CS Politehnica Iași (rugby)

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
CS Politehnica Unirea Iași
Sigla CS POLITEHNICA.jpg
Informații generale
Nume complet CS Politehnica Unirea Iași
Poreclă Alb-albaștrii, Studenții
Nume precedent(e) Știința Iași, CSMS Iași
Data fondării 1952
Culori         
Arena Stadion Tepro Iași
(1500 locuri)
Campionat Superligă
Președinte Antohi Leonida
Antrenor George Sava
Site web
Pagina de Facebook
Palmares
Național Cupa României (2)


CS Politehnica Unirea Iași este un club de rugby din Iași, România. În prezent echipa joacă în SuperLigă și dispută meciurile de acasă pe Stadionul Tepro din Iași. Cea mai importantă performanță a echipei este câștigarea Cupei României în sezoanele 1979 și 2003. În finala din 1979 Politehnica Iași a învins Steaua cu scorul de 28 - 16 (16-10) pe stadionul Arcul de Triumf din București, fiind prima echipă din provincie care reușește să obțină acest titlu.

Cea mai bună poziționare în campionat este obținută în anul 2000, an în care echipa a primit medaliile de bronz pentru clasarea pe locul al treilea în primul eșalon al rugbyului românesc.

Istorie[modificare | modificare sursă]

Echipa de rugby ieșeană a fost înființată în anul 1952 și s-a numit Știința. Ea a fost afiliată pe lângă Facultatea de Textile din cadrul Institutului Politehnic. În 1957, echipa a promovat în Divizia A, tot cu denumirea de Știința Iași, după care, în anii următori, ea devine CSMS Iași și mai apoi Politehnica Iași, în 1964. Din 1982 formația de rugby se numește Politehnica Agronomia, la care s-au adăugat numele unor sponsori de-a lungul anilor sau a Școlii Sportive Unirea, cu care colaborează. Numele celui care s-a identificat practic cu rugbyul ieșean timp de mai mult de cinci decenii este Prof. dr. ing. Eugen Popa, care s-a aflat la conducerea secției de rugby încă din octombrie 1952.

În 2016, echipa ieșeană este invitată în SuperLigă și joacă în prima competiție a sezonului, Cupa României, din postura de participantă în primul eșalon valoric al țării.

Palmares[modificare | modificare sursă]

In 1978 echipa a fost preluata de catre Gh. Drobota de la Dumitru Titi Ionescu.Iata si echipa care a adus cupa la Iasi,in 1979:Patrahau,Ebu,Petru(Iliescu),Drumea.Andrei,Nemesniciuc,Nistor,Macaneata,Florescu,Popa,Manea,Bogheanu,Dima,Mititelu,Grecu(Verives).Arbitrul intilnirii a fost Alexandru Lemneanu.[modificare | modificare sursă]


Legături externe[modificare | modificare sursă]