Candidoză

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Candidoză orală

Candidoza este o infecție determinată de Regnul Fungi, în special de fungul Candida Albicans care se manifestă prin înmulțirea exagerată a acestor ciuperci la nivelul altor organe. Există două tipuri de candidoză, candidoza bucală și candidoza vaginală.

Candidoza bucală[modificare | modificare sursă]

Candidoza bucală este o infecție ce se dezvoltă la nivelul gurii, limbii și a gâtului. Candidoza bucală este cel mai des întâlnită la nou născuți.

Simptome[modificare | modificare sursă]

La sugari simptomele candidozei bucale constă în pete de culoare albă localizate la nivelul gurii și pe limbă cu aspect brânzos și scăderea apetitului la nou născut. La adulți simptomele candidozei bucale constă în senzație de arsură la nivelul gurii și a gâtului, pete albe localizate pe mucoasa gurii și a limbii și apariția unui gust neplăcut în gură. Țesutul din jurul acestor pete albicioase este roșu și dureros.

Tratament,[modificare | modificare sursă]

La nou născuți candidoza bucală nu reprezintă o problemă serioasă deoarece poate fi tratată ușor prin spălarea tetinelor și ștergerea cavității bucale cu o bucată de material moale și umed. Dacă sugarul este alăptat natural atunci este recomandată curățarea mameloanelor cu o soluție antifungică. După alăptarea sugarului mameloanele se spală cu apă caldă și se ung cu o cremă pe bază de lanolină. La adulți candidoza bucală poate fi tratată la domiciliu cu violet de gențiană care este accesibil de la orice farmacie și nu necesită prescripție medicală.

Candidoza vaginală[modificare | modificare sursă]

Candidoza vaginală este cauzată de modificarea microflorei bacteriene întâlnite în mod normal în vagin.

Simptome[modificare | modificare sursă]

Manifestarile caracteristice ale candidozei vaginale sunt scurgeri de culoare albă cu aspect brânzos,mâncărimi și usturimi în zona intimă și sensibilitate crescută a perineului. În unele cazuri, candidoza nu prezintă nici un simptom și este mai greu de depistat.

Tratament[modificare | modificare sursă]

Împotriva candidozei vaginale se administrează preparate specifice antimicotice cu acțiune locală, prezente într-o largă varietate (capsule de gelatină, ovule, spumă, gel, comprimate sau creme) care se introduc în vagin.