Sari la conținut

Calendarul iranian

De la Wikipedia, enciclopedia liberă

Calendarul oficial al Republicii Islamice Iran (Solar Hijra, Persană: گاه‌شماری هجری خورشیدی‎‎, Paștună: لمريز لېږدیز کلیز‎),) este unul solar, bazat pe observații astronomice mult mai precise, în comparație cu omologul său european mai tânăr, calendarul gregorian.[1] Acesta începe în noaptea cea mai apropiată de echinocțiul vernal determinat de calculele astronomice pentru meridianul IRST - Iran Standard Time (52.5°E sau UTC+3:30). Chiar dacă există o percepție generală că Iranul utilizează calendarul islamic (Hijri), în fapt cele două calendare au foarte puține lucruri în comun.

Istoricul calendarelor iraniene

[modificare | modificare sursă]

Calendarele iraniene (persană گاه‌شماری ایرانی Gâhshomâriye Irâni) s-au succedat de peste două milenii în Iran (Persia). Fiind și unul dintre cele mai vechi calendare, calendarul iranian a fost modificat de mai multe ori de-a lungul timpului din considerente administrative, climatice și religioase.

Deși dovezi ale tradițiilor calendaristice în Iran există încă din cel de-al doilea mileniu î.Hr., înainte de nașterea lui Zarathustra, cunoscut și ca Zoroastru, cel mai timpuriu calendar conservat în întregime datează din perioada Imperiului ahemenid. Perșii au fost printre primii care au folosit un calendar solar, iar soarele a fost dintotdeauna un simbol important în cultura iraniană, aflat în strânsă legătură cu tradițiile legate de Cirus cel Mare.[2]

Calendarul persan antic

[modificare | modificare sursă]

Calendarul persan antic era lunisolar, asemănător celui babilonian, cu douăsprezece luni a câte treizeci de zile fiecare; zilele erau numerotate, dar nu și denumite. Lunile aveau denumiri legate de festivalurile sau activitățile anului pastoral și erau împărțite în două sau trei intervale, în funcție de fazele lunii. O a treisprezecea lună era adăugată la câte șase ani pentru a menține calendarul sincronizat cu anotimpurile.

În următorul tabel sunt prezentate lunile persane antice.[3]

Număr Lunile corespunzătoare din calendarul gregorian Limba persană veche Limba elamită Sens Luna corespunzătoare din calendarul babilonian
1 Martie-Aprilie Ādukanaiša Hadukannaš incert Nīsannu
2 Aprilie-Mai Θūravāhara Turmar Posibil "(Luna) primăverii puternice" Ayyāru
3 Mai-Iunie Θāigraciš Sākurriziš "Luna recoltei de usturoi" Sīmannu
4 Iunie-Iulie Garmapada Karmabataš "Luna cuptor" Du'ūzu
5 Iulie-August Turnabaziš Ābu
6 August-Septembrie Karbašiyaš Ulūlū
7 Septembrie-Octombrie Bāgayādiš Bakeyatiš "(Luna) slăvirii baga (zeului, posibil Mithra)" Tašrītu
8 Octombrie-Noiembrie *Vrkazana Markašanaš "(Luna) uciderii lupilor" Arahsamna
9 Noiembrie-Decembrie Āçiyādiya Hašiyatiš "(Luna) slăvirii focului" Kisilīmu
10 Decembrie-Ianuarie Anāmaka Hanamakaš "Luna zeului fără nume" Tebētu
11 Ianuarie-Februarie *Θwayauvā Samiyamaš "Cea teribilă" Šabāțu
12 Februarie-Martie Viyax(a)na Miyakannaš "(Luna) săpatului" Addāru

Calendarul zoroastrian

[modificare | modificare sursă]

Primele calendare bazate pe cosmologia zoroastriană au apărut spre sfârșitul perioadei aheminide și au evoluat de-a lungul secolelor, însă denumirile lunilor s-au modificat puțin până astăzi. Imperiul Aheminid unificat avea nevoie de un calendar iranian unic, iar unul a fost conceput conform tradițiilor egiptene, cu 12 luni a câte 30 de luni, fiecare dedicată unei yazata (divinitate), și patru diviziuni asemănător săptămânii semitice. Patru zile din lună erau dedicate lui Ahura Mazda și șapte erau denumite după Amesha Spentas. Treisprezece zile erau denumite după Foc, Apă, Soare, Lună, Tiri și Geush Urvan (sufletul tuturor animalelor), Mithra, Sraosha c, Rashnu (Judecătorul), Fravashi, Bahram (yazata victoriei), Raman (Ramesh însemnând pace) și Vata (yazata vântului). Trei erau dedicate divinităților feminine, Daena (yazata religiei), Ashi (yazata norocului) și Arshtat (yazata dreptății). Cele patru rămase erau dedicate lui Asman (stăpânul cerurilor sau al raiului), Zam (pământ), Manthra Spenta (Cuvântul sacru și darnic) și Anaghra Raocha ('Lumina nesfârșită' a paradisului).[4]

