Card Internațional de Identitate pentru Studenți

De la Wikipedia, enciclopedia liberă

Cardul Internațional de Identitate pentru Studenți (ISIC) este un card de identitate cu fotografie, ce identifică deținătorul său ca fiind student, singura formă de astfel de act recunoscută internațional.

Deținătorii acestor carduri au acces la reduceri de prețuri facilitate de mai multe companii, mai ales în servicii legate de călătorii, cum ar fi bilete de avion, tren sau autobuz, închirieri de autovehicule, sau pentru cazare. Alte reduceri practicate în legătură cu acest card sunt cele la muzee și manifestări culturale, precum și la baruri sau restaurante. Ca preț de referință, pentru aceste carduri se achită o cotizație anuală de membru, diferită de la o țară la altă în funcție de gradul de dezvoltare (ex. 22 de dolari în Statele Unite, 9 lire sterline în Regatul Unit). În SUA, deținătorii de carduri primesc și asigurare medicală sau de călătorie, de unde prețul mai ridicat. Cotizațiile sunt utilizate în scopul dezvoltării facilităților naționale și internaționale oferite exclusiv în baza legitimării cu aceste carduri.

Cardurile sunt emise de Asociația ISIC, o organizație internațională, not-profit, membră a confederației World Youth & Student Educational Travel Confederation. De la începutul anilor 1960 până în prezent au fost emise peste 45 de milioane de carduri ISIC.


Acte oficiale pe plan internațional[modificare | modificare sursă]

Începând din 1956 pe plan mondial s-a sprijinit activ răspândirea conceptului de acte unice de identificare internațională pentru tineri, în mod special pentru studenți și elevi, în baza cărora aceștia să beneficieze de facilități speciale în perioada de formare personală și profesională. Proiectul s-a răspândit rapid, ajungându-se ca în zilele noastre să fie prezent în întreaga lume, sub forma a trei carduri speciale:

  • ISIC - elevi, studenți, masteranzi, doctoranzi;
  • ITIC - Cadre didactice;
  • IYTC - tineri sub 26 de ani.

Cardurile sunt emise și produse în conformitate cu standardul ISO 7816, conțin 14 elemente de securitate care fac imposibilă falsificarea.

Avantajele posesorilor de carduri[modificare | modificare sursă]

Posesorii cardurilor devin parte a unei comunități internaționale de peste 5 milioane de tineri care împart pasiunea de a călători, de a-și lărgi orizonturile culturale și de a face noi descoperiri, bucurându-se de:

  • recunoașterea internațională a statutului deținut;
  • acces la un program internațional de peste 40.000 de facilități în întreaga lume (rețeaua numără în prezent 120 de țări)
  • reduceri la obiectivele culturale și turistice, organizații guvernamentale și non-guvernamentale, firme private din țară și din străinătate, din cele mai diverse domenii: transport, cazare, cultură, divertisment, sănătate, educație și formare personală și profesională;
  • până la 40% reducere la bilete de avion și servicii turistice;
  • acces la cea mai mare bază de date online cu informații turistice și culturale, Travel Max;
  • acces gratuit la o linie telefonică disponibilă non-stop, prin intermediul căreia posesorii ISIC pot beneficia de asistență în situații de urgență și pot transmite mesaje familiei;
  • acces la ISIConnect – un serviciu global de telefonie, fax, e-mail și servicii voce, care permite studenților comunicarea rapidă și ieftină în întreaga lume.

Cardul International de Identitate pentru Studenti (ISIC)[modificare | modificare sursă]

Cardul ISIC (International Student Identity Card) este singura dovadă recunoscută internațional ce probează statutul de elev/student în peste 120 de țări. Cardul se poate emite și pentru masteranzi și doctoranzi la cursuri de zi. Codiții de bază pentru toți posesorii sunt:

  • vârsta minimă: 12 ani (nu există limită superioară de vârstă);
  • să urmeze cursuri de zi;
  • nu se admit cursuri seral, fără frecvență, frecvență redusă, învățamânt deschis la distanță
  • să fie înmatriculați la o instituție de învățământ acreditată și/sau recunoscută de Ministerul Educației si Cercetării
  • Sunt acceptați solicitanți indiferent de naționalitate sau țara de rezidență

Valabilitatea cardului ISIC este de 16 luni, începand din luna Septembrie până în luna Decembrie, inclusiv, a anului următor. (Exemplu: un ISIC emis in Septembrie 2008 va avea valabilitate până la 31 decembrie 2009, adică 16 luni; un ISIC emis în Martie 2009 va avea valabilitatea tot până la 31 decembrie 2009, adică 10 luni. Termenul de validitate este conceput astfel încât să se plieze pe structura anului școlar/universitar la nivel internațional.)

Cardul Internațional de Identitate pentru Profesori (ITIC)[modificare | modificare sursă]

Cardul Internațional de Identitate pentru Profesori ITIC (en.-International Teacher Identity Card)este SINGURA dovadă recunoscută internațional ce atestă statutul de cadru didactic, susținută de UNESCO și de Uniunea Europeana. Creat pentru a înlesni turismul cultural pentru profesori și urmând exemplul mai experimentatului sau omolog din mediul studențesc (ISIC), cardul ITIC a acumulat într-un timp scurt o serie de facilități accesibile posesorului care au convins mediile didactice de necesitatea procurării acestuia, dar și de amploarea pe care o capătă. ITIC se adresează tuturor cadrelor didactice cu normă întreagă care activează la instituții de învățământ acreditate și/sau recunoscute de Ministerul Educației și Cercetării, să activeze cu normă intreagă. Pentru acest tip de legitimație nu există limită de varstă și sunt acceptați solicitanți indiferent de naționalitate sau țara de rezidență. Valabilitatea cardului ITIC este de 16 luni, începând din luna Septembrie până în luna Decembrie, inclusiv, a anului următor.

