Bombardier Talent

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Bombardier Talent
Identificare
Caracteristici tehnice
Lungime34,61 m
Lățime2.820 mm  Modificați la Wikidata
Masă57 t
Ecartamentstandard
Capacitate

Bombardier Talent (cunoscut și ca Bombardier VT 643, după clasa din căile ferate germane) este o familie de automotoare produse de Bombardier începând cu 1996. Numele este un acronim în limba germană pentru TALbot LEichter Nahverkehrs-Triebwagen, după numele fabricii care a dezvoltat modelul, Waggonfabrik Talbot din Aachen, care a fost achiziționată de Bombardier în 1995.

Automotorul a fost produs în mai multe variante, cu 2, 3 sau 4 vagoane, propulsie diesel-mecanică, diesel-electrică sau electrică, cu podea înaltă sau joasă. Mai multe unități pot fi cuplate pentru a forma trenuri mai lungi.

Trenul este dotat cu boghiuri Jacobs, ceea ce permite o singură cabină pe toată lungimea trenului.[1]

Modelul a fost operat de companii din Germania, Austria, Norvegia, Canada,[2] Ungaria, România[3] și Slovacia. În total peste 260 de exemplare erau în uz în februarie 2022.

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Frederik Allert, Product Engineer, Bombardier Transport France S.A.S. (). „FLEXX Compact – the most successful bogie platform for regional and commuter trains”. Global Railway Review. Accesat în . 
  2. ^ Willing, Jon (). „City unloading Bombardier trains, the original Trillium Line workhorses”. Ottawa Citizen. Accesat în . 
  3. ^ „Primul test România Feroviară cu Bombardier VT 643 de la Transferoviar Călători, RE 10065 Ploiești Sud - București Nord :: Romania Feroviara”. www.romaniaferoviara.com. . Arhivat din original la . Accesat în .