Sari la conținut

Cadwallon ap Cadfan

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Cadwallon ap Cadfan
Rege al Gwyneddului

Cadwallon ap Cadfan, imagine din Peniarth 23C
Date personale
Născut591 d.Hr. Modificați la Wikidata
Kingdom of Gwynedd⁠(d) Modificați la Wikidata
Decedat634 d.Hr. (Bătălia de la Heavenfield)
Heavenfield (aproape de Hexham)
PărințiCadfan ap Iago
Căsătorit cuunnamed daughter of Pybba of Mercia[*][[unnamed daughter of Pybba of Mercia ((594 - after 634))|​]] Modificați la Wikidata
CopiiCadwaladr[*][[Cadwaladr (King of Gwynedd and Welsh saint)|​]] Modificați la Wikidata
Religiecreștinism Modificați la Wikidata
Ocupațiesuveran[*] Modificați la Wikidata
Limbi vorbitelimba galeză Modificați la Wikidata
Apartenență nobiliară
Familie nobiliarăDinastia de Gwynedd
Domnie
Domniecirca 625 – 634 d.Hr.
PredecesorCadfan ap Iago
SuccesorCadafael Cadomedd ap Cynfeddw

Cadwallon ap Cadfan (mort în 634[1]) a fost regele regatului Gwynedd din jurul anului 625 și până la moartea sa în luptă. Fiul și succesorul regelui Cadfan ap Iago, Cadwallon este cel mai bine cunoscut ca fiind Regele Britonilor care a invadat și a cucerit Regatul Northumbriei, învingându-l și ucigându-l pe regele ei, Edwin, înainte de a fi ucis chiar el în luptă de către Oswald al Northumbriei. Cucerirea sa a Northumbriei, pe care a continuat-o încă în jur de doi ani după moartea lui Edwin, l-a făcut ultimul briton care să fie stăpân asupra unor mari teritorii din estul Marii Britanii, până la ascensiunea Dinastiei Tudor.[2] Din acel moment Cadwallon a fost tratat ca un erou de către britoni și ca un tiran de către anglo-saxonii din Northumbria.

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ A difference in the interpretation of Bede's dates has led to the question of whether Cadwallon was killed in 634 or the year earlier, 633. Cadwallon died in the year after the Battle of Hatfield Chase, which Bede reports as occurring in October 633; but if Bede's years are believed to have actually started in September, as some historians have argued, then Hatfield Chase would have occurred in 632, and therefore Cadwallon would have died in 633. Other historians have argued against this view of Bede's chronology, however, favoring the dates as he gives them.
  2. ^ Koch, p. 315.