Biserica Sfântul Martin din Opatów

50°48′N 21°24′E (Biserica Sfântul Martin din Opatów) / 50.8°N 21.4°E
De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Biserica Sfântul Martin din Opatów
Informații generale
Jurisdicție religioasăDiecezja sandomierska[*][[Diecezja sandomierska (diocese of the Catholic Church)|​]]  Modificați la Wikidata
Țara Polonia Modificați la Wikidata
LocalitateOpatów Modificați la Wikidata
Comună rurbanăOpatów[*][[Opatów (urban-rural gmina in Świętokrzyskie Voivodeship, Poland)|​]]
Coordonate50°48′N 21°24′E ({{PAGENAME}}) / 50.8°N 21.4°E
Istoric
Localizare

Biserica Sfântul Martin este o biserică romanică din Opatów, în Voievodatul Sfintei CruciPolonia. Edificiul este considerat drept cel mai valoros monument din Opatów, clădire reprezentativă pentru arhitectura romanică din Polonia.[1] Patronul bisericii este sfântul Martin de Tours.

Istoric[modificare | modificare sursă]

Potrivit cronicarului Jan Długosz mănăstirea ar fi fost construită de fiul lui Boleslav al III-lea al Poloniei, ducele Henryk Sandomierski, cruciatul, pentru Cavalerii Templieri din Ierusalim. Alte surse atribuie biserica cistercienilor, benedictinilor sau lui Alojzy Dunin.

Descriere[modificare | modificare sursă]

Edificiul a fost construit în stil romanic. Ulterior i-au fost adăugate unele elemente gotice, renascentiste și baroce. Biserica are două turnuri pe latura de vest. Cel din sud, cel romanic, a fost construit din piatră tăiată, și se remarcă prin ferestre mici. Al doilea turn, construit mai târziu, are o formă mai simplă. Există un portal principal romanic între turnuri cu un portal gotic plasat pe el. Lângă portal există urme ale unei intrări acoperite cu trei arcade.

Nava centrală a clădirii provine, probabil, din secolul al XVI-lea și este acoperită cu o boltă din perioada gotică târzie, care a înlocuit un tavan de lemn. Interiorul bisericii este acoperit de picturi baroce din secolul al XVIII-lea. Pereții navei centrale, cu arcade, au fost decorați cu scene alegorice, iar pe boltă există scene din viața Sf. Martin.

În altar se află o reprezentare a Maicii Domnului cu pruncul Isus din secolul al XVI-lea.

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ „St. Martin in Opatow”. Arhivat din original la . Accesat în .