Boala legionarilor

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search

Legioneloza este o boală infecțioasă potențial mortală cauzată de bacterii aerobe Gram-negative din genul Legionella.[1][2] Peste 90% din cazurile de legioneloză sunt cauzate de Legionella pneumophila, un organism acvatic care trăiește la temperaturi de 25–45 °C, cu o temperatură optimă la circa 35 °C.[3]

Legioneloza ia două forme distincte:

  • Boala legionarilor, denumită și „febra legiunii”,[4] este forma mai gravă a infecției, care produce pneumonie.[5]
  • Febra Pontiac este cauzată de aceeași bacterie, dar produce o afecțiune respiratorie mai ușoară, fără pneumonie, asemănătoare gripei.[5]

Boala legionarilor își trage numele din iulie 1976, când a avut loc o epidemie de pneumonie în rândul participanților la o convenție a organizației Legiunea Americană la Philadelphia. La 18 ianuarie 1977, agentul generator al bolii a fost identificat, bacteria nou descoperită fiind denumită Legionella. Unele persoane se pot infecta cu legionella fără a avea vreun simptom, sau cel mult simptome ușoare.

Epidemiile de boala legionarilor au parte de atenție deosebită din partea mass-media. Această boală apare, însă, cel mai frecvent, sub formă de cazuri izolate neasociate cu vreo epidemie. Când au loc epidemii, aceasta se întămplă vara sau la începutul toamnei, deși pot apărea cazuri în orice perioadă a anului. Rata deceselor din cauza bolii legionarilor s-a înscris între 5% și 30% în timpul diverselor epidemii. NIH și Biblioteca Națională de Medicină a SUA estimează că rata deceselor pacienților care contactează boala în spital se apropie de 50%, mai ales dacă tratamentul cu antibiotic începe târziu. Majoritatea infecțiilor apar la persoane de vârstă înaintată.[6]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Ryan KJ, Ray CG (editors) (). Sherris Medical Microbiology [Microbiologie medicală Sherris] (ed. 4th). McGraw Hill. ISBN 0838585299. 
  2. ^ Swanson M, Heuner K (). Legionella: Molecular Microbiology [Legionella: microbiologie moleculară]. Caister Academic Pr. ISBN 1-904455-26-3. 
  3. ^ „Top 10 things every clinician needs to know about Legionellosis” [Primele 10 lucruri pe care trebuie să le știe orice clinician despre legioneloză]. CDC. . Accesat în . 
  4. ^ „Legionnaires' Disease” [Boala legionarilor]. Accesat în . 
  5. ^ a b Winn WC Jr (). „Legionella”. În Baron S et al. eds. Baron's Medical Microbiology [Microbiologia medicală a lui Baron] (ed. 4th). Univ of Texas Medical Branch. ISBN 0-9631172-1-1.  Via NCBI Bookshelf.
  6. ^ Legionnaire's disease