CS Universitatea Craiova

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
CS Universitatea Craiova
CS U Craiova.png
Informații generale
Nume complet CS Universitatea Craiova
Data fondării 2013
Culori         
Stadion Stadionul Extensiv
(7.000 locuri)
Campionat Liga I
Finanțator România Laviniu Beze
România Adrian Andrici
Președinte România Pavel Badea
Antrenor Emil Săndoi[1]
Site web www.csuc.ro
Echipament
Kit body whitehorizontal pectoral.png
Kit body.svg
Kit right arm white stripes2.png
Kit right arm.svg
Kit shorts adidaswhite.png
Kit shorts.svg
Kit socks 3 stripes blue.png
Kit socks long.svg
Acasă
Kit body bluehorizontal pectoral.png
Kit body.svg
Kit right arm bluestripe.png
Kit right arm.svg
Kit shorts blue stripes adidas.png
Kit shorts.svg
Kit socks 3 stripes white.png
Kit socks long.svg
Deplasare
Sezon actual
Soccerball current event.svg

Pentru sezonul actual vedeți:
Liga I 2015-2016

CS Universitatea Craiova este un club de fotbal din Craiova, România înființat în anul 2013.[2] Aceasta a apărut ca urmare a asocierii dintre Primăria Craiova, Clubul Sportiv Universitatea Craiova și SC Blue Lions Capital SA.[3]

Istorie

Vechea secție de fotbal a clubului CS Universitatea Craiova s-a desprins în 1991 pentru a trece la profesionism și a deveni societate pe acțiuni, astfel CS Universitatea Craiova nu a avut secție de fotbal. Fosta secție, denumită FC Universitatea Craiova, a avut diferiți acționari, iar în 2009 era patronată de Adrian Mititelu.

Ideea înființării unei noi echipe susținută de primărie în Craiova apare în 2009 în timpul unui conflict între Mititelu, și primăria orașului [4] în care primul amenința cu mutarea echipei la Drobeta-Turnu Severin. Proiectul de atunci nu a fost dus la un final pentru că echipa FC Universitatea s-a întors pe „Ion Oblemenco” în anul următor.[5]

Odată cu dezafilierea suferită în 2011 de către echipa patronată de Adrian Mititelu, ideea a fost reluată. FRF a oferit un loc în Liga a 2-a primăriei orașului Craiova, însă noul primar ales al Craiovei, Lia Olguța Vasilescu, nu a folosit acest loc. Între timp, Clubul Sportiv Universitatea Craiova, avându-l ca președinte pe Pavel Badea, a făcut demersurile pentru înființarea unei secții de fotbal.

În vara anului 2013 autoritățile locale din Craiova, sprijinite de Pavel Badea, președintele Clublui Sportiv, s-au asociat cu Blue Lions Capital și au înființat o nouă secție de fotbal a clubului CS Universitatea Craiova.[3] Această nouă secție a apărut deoarece primarul Craiovei a considerat că Adrian Mititelu nu poate înscrie la timp echipa FC Universitatea Craiova în Liga a II-a,[6] ceea ce însă s-a întâmplat, ceea ce a dus la participarea ambelor echipe simultan la întrecerile ligii a II-a, sezonul 2013–2014.[7]

CS "U" Craiova este patronată de doi oameni de afaceri români, Laviniu Beze (5%) și Adrian Andrici (95%).[8] CS U Craiva are un buget stagional de 2 milioane euro.[9] [10] Echipamentul de joc este furnizat de firma Nike, având ca sponsor principal societatea KDF Energy deținută de omul de afaceri George Brăiloiu.[11] Antrenorul echipei este Gabi Balint.

La data de 14 august a fost afiliată provizoriu la FRF din cauza problemelor cu dosarul de licențiere.[12] Pe 28 iunie 2014, echipa a fost afiliată definitiv la FRF, după eliminarea din statutul federației a punctului care interzicea promovarea dacă o echipă nu are o vechime de minimum 3 ani.[13]

Din primul sezon, CSU Craiova a promovat în Liga I. Cu toate că are o poziționare în clasament favorabilă și echipele aflate deasupra sa nu pot participa în Cupele Europene, CSU Craiova nu este eligibilă să participe în aceste competiții deoarece este afiliată Federației naționale de doar doi ani.[14]


