CS Universitatea Craiova

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
CS Universitatea Craiova
CS U Craiova.png
Informații generale
Nume complet CS Universitatea Craiova
Poreclă Alb-Albaștrii
Leii din Bănie
Studenții
Juveții
Buchisorii
Știința
Nume precedent(e) CSU, Știința Craiova
Data fondării 1948
Culori         
Stadion Stadionul Extensiv
(7.000 locuri)
Campionat Liga I
Finanțator România Mihai Rotaru
România Adrian Andrici
Președinte România Pavel Badea
Antrenor Victor Naicu[*][1]
Site web www.csuc.ro
Echipament
Kit body whitehorizontal pectoral.png
Kit body.svg
Kit right arm white stripes2.png
Kit right arm.svg
Kit shorts adidaswhite.png
Kit shorts.svg
Kit socks 3 stripes blue.png
Kit socks long.svg
Acasă
Kit body bluehorizontal pectoral.png
Kit body.svg
Kit right arm bluestripe.png
Kit right arm.svg
Kit shorts blue stripes adidas.png
Kit shorts.svg
Kit socks 3 stripes white.png
Kit socks long.svg
Deplasare
Sezon actual
Soccerball current event.svg

Pentru sezonul actual vedeți:
Liga I 2015-2016

CS Universitatea Craiova este un club de fotbal din Craiova, România înființat în anul 1948.[2] [3]

Istorie

Universitatea Craiova este unul dintre cele mai titrate cluburi de fotbal din România fiind și prima echipă românească de fotbal ajunsă în semifinalele Cupei UEFA. Imediat după apariția la Craiova a primei instituții universitare de învățământ – Institutul de Mașini și Aparate Electrice – un grup de profesori și studenți înființează în 1948 C.S.U. Craiova, un club sportiv cu secții de atletism, volei, handbal, tenis de masă, șah și fotbal.

Sub coordonarea Ministerului Învățământului Public și al Uniunii Naționale a Studenților din România se formează astfel echipa de fotbal U.N.S.R. Craiova, care este înscrisă în campionatul județean. Primul meci oficial se dispută la Filiași, pe 5 septembrie 1948, studenții fiind învinși cu 6-3. Tricoul alb-albastru a fost îmbrăcat pentru prima dată de Dumitrescu – Rădulescu, Mihăilă I, Carli – Ozon, Mihăilă II – Sabin, Ilie, Bădescu, Tudor, Serghi, aflați sub comanda antrenorului N. Polojinski.

Echipa de fotbal își schimbă denumirea în C.S.U. Craiova în 1950, și apoi în Știința Craiova (1953) și Universitatea Craiova (1966).

În 1951, C.S.U. Craiova învinge cu 6-0 echipa locală Constructorul, în primul joc oficial în Cupa României.

În 1954, la turneul de baraj pentru categoria B de la Arad, Știința Craiova, antrenată de Nicolae Oțeleanu, se califică în Divizia B, dar retrogradează în sezonul următor. În anii 1956 – 1958 activează în categoria C.

La 6 iulie 1958, Știința Craiova, antrenată de Ionescu Crum, reintră în divizia B, după un joc cu Unirea Râmnicu Vâlcea. În B va evolua până în 1964.

În sezonul 1963/1964, sub conducerea lui Nicolae Oțeleanu, echipa promovează în A. Acest act istoric a fost semnat de Dumitrescu, Vasilescu, Geleriu, Lungan, Deliu, Bărbulescu, Tetea, Ganga, Anton, Lovin, Onea, Vișan, Stanciu, Papuc, C.Stănescu, A.Stănescu. Din 1964 până în 1992, Universitatea Craiova evoluează în Divizia A.

În ediția 1973/1974, Universitatea câștigă pentru prima dată titlul de campioană a României. Eroii din teren au fost Oprea, Manta, Niculescu, Bădin, Deselnicu, Velea, Strâmbeanu, Ivan, Niță, Balaci, Berneanu, Țarălungă, Oblemenco, Bălan, Pană, Boc, Ștefănescu, Marcu, Stăncescu, Kiss, Chivu, Negrilă, Constantinescu, antrenați de Constantin Cernăianu și Constantin Oțet. Universitatea este prima echipă studențească din țară și din Europa ajunsă campioană națională.

Prima Cupă a României vine în Bănie în stagiunea 1976/1977, când Universitatea învinge în finală Steaua, cu 2-1. Craiovenii au folosit formația: Boldici, Berneanu, Tilihoi, Ștefănescu, Purima, Donose, Balaci, Beldeanu, Crișan (Negrilă), Cîrțu, Marcu (Cămătaru). În sezonul următor, 1977/1978, echipa Craiovei recidivează în Cupă. De această dată victorie cu 3-1 în fața echipei Olimpia Satu Mare, semnată de Boldici (Lung) – Ungureanu, Tilihoi, Ștefănescu, Purima – Donose, Balaci (Țicleanu), Beldeanu – Cîrțu, Cămătaru, Marcu, jucători pregătiți de Ilie Oană și C. Deliu.

În ediția 1979/1980, Universitatea Craiova se încoronează iarăși campioană a României. Lotul folosit: Boldici, Lung, Negrilă, Tilihoi, Ștefănescu, Ungureanu, Balaci, Beldeanu, Crișan, Donose, Cămătaru, Geolgău, Cîrțu, Irimescu, Purima și Ciupitu – antrenori V. Stănescu și I. Oblemenco.

În 1981, Universitatea realizează primul event. Cupa și campionatul ajung în Bănie! Mai mult, se califică în turul trei al Cupei Campionilor Europeni, performanță fără precedent în istoria fotbalului românesc.

În 1982, are loc prima calificare a unei echipe românești în sferturile Cupei Campionilor Europeni, iar un an mai târziu, Știința depășește noi limite, devenind prima echipă din România calificată într-o semifinală de cupă europeană, în speță Cupa UEFA. Era vremea în care naționala României se construia pe scheletul Universității, când Maximii nu aveau rival în țară, făcând instrucție cu Steaua, Dinamo și Rapid.

În 1991, CS Universitatea Craiova atinge din nou marile culmi pe plan intern, când se realizează iar eventul. Prunea, Mănăilă, Săndoi, Adrian Popescu, Mogoșanu, Ciurea, Olaru, Cristescu, Zamfir, Badea, Pigulea, Agaliu, Craioveanu, Neagoe au fost ultimii jucători care au sărutat trofeul de campioni în tricoul sfânt al Științei. Alături de antrenorii Sorin Cârțu și Fane Cioacă.

Rezultatele fantastice ale CS Universitatea Craiova se leagă de numele unor mari antrenori: Nicolae Oțeleanu (nea Lache), Constantin Cernăianu, Constantin Oțet, Ion Oblemenco, Constantin Deliu, Vasile Frânculescu, Nicolae Zamfir, Sorin Cârtu, Marian Bondrea. La aceștia îi putem adauga, deopotriva si pe Puiu Cosmoc, Octavian Romeo, Ion Sima, Haralambie Eftimie, Clement Iordănescu, Ion Gârleșteanu, Anghel Mităchescu, Dandu Ustabacieff, frații Georgescu, Florin Oprea, Fane Cioaca sau pe fostii sai jucatori: Ion Papuc, Marius Purcaru, Nicolae Negrila, Nicolae Ungureanu, Neculai Tilihoi, Gabriel Boldici, Mircea Irimescu. De-a lungul anilor, Universitatea a fost sprijinită și condusă de personalități importante ale orașului Craiova, între care amintim: prof. univ. dr. Alexandru Buia, rectorul Institutului Agronomic din Craiova, fizicianul Ion Lungu, prof.univ.dr.doc. Titus Georgescu, rector al Universității Craiova, prof.univ.dr. Constantin Botea, prof.univ.dr. George Vraciu, prof.univ.dr. Tiberiu Nicola – rectorul Universității Craiova, prof.univ.dr. Corneliu Andrei Stroe. În sezonul 2013-2014, Universitatea Craiova a ocupat locul I în Liga a II-a, iar în sezonul 2014-2015 s-a poziționat pe locul 5 din prima ligă.

Jucători

Nr. Poziție Jucător
2 România F Sebastian Achim
3 Coasta de Fildeș F Stephane Acka
4 Capul Verde F De Silveira Graca "Kay"
5 România F Bogdan Vătăjelu
8 România M Alexandru Mateiu
9 România A Costin Curelea
11 România M Nicușor Bancu
12 România P Cătălin Straton
14 România M Viorel Ferfelea
15 Capul Verde M Nuno Rocha
16 România A Andrei Ivan
17 România A Andrei Herghelegiu
18 Bulgaria F Apostol Popov
Nr. Poziție Jucător
19 România F Andrei Dumitraș
22 România M Alexandru Băluță
23 Bulgaria M Hristo Zlatinski
27 România M Simon Măzărache
28 Brazilia M Madson
30 România F Silviu Izvoranu
33 Bulgaria F Valentin Iliev
36 România A Andrei Burlacu
37 România M Robert Petre
38 România M Cosmin Ciocoteală
44 România F Raul Hreniuc
49 România P Laurențiu Popescu
52 România P Andrei Vlad

Referințe

Legături externe