Denumirile lunilor și versiunile lor moderne sunt date în tabelul următor.

Număr Numele avestan al yazata (în genitiv) Sensul aproximativ Limba pahlavi Persana modernă iraniană
Romanizat Română Romanizat Scrierea nativă Romanizat
1 Fravašinąm (Spirite gardiene, sufletele drepților) Frawardīn فروردین Farvardīn
2 Ašahe Vahištahe "Cel mai mare adevăr"/ "Cea mai mare dreptate" Ardwahišt اردیبهشت Ordībehešt
3 Haurvatātō "Integritatea" / "Perfecțiunea" Khordād خرداد Khordād
4 Tištryehe "Sirius" Tīr تیر Tīr
5 Amərətātō "Imortalitatea" Amurdād امرداد A-Mordād
6 Xšaθrahe Vairyehe "Stăpânirea dorită" Shahrewar شهریور Shahrīvar
7 Miθrahe "Legământul" Mihr مهر Mehr
8 Apąm "Apele" Ābān آبان Ābān
9 Āθrō "Focul" Ādur آذر Āzar
10 Daθušō "Creatorul" (i.e. Ahura Mazda) Day دی Dey
11 Vaŋhə̄uš Manaŋhō "Bunul Duh" Wahman بهمن Bahman
12 Spəntayā̊ Ārmatōiš "Devotamentul sfânt" Spandarmad اسپند|اسفند Espand / Esfand

Cucerirea musulmană

[modificare | modificare sursă]

În 637, Persia este cucerită de armatele califului Umar după câteva mari bătălii, care Persiei a dus la sfârșitul dinastiei Sassanide și la sfârșitul Zoroastrismului. De-a lungul timpului, majoritatea iranienilor s-au convertit la Islam, iar calendarul adoptat de conducătorii musulmani a fost de asemenea impus.

Calendarul Jalali

[modificare | modificare sursă]

În secolul al XI-lea, apare însă prima versiune a calendarului actual iranian, calendarul Jalali, de la numele celuia care a ordonat o reformă calendaristică în Persia acelei vremi.

Punctul de plecare al acestui calendar este echinocțiului din 22 martie 622 d.Hr. Din punct de vedere istoric, la 22 septembrie același an, profetul Mahomed s-a retras la Medina (Hijra). Cu toate acestea, al doilea calif Umar ibn al-Khatab, când a adoptat sistemul calendaristic în jurul anului 638, a preferat să ia punctul de plecare al calendarului islamic cu două luni și opt zile înapoi, și anume data de 19 iulie 622. Pe de altă parte, faptul că în calendarul lunar lunile sunt legate de sezoanele naturale îl face pe acesta inadecvat în domeniul administrației (de exemplu, pentru planificarea recoltelor și colectarea taxelor de pe urma recoltelor). Nemulțumirile aduse de calendarul islamic s-au simțit puternic în Iran patru secole mai târziu, în timpul domniei șahului Jalal ad-Din Malek din dinastia Saljuqid. Mai mult decât atât, celebrarea Nowruz (Anul Nou Iranian), cu o simbolistică deosebită pentru persani, alunecase în mijlocul semnului Pești, ca urmare a neglijării intercalațiilor, iar potrivit unor istorici, scopul real al reformei calendaristice a fost acela de a stabili Nowruz la echinocțiul vernal.

Astfel, vizirul și figura politică strălucitoare Nezam-ol-Molk l-a convins pe șahul Malek să reformeze calendarul iranian. El a numit un grup de astronomi condus de Omar Khayyam, care a organizat un observator astronomic în capitala Isfahan. În urma observațiilor și a calculelor precise, grupul de astronomi a plasat începutul calendarului iranian cu șase luni înainte de Hijra. Mai mult decât atât, acesta au împărțit anul în 12 luni egale, a câte 30 de zile fiecare, iar apoi au introdus celelalte 5 sau 6 zile rămase între 30 Spandarmad (Esfand) și Nowruz, așa cum era utilzat în calendarul pre-islamic iranian.

