Biserica Nașterea Maicii Domnului din Lugașu de Jos

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Biserica Nașterea Maicii Domnului
Poziționare
Localitatesat Lugașu de Jos; comuna Lugașu de Jos
Țara România
Adresa178
Edificare
Data finalizăriisec. XVII
Clasificare
Cod LMIBH-II-m-B-01166
Cod RAN29911.01

Biserica Nașterea Maicii Domnului este un monument istoric aflat pe teritoriul satului Lugașu de Jos, comuna Lugașu de Jos, județul Bihor[1]. În Repertoriul Arheologic Național, monumentul apare cu codul 29911.01.[2]

Localitatea[modificare | modificare sursă]

Lugașu de Jos este satul de reședință al comunei cu același nume din județul Bihor, Crișana, România. Prima mențiune documentară este din anul 1291, cu denumirea Lugas[3].

Istoric și trăsături[modificare | modificare sursă]

Biserica cu hramul Nașterea Maicii Domnului din Lugașul de Jos a fost construitã în anul 1690. Este pictată în interior și are un patrimoniu mobil format din icoane pictate în ulei și litografii, datând din secolele XIX și XX și cãrți vechi de cult din secolul XVIII. Este monument istoric din anul 1954[4].

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ „copie arhivă” (PDF). Arhivat din original (PDF) la . Accesat în . 
  2. ^ Repertoriul Arheologic Național, CIMEC
  3. ^ „Lugașu de Jos - ERDÉLY, BÁNSÁG ÉS PARTIUM TÖRTÉNETI ÉS KÖZIGAZGATÁSI HELYSÉGNÉVTÁRA - Kézikönyvtár”. www.arcanum.hu. 
  4. ^ „Biserica ortodoxa Nasterea Maicii Domnului din Lugasul de Jos”. Biserica ortodoxa Nasterea Maicii Domnului din Lugasul de Jos - Portal ortodox servicii religioase, biserici, credință, tradiții, firme, afaceri, servicii, servicii funerare, nunta, botez, Bihor Oradea. Arhivat din original la . Accesat în . 

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Imagini[modificare