybren de Bourbon de Parme[*][[Prins Carlos Hugo Roderik Sybren de Bourbon de Parme ((born 1997))|​]][2]
Prinses Luisa de Bourbon de Parme[*][[Prinses Luisa de Bourbon de Parme ((born 2012))|​]][2]
Cecilia Maria Johanna Beatrix Prinses de Bourbon de Parme[*][[Cecilia Maria Johanna Beatrix Prinses de Bourbon de Parme (born 2013)|​]][2]
Carlos, Prins de Bourbon de Parme[*][[Carlos, Prins de Bourbon de Parme (Parmese Royal (born 2016))|​]][2] Modificați la Wikidata
Cetățenie Regatul Țărilor de Jos Modificați la Wikidata
Ocupațiearistocrat[*] Modificați la Wikidata
Apartenență nobiliară
TitluriPrince of Bourbon-Parma[*][[Prince of Bourbon-Parma (Parmese Royal Title)|​]] ()
Prince of Parma[*][[Prince of Parma |​]] (din )
prinț ()
Duca Ereditario di Parma[*][[Duca Ereditario di Parma (Title held by the pretender to the throne of Parma)|​]] (din )
Familie nobiliarăCasa de Bourbon-Parma[*]

Prințul Carlos de Bourbon-Parma, Duce pretendent de Parma și Piacenza[3][4] (n. 27 ianuarie 1970) este actualul șef al Casei de Bourbon-Parma și membru al familiei ducale. Este considerat pretendent al tronului din Parma sub numele de Carlo al V-lea[3] și pretendent carlist al tronului din Spania sun numele de Carlos Javier al II-lea.[5][6]

Biografie[modificare | modificare sursă]

Prințul Carlos s-a născut la Nijmegen în Olanda ca fiul cel mare al lui Carlos Hugo de Bourbon-Parma și a Prințesei Irene a Olandei. Are două surori mai mici și un frate. Carlos și-a petrecut copilăria în câteva țări inclusiv Olanda, Spania, Franța, Anglia și Statele Unite. În 1981, când avea unsprezece ani, părinții săi au decis să divorțeze. Împreună cu mama sa și cu frații săi s-a mutat la Palatul Soestdijk din Olanda. A locuit la palat un număr de ani împreună cu bunicii lui, regina Juliana a Olandei și prințul Bernhard al Olandei.

Carlos a studiat științele politice la Universitatea Wesleyan din Connecticut și demografie și filosofie la Universitatea Cambridge. După terminarea studiilor a lucrat pentru compania ABN AMRO în Amsterdam, unde a fost implicat cu pregătirile pentru introducerea monedei euro. Apoi a lucrat o vreme la Bruxelles în calitate de consultant de afaceri publice pentru compania politica europeană Advisors Publice (EPPA). Din 2007 el este angajat în proiecte privind sustenabilitatea în lumea afacerilor.

Viața personală[modificare | modificare sursă]

Prințul Carlos a avut o relație cu Brigitte Klynstra (n. 10 ianuarie 1959), fiica vitregă a contelui Adolph van Rechteren Limpurg, Lord de Enghuizen. În timpul acestei relații a fost tatăl unui fiu, Carlos Hugo Roderik Sybren Klynstra (n. 20 ianuarie 1997 la Nijmegen)

La 7 octombrie 2009 s-a anunțat că prințul Carlos se va căsători cu Annemarie Cecilia Gualthérie van Weezel. Căsătoria civilă a avut loc la 12 iunie 2010 la Wijk bij Duurstede. Tatăl prințului Carlos a murit la 18 august 2010 la Barcelona, Spania, la vârsta de 80 de ani; drept consecință Carlos a devenit următorul Duce de Parma și șeful Casei de Bourbon-Parma.

Noul duce de Parma și Annemarie s-au căsătorit religios la 20 noiembrie 2010. Cuplul are două fiice:

  • Prințesa Luisa Irene Constance Anna Maria de Bourbon-Parma (n. 9 mai 2012, Haga).
  • Prințesa Cecilia Maria Johanna Beatrix de Bourbon-Parma (n. 17 octombrie 2013, Haga).

Prințesa Luisa a fost botezată la Parma de episcopul de Parma, Enrico Solmi, la 29 septembrie 2012, în timp ce prințesa Cecilia a fost botezată la Piacenza la 5 aprilie 2014.

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Carlos Xavier Prins de Bourbon de Parme, The Peerage 
  2. ^ a b c d e f The Peerage 
  3. ^ a b LL.AA.RR. Il Duca e la Duchessa di Parma e Piacenza Arhivat în , la Wayback Machine. – Website of the Royal and Ducal House of Bourbon-Parma (Italian)
  4. ^ "Duke of Parma and Piacenza" is the extended and more formal title of the duke
  5. ^ Mensaje al Pueblo Carlista de S.M.C. Don Carlos Javier II de Borbón, Rey de Las Españas Arhivat în , la Wayback Machine. – blogspot El Carlismo contra Globalizatión (Spanish)
  6. ^ El primogénito de Carlos Hugo de Borbón – Nuevo pretendiente carlista a la corona de España – website news agency Europa Press (Spanish)