În anul 1911, calendarul Jalali a devenit calendarul național al Persiei, urmând ca în 1925 acesta să fie simplificat, iar denumirile lunilor modernizate.

Calendarul actual: Solar Hjiri (SH)

[modificare | modificare sursă]

Calendarul Solar Hjiri, numit și Solar Hejri sau Shamsi Hijri, abreviat SH, a devenit calendarul oficial al Iranului în anul 1925. Calculul timpului se bazează pe mișcarea de revoluție a Pământului în jurul Soarelui, ceea ce îl face mai precis chiar decât calendarul gregorian care, în forma lui modernă, deviază de la anul solar cu o zi în 3236 de ani. Numărătoarea anilor din calendarul Solar Hjiri începe odată cu ajungerea profetului Mahomed (Hegira) în Medina, asemănător calendarului islamic (Hjiri), aceasta fiind și singura legătură dintre cele două calendare. Prima zi din an, Nowruz, coincide cu echinocțiul vernal, iar fiecare dintre cele douăsprezece luni corespunde unui semn zodiacal.[5]

Denumirile celor 12 luni se regăsesc în tabelul următor.

Număr Zile Persana iraniană Kurdă Persana afgană (*) Paștuna afgană
Scrierea nativă Romanizat Scrierea sorani Scrierea kurmangi Scrierea nativă Romanizat Scrierea nativă Romanizat
1 31 فروردین Farvardin خاکەلێوە Xakelêwe حمل Hamal (Berbec) وری Wray (Berbec)
2 31 اردیبهشت Ordibehesht گوڵان Gullan (Banemer) ثور Sawr (Taur) غويی Ǧwayay (Taur)
3 31 خرداد Khordad جۆزەردان Cozerdan جوزا Jawzā (Gemeni) غبرګولی Ǧbargolay (Gemeni)
4 31 تیر Tir پووشپەڕ Pûșper سرطان Saratān (Rac) چنګاښ Čungāx̌ (Rac)
5 31 امرداد) مرداد) Mordad گەلاوێژ Gelawêj اسد Asad (Leu) زمری Zmaray (Leu)
6 31 شهریور Shahrivar خەرمانان Xermanan سنبله Sonbola (Fecioară) وږی Waǵay (Fecioară)
7 30 مهر Mehr ڕەزبەر Rezber میزان Mizān (Balanță) تله Təla (Balanță)
8 30 آبان Aban گەڵاڕێزان Xezellwer (Gelarêzan) عقرب ‘Aqrab (Scorpion) لړم Laṛam (Scorpion)
9 30 آذر Azar سەرماوەز Sermawez قوس Qaws (Săgetător) ليندۍ Līndəi (Săgetător)
10 30 دی Dey بەفرانبار Befranbar جدی Jadi (Capricorn) مرغومی Marǧūmay (Capricorn)
11 30 بهمن Bahman ڕێبەندان Rêbendan دلو Dalvæ (Vărsător) سلواغه Salwāǧa (Vărsător)
12 29/30 اسفند Esfand ڕەشەمە Reșeme حوت Hūt (Pești) كب Kab (Pești)

Astfel, spre deosebire de calendarul islamic, care se bazează pe sistemul lunar de 354 de zile, anul iranian este împărțit în 12 luni, în legături strânse cu anotimpurile reale, anuale. Primele 6 luni ale calendarului modern, au 31 de zile, următoarele 5 luni 30 de zile, iar ultima 29 sau 30 de zile. Această schemă a lungimilor lunilor este în acord cu faptul că anotimpurile astronomice nu au un număr egal de zile, primăvara și vara fiind mai lungi decât toamna și iarna. 

Corespondența între calendarul Solar Hjiri și cel gregorian (anii bisecți din calendarul Solar Hjiri sunt marcați *).