Cardul Internațional de Calatorii pentru Tineri (IYTC )[modificare | modificare sursă]

Cardul Internațional de Călătorii IYTC (en. International Youth Travel Card) este recomandat în mod special tinerilor sub 26 de ani, care nu mai sunt elevi sau studenți, dar care doresc să călătorească în întreaga lume. A fost creat în mod special pentru încurajarea turismului pentru tineri și accesul acestora la facilități unice. Acest card se bucură de aceeași recunoaștere internațională ca și cardurile ISIC și ITIC, conferind de asemenea posesorilor reduceri speciale în diverse domenii. Cardul este valabil un an de zile calendaristic, începând cu ziua emiterii.

ISIC în România[modificare | modificare sursă]

ISIC Romania este brandul pe care ASYST (en. Association for the Support of Youth, Students and Teachers) îl reprezintă și îl promovează în România, deținând licența națională absolută și exclusivă pentru administrarea proiectului cardurilor ISIC, ITIC și IYTC. ASYST - Association for the Support of Youth, Students and Teachers (Asociația Pentru Sprijinirea Tinerilor, Studentilor și Profesorilor), a luat ființă in aprilie 2005, ca și organizație nonguvernamentală, apolitică și non-profit, membră a confederației internaționale World Youth Educational Student Travel Confederation. Organizația a apărut ca reacție firească la necesitățile unui segment social aparte și reprezentativ pentru România timpului prezent: tinerii. Scopul organizației este de a le oferi acestora o identitate internațională și de a le fi de ajutor în perioada de dezvoltare personală și profesională, ajutându-i să beneficieze de toate oportunitățile vieții cu care nu se vor mai întâlni după anii de studiu și care sunt unici în viața fiecărei persoane. ASYST caută cele mai eficiente modalități de accesare a serviciilor de care aceștia sunt interesati, dezvoltând facilități unice pe plan național.

Carduri ISIC combinate cu carduri bancare sau colegiale[modificare | modificare sursă]

Un card ISIC poate fi combinat cu un card bancar sau universitar. Acest lucru creează un card combinat unic, cu scopul de a ajunge și de a furniza servicii pe o piață comună sau suprapusă. În prezent, 102 bănci și peste 839 de universități din întreaga lume și-au contopit cardurile cu cardul ISIC.[1]

Evenimentul ISIC[modificare | modificare sursă]

Evenimentul ISIC[2] este un eveniment anual pentru emitenții ISIC, partenerii globali, partenerii de susținere, organele sindicale ale elevilor și alte organizații implicate în comunitatea studențească internațională. Coordonată și gestionată de către Biroul Global ISIC B.V. Evenimentele ISIC sunt găzduite de o țară diferită în fiecare an.

Anul Gazdă
2011 Tallinn, Estonia
2012 Miami, USA
2013 Copenhaga, Denemarca
2014 Seol, Coreea de Sud
2015 Belgrad, Serbia
2016 Toronto, Canada
2017 Berlin, Germania
2018 Taipei, Taiwan
2019 Salonic, Grecia

ISIC în lume[modificare | modificare sursă]

ISIC este repezentat în lume prin intermediul confederației internaționale WYSE TC (en. World Youth Student & Educational Travel Confederation), a cărei misiune este de a spori înțelegerea internațională, prin promovarea turismului pentru tineret și a oportunităților educaționale pentru studenți și tineri. Acest organism a fost înființat în 2006 prin fuziunea Federației Internaționale a Organizațiilor Specializate în Turismul pentru Tineri (Federation of International - Youth Travel Organizations - FIYTO) cu Confederația Internațională Specializată în Turismul pentru Studenți (International Student Travel Confederation – ISTC) , ambele având un background de peste 50 de ani de experiență, militând pentru promovarea schimburilor educaționale, a mobilității și a dialogului intercultural, dezvoltând astfel cooperarea internațională între tineri, studenți si profesori.

WYSE TC (World Youth Student & Educational Travel Confederation) are ca misiune conștientizarea la nivel internațional a importanței turismului, schimburilor interculturale, mobilităților în randul comunităților studențești, tinerilor de pretutindeni precum și mediilor academice din diferitele țări, pe întreaga perioadă a dezvoltării personale și profesionale a tinerilor.

Organizațiile care au aderat în cadrul WYSE Travel Confederation, se concentrează pe dezvoltarea proiectului la nivel național, în țările din care fac parte, asigurând accesul la facilitățile obținute de către posesorii de carduri, indiferent de țara de rezidență. An de an milioane de tineri traversează granițele pentru a cunoaște noi culturi, pentru a profita de diferitele oportunități de studiu, experiența de muncă la nivel internațional, dorința de aventură și explorare a necunoscutului.

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ ISIC Association (2011), “2011 Annual Report of the ISIC Association”, p8 „Archived copy”. Arhivat din original la . Accesat în . 
  2. ^ http://www.isicevent.org ISIC Events

Legături externe[modificare | modificare sursă]