Jucători

Nr. Poziție Jucător
2 România F Sebastian Achim
3 Coasta de Fildeș F Stephane Acka
4 Capul Verde F De Silveira Graca "Kay"
5 România F Bogdan Vătăjelu
8 România M Alexandru Mateiu
9 România A Costin Curelea
11 România M Nicușor Bancu
12 România P Cătălin Straton
14 România M Viorel Ferfelea
15 Capul Verde M Nuno Rocha
Nr. Poziție Jucător
16 România A Andrei Ivan
17 România A Andrei Herghelegiu
18 Bulgaria F Apostol Popov
19 România F Andrei Dumitraș
22 România M Alexandru Băluță
23 Bulgaria M Hristo Zlatinski
27 România M Simon Măzărache
28 Brazilia M Madson
30 România F Silviu Izvoranu
33 Bulgaria F Valentin Iliev
34 România P Cristian Bălgrădean

Referințe

 1. ^ Liga 1: Emil Sandoi, noul antrenor al CS U Craiova; Sorin Cartu - director tehnic”, HotNews, http://sport.hotnews.ro/stiri-fotbal-18028359-liga-1-emil-sandoi-noul-antrenor-craiova-sorin-cartu-director-tehnic.htm, accesat la 13 iulie 2015 
 2. ^ Primarul Craiovei prezintă noua echipă de fotbal CS Universitatea”. adevarul.ro. http://adevarul.ro/locale/craiova/primarul-craiova-prezinta-noua-echipa-fotbal-cs-universitatea-1_51d53e81c7b855ff56fed32a/index.html. Accesat la 17 august 2013. 
 3. ^ a b CS Universitatea Craiova, oficial în liga a doua”. Micapi. http://www.micapi.ro/articole/sport/cs-universitatea-craiova-inscrisa-oficial-in-liga-a-doua.html. Accesat la 17 august 2013. 
 4. ^ Se naște FC Craiova!”. GSP. http://www.gsp.ro/fotbal/liga-1/se-naste-fc-craiova-161984.html. 
 5. ^ Craiova se întoarce acasă”. GSP. http://www.gsp.ro/fotbal/liga-1/craiova-se-intoarce-acasa-201203.html. 
 6. ^ Olguța face echipă cu spijinul jucătorilor Craiovei Maxima”. radicalonline. http://www.dolj.radicalonline.info/olguta-vasilescu-echipa-cs-universitatea-craiova-spijin-jucatori-craiova-maxima.html. Accesat la 17 august 2013. 
 7. ^ Duel fratricid în Craiova. Olguța și Mititelu, băgați în aceeași oală!”. evz.ro. http://www.evz.ro/detalii/stiri/duel-fratricid-in-craiova-olguta-si-mititelu-bagati-in-aceeasi-oala-1052491.html. 
 8. ^ Detalii despre cei doi investitori de la noua echipă din Oltenia”. GSP.RO. http://www.gsp.ro/fotbal/liga-b/ei-vor-conduce-cs-u-craiova-detalii-despre-cei-doi-investitori-de-la-noua-echipa-din-oltenia-402680.html. Accesat la 17 august 2013. 
 9. ^ CS U Craiova va avea buget de două milioane de euro și va merge în cantonament în Serbia. Ce obiectiv are echipa | VIDEO
 10. ^ CS "U" Craiova și-a prezentat oficial componența și planurile de viitor: "Promovăm sigur! Avem buget de 2 milioane de euro"”. GSP. http://www.gsp.ro/fotbal/liga-b/cs-u-craiova-si-a-prezentat-oficial-componenta-si-planurile-de-viitor-promovam-sigur-avem-buget-de-2-milioane-de-euro-403393.html. 
 11. ^ CS Universitatea, îmbrăcată de Nike - Liga 2”. prosport.ro. http://liga2.prosport.ro/seria-2/cs-universitatea-imbracata-de-nike-11149296. 
 12. ^ CSU Craiova e încă în aer. Nu a fost afiliată de FRF!”. Fanatik. http://www.fanatik.ro/csu-craiova-e-inca-in-aer-nu-a-fost-afiliata-de-frf-50115. Accesat la 17 august 2013. 
 13. ^ Adunarea Generală la FRF a decis: CSU Craiova a fost afiliată definitiv liga2.prosport.ro. Accesat la 29iulie 2014.
 14. ^ Adrian Ilincescu (6 februarie 2015), „Liga 1 - Campionatul insolventelor - Cine ar putea reprezenta Romania in cupele europene in sezonul viitor - Fotbal”, HotNews.ro, http://sport.hotnews.ro/stiri-fotbal-19303277-liga-1-campionatul-insolventelor-cine-putea-reprezenta-romania-cupele-europene-sezonul-viitor.htm, accesat la 9 februarie 2015 

Legături externe