33-year
cycle[6]
Anul Solar Hjiri Anul gregorian Anul Solar Hjiri Anul gregorian
1 1354* 21 martie 1975 – 20 martie 1976 1387* 20 martie 2008 – 20 martie 2009
2 1355 21 martie 1976 – 20 martie 1977 1388 21 martie 2009 – 20 martie 2010
3 1356 21 martie 1977 – 20 martie 1978 1389 21 martie 2010 – 20 martie 2011
4 1357 21 martie 1978 – 20 martie 1979 1390 21 martie 2011 – 19 martie 2012
5 1358* 21 martie 1979 – 20 martie 1980 1391* 20 martie 2012 – 20 martie 2013
6 1359 21 martie 1980 – 20 martie 1981 1392 21 martie 2013 – 20 martie 2014
7 1360 21 martie 1981 – 20 martie 1982 1393 21 martie 2014 – 20 martie 2015
8 1361 21 martie 1982 – 20 martie 1983 1394 21 martie 2015 – 19 martie 2016
9 1362* 21 martie 1983 – 20 martie 1984 1395* 20 martie 2016 – 20 martie 2017
10 1363 21 martie 1984 – 20 martie 1985 1396 21 martie 2017 – 20 martie 2018
11 1364 21 martie 1985 – 20 martie 1986 1397 21 martie 2018 – 20 martie 2019
12 1365 21 martie 1986 – 20 martie 1987 1398 21 martie 2019 – 19 martie 2020
13 1366* 21 martie 1987 – 20 martie 1988 1399* 20 martie 2020 – 20 martie 2021
14 1367 21 martie 1988 – 20 martie 1989 1400 21 martie 2021 – 20 martie 2022
15 1368 21 martie 1989 – 20 martie 1990 1401 21 martie 2022 – 20 martie 2023
16 1369 21 martie 1990 – 20 martie 1991 1402 21 martie 2023 – 19 martie 2024
17 1370* 21 martie 1991 – 20 martie 1992 1403* 20 martie 2024 – 20 martie 2025
18 1371 21 martie 1992 – 20 martie 1993 1404 21 martie 2025 – 20 martie 2026
19 1372 21 martie 1993 – 20 martie 1994 1405 21 martie 2026 – 20 martie 2027
20 1373 21 martie 1994 – 20 martie 1995 1406 21 martie 2027 – 19 martie 2028
21 1374 21 martie 1995 – 19 martie 1996 1407 20 martie 2028 – 19 martie 2029
22 1375* 20 martie 1996 – 20 martie 1997 1408* 20 martie 2029 – 20 martie 2030
23 1376 21 martie 1997 – 20 martie 1998 1409 21 martie 2030 – 20 martie 2031
24 1377 21 martie 1998 – 20 martie 1999 1410 21 martie 2031 – 19 martie 2032
25 1378 21 martie 1999 – 19 martie 2000 1411 20 martie 2032 – 19 martie 2033
26 1379* 20 martie 2000 – 20 martie 2001 1412* 20 martie 2033 – 20 martie 2034
27 1380 21 martie 2001 – 20 martie 2002 1413 21 martie 2034 – 20 martie 2035
28 1381 21 martie 2002 – 20 martie 2003 1414 21 martie 2035 – 19 martie 2036
29 1382 21 martie 2003 – 19 martie 2004 1415 20 martie 2036 – 19 martie 2037
30 1383* 20 martie 2004 – 20 martie 2005 1416* 20 martie 2037 – 20 martie 2038
31 1384 21 martie 2005 – 20 martie 2006 1417 21 martie 2038 – 20 martie 2039
32 1385 21 martie 2006 – 20 martie 2007 1418 21 martie 2039 – 19 martie 2040
33 1386 21 martie 2007 – 19 martie 2008 1419 20 martie 2040 – 19 martie 2041

În pofida statutului său remarcabil, în principal datorat preciziei și raționamentelor bazate pe observații astronomice detaliate, calendarul iranian este puțin cunoscut în Occident, iar mulți îl confundă cu cel islamic. 

  1. ^ M. Heydari-Malayeri, O descriere succintă a calendarului iranian, Observatorul din Paris.
  2. ^ (Panaino 1990)
  3. ^ Encyclopaedia Iranica. Article "Calendars". By Antonio Panaino, Reza Abdollahy, Daniel Balland.
  4. ^ Boyce, Mary (). Zoroastrians: Their Religious Beliefs and Practices. Psychology Press. p. 71. 
  5. ^ „Persian Calendar”. Accesat în . 
  6. ^ The Persian calendar for 3000 years, Kazimierz, Borkowski, Earth, Moon, and Planets, 74 (1996), Nr. 3, p. 223–230.

Legături externe

[modificare | modificare sursă]