Sari la conținut

Cafenea

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Pentru locul unde se pun țin discuții despre Wikipedia, vedeți Wikipedia:Cafenea.
Terasa Cafenelei Noaptea de Vincent Van Gogh

Cafeneaua este un local public de dimensiuni mici sau mijlocii unde se servește pe lângă cafea, produs de la care își dobândește și numele, băuturi alcoolice, ceaiuri, băuturi răcoritoare, prăjituri și gustări rapide. Termenul de „cafenea” provine din cuvântul grecesc kafenés .

Primele cafenele au început a fi deschise în jurul anului 1550, în Istanbul, apoi numărul lor a crescut într-un ritm destul de rapid. Acestea erau puncte de întâlnire ale turcilor, locuri în care bărbații se întâlneau pentru a discuta și a ieși din cotidian. Sultanii au încercat, în unele rânduri, să desființeze cafenele, dar acest lucru prejudicia strângerea taxelor obținute din comerțul cu cafea. În scurt timp, cafenelele au devenit un lucru comun în întreaga Turcie, dar și în teritoriile cucerite de aceștia. În Europa Apuseană, aceste localuri turcești au intrat prin filiera austro-ungară, imperiu care era un mediator între Sfântul Imperiu Roman și Imperiul Otoman. Una dintre primele cafenele turcești din Europa Apuseană a fost La Bottega del Caffé care a ființat în Veneția după anul 1624.

În multe țări europene, precum Olanda, Austria, Danemarca, Germania, Norvegia, Suedia, Portugalia etc., termenul café se referă la servirea cafelei, de obicei însoțită de o felie de prăjitură/plăcintă/tartă. Majoritatea cafenelelor oferă și meniuri ușoare, precum sandvișurile. Cafenelele europene au, de obicei, atât mese afară, pe trotuar, cât și înăuntru. Unele cafenele servesc, pe lângă cafea, și băuturi alcoolice, în special în țările din Europa de Sud. În Belgia și Olanda o cafenea este echivalentul unui bar și vinde și băuturi alcoolice. În Franța majoritatea cafenelelor sunt restaurante ziua și baruri noaptea. De obicei nu au produse de panificație, exceptând în cursul dimineților, când se poate servi și un croissant alături de cafea.

În America de Nord

[modificare | modificare sursă]

În Statele Unite, acest termen se poate referi la un restaurant informal, care oferă o gamă diferită de mese calde și care face la comandă sandvișuri. O cafenea este un restaurant cu servire la mese, ghișee și meniuri cu servire largă pentru o lungă perioadă a zilei. Cafenelele încurajează familiile și oferă meniuri speciale pentru copii. Pentru a stabili o atmosferă potrivită pentru copii, în unele localuri nu se servesc vinuri sau bere.

Legături externe

[modificare | modificare sursă]
Commons
Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de cafenea