CS Universitatea Craiova

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
CS Universitatea Craiova
CS U Craiova.png
Informații generale
Nume complet CS Universitatea Craiova
Poreclă Alb-Albaștrii
Leii din Bănie
Studenții
Juveții
Buchisorii
Știința
Nume precedent(e) CSU, Știința Craiova
Data fondării 1948
Culori         
Stadion Stadionul Extensiv
(7.000 locuri)
Campionat Liga I
Finanțator România Mihai Rotaru
România Adrian Andrici
Președinte România Marcel Popescu
Antrenor Victor Naicu[*][1]
Site web www.csuc.ro
Echipament
Kit body whitehorizontal pectoral.png
Kit body.svg
Kit right arm white stripes2.png
Kit right arm.svg
Kit shorts adidaswhite.png
Kit shorts.svg
Kit socks 3 stripes blue.png
Kit socks long.svg
Acasă
Kit body bluehorizontal pectoral.png
Kit body.svg
Kit right arm bluestripe.png
Kit right arm.svg
Kit shorts blue stripes adidas.png
Kit shorts.svg
Kit socks 3 stripes white.png
Kit socks long.svg
Deplasare
Sezon actual
Soccerball current event.svg

Pentru sezonul actual vedeți:
Liga I 2015-2016

CS Universitatea Craiova este un club de fotbal din Craiova, România. Clubul a apărut în anul 2013, ca succesor al FC Universitatea Craiova, club înființat în anul 1948 și desființat în 1994. Între 2013 și 2016, echipa și-a disputat succesiunea vechiului club cu FC U Craiova, club înființat în 1994 și declarat pe atunci succesor al aceluiași club din 1948, și dezafiliat de la Federația Română de Fotbal în 2011.

Istorie

Vechea FC Universitatea Craiova se laudă ca fiind prima echipă românească de fotbal ajunsă în semifinalele Cupei UEFA. Imediat după apariția la Craiova a primei instituții universitare de învățământ – Institutul de Mașini și Aparate Electrice – un grup de profesori și studenți au înființat în 1948 Clubul Sportiv Universitar Craiova, un club sportiv cu secții de atletism, volei, handbal, tenis de masă, șah și fotbal.

Echipa de fotbal a acestui club a câștigat pentru prima oară Cupa României în stagiunea 1976/1977, când Universitatea învingea în finală Steaua, cu 2-1. Craiovenii au folosit formația: Boldici, Berneanu, Tilihoi, Ștefănescu, Purima, Donose, Balaci, Beldeanu, Crișan (Negrilă), Cîrțu, Marcu (Cămătaru). În sezonul următor, 1977/1978, echipa Craiovei recidivează în Cupă. De această dată victorie cu 3-1 în fața echipei Olimpia Satu Mare, semnată de Boldici (Lung) – Ungureanu, Tilihoi, Ștefănescu, Purima – Donose, Balaci (Țicleanu), Beldeanu – Cîrțu, Cămătaru, Marcu, jucători pregătiți de Ilie Oană și C. Deliu.

Clubul a câștigat titluri de campioană în 1973–74 și 1979–80, iar în 1981, Universitatea realizează primul „event” (câștigare a cupei și campionatului), în sezonul următor ajungând în al treilea tur al Cupei Campionilor Europeni. În 1983, echipa a ajuns în semifinalele Cupei UEFA. Eventul a fost realizat din nou în 1991. În același an, clubul a fost reorganizat ca asociație non-profit, autonom față de Clubul Sportiv, iar în 1994, pentru a respecta rigorile UEFA, a fost înființat un nou club de fotbal, FC U Craiova, care a preluat integral patrimoniul asociației non-profit, dar care nu și-a trecut în statut palmaresul vechiului club, întrerupând astfel continuitatea din punct de vedere legal a existenței FC Universitatea Craiova.

Reînființarea echipei de fotbal a primăriei și disputa cu Adrian Mititelu

După ce a schimbat acționariatul de mai multe ori, FC U Craiova a intrat într-o dispută cu conducerea Federației Române de Fotbal și a fost dezafiliată în 2011. După stingerea litigiilor, FC U Craiova s-a reafiliat și a fost înscrisă în Liga a II-a, avându-l ca patron pe Adrian Mititelu. În același an, însă, primăria municipiului Craiova a decis reînființarea vechii echipe Universitatea Craiova, preluând de această dată în statut și palmaresul vechii echipe și a izbucnit o dispută identitară între cele două: suporterii care în 1994 nu resimțiseră vreo schimbare semnificativă și vedeau pe FC U Craiova ca succesoare firească a vechii echipe au rămas de partea lui Mititelu; alții, nemulțumiți de managementul defectuos al FC U Craiova, de problemele ei financiare și în cele din urmă de dezafilierea echipei, au susținut CS Universitatea Craiova. Federația Română de Fotbal a evitat să tranșeze disputa și a înscris și pe CS Universitatea Craiova în aceeași serie a Ligii a II-a.

Cele două cluburi au fost în dispută timp de doi ani până când Curtea de Apel București a dat dreptate clubului organizat de primărie.

Primii ani de la reînființare

În primul an, echipa a promovat în Liga I, iar în următorul sezon (2014-2015), a ocupat locul 5, care altfel i-ar fi adus participarea în UEFA Europa League. Cum însă echipa era afiliată la FRF de doar doi ani, ea nu a fost eligibilă pentru competiții europene. În sezonul 2015–2016, disputat în sistem de play-off și play-out, CSU Craiova a ratat participarea la play-off. Deși lipsa licenței europene la două echipe participante la play-off au făcut ca primul loc din play-out să devină loc de Europa League, CSU Craiova nu a reușit să-l ocupe, fiind depășită în ultimele runde de CSMS Iași.

Lotul actual

Nr. Poziție Jucător
2 România F Ștefan Vlădoiu
3 Coasta de Fildeș F Stephane Acka
4 Capul Verde F Kay
5 România F Bogdan Vătăjelu
8 România M Alexandru Mateiu
9 România A Andrei Ivan
10 Brazilia M Gustavo
11 România M Nicușor Bancu
12 Republica Moldova P Nicolae Calancea
15 Capul Verde M Nuno Rocha
17 România M Simon Măzărache
18 Bulgaria F Apostol Popov
19 România F Andrei Dumitraș
Nr. Poziție Jucător
22 România M Alexandru Băluță
23 Bulgaria M Hristo Zlatinski
24 România F Marius Briceag
28 Brazilia M Madson
29 Capul Verde A Rambé
36 România A Andrei Burlacu
37 România M Robert Petre
38 România M Cosmin Ciocoteală
44 România F Raul Hreniuc
49 România P Laurențiu Popescu
52 România P Andrei Vlad
54 România M Valentin Screciu
55 România M Olivian Surugiu

Referințe

Legături externe