Sari la conținut

Bossen van het zuidoosten van de Zandleemstreek

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Bossen van het zuidoosten van de Zandleemstreek
Poziția Melle
Belgia
Cod Natura 2000BE2300044  Modificați la Wikidata

Bossen van het zuidoosten van de Zandleemstreek este o arie protejată (arie specială de conservare — SAC[1], sit de importanță comunitară — SCI, arie de protecție specială avifaunistică — SPA) din Belgia întinsă pe o suprafață de 1.793 ha, integral pe uscat.

Localizare[modificare | modificare sursă]

Centrul sitului Bossen van het zuidoosten van de Zandleemstreek este situat la coordonatele 50°57′30″N 4°15′00″E / 50.9583°N 4.25°E ({{PAGENAME}}).

Înființare[modificare | modificare sursă]

Situl Bossen van het zuidoosten van de Zandleemstreek a fost declarat arie de protecție specială avifaunistică în ianuarie 1900 pentru a proteja 1 specie de plante și 3 specii de animale. Alte tipuri de protecție:

  • sit de importanță comunitară (în mai 2002)
  • arie specială de conservare (în aprilie 2014)[1][2][3]

Biodiversitate[modificare | modificare sursă]

Situată în ecoregiunea atlantică, aria protejată conține 13 habitate naturale: Vegetație psamofilă uscată cu Calluna și Genista, Vegetație psamofilă uscată cu pășuni deschise de Corynephorus și Agrostis, Lacuri eutrofice naturale cu vegetație de tip Magnopotamion sau Hydrocharition, Pajiști umede nord-atlantice cu Erica tetralix, Pajiști uscate europene, Formațiuni ierboase bogate în specii de Nardus, dezvoltate pe substraturi silicioase în zone montane (și în zone submontane, în Europa continentală), Pajiști cu Molinia pe soluri calcaroase, turboase sau argilos-nămoloase (Molinion caeruleae), Liziere de ierburi înalte hidrofile de câmpie și de nivel montan până la alpin, Fânețe de joasă altitudine (Alopecurus pratensis, Sanguisorba officinalis), Păduri de fag acidofile atlantice, cu subarboret de Ilex și, uneori, de asemenea, Taxus, la nivelul arbuștilor (Quercion robori-petraeae sau Ilici-Fagenion), Păduri de fag Asperulo-Fagetum, Păduri de stejar sau de stejar și carpen sub-atlantice și medio-europene de Carpinion betuli, Păduri aluvionare cu Alnus glutinosa și Fraxinus excelsior (Alno-Padion, Alnion incanae, Salicion albae).[3]

La baza desemnării sitului se află mai multe specii protejate:[2]

  • plante (1): Apium repens
  • amfibieni (1): triton cu creastă (Triturus cristatus)
  • mamifere (1): liliac de iaz (Myotis dasycneme)
  • pești (1): boarță (Rhodeus amarus)

Pe lângă speciile protejate, pe teritoriul sitului au mai fost identificate 6 specii de păsări, 8 specii de mamifere.[2]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b Besluit van de Vlaamse Regering van 23 april 2014. Aanwijzing van de speciale beschermingszone ‘BE2300044 Bossen van het zuidoosten van de zandleemstreek’ en tot definitieve vaststelling van de bijbehorende instandhoudingsdoelstellingen en prioriteiten. Belgisch Staatsblad, in publication.
  2. ^ a b c „Natura 2000 Standard Data Form for Bossen van het zuidoosten van de Zandleemstreek”. Accesat în . 
  3. ^ a b „Bossen van het zuidoosten van de Zandleemstreek”. biodiversity.europa.eu. Accesat în . 

Vezi și[modificare | modificare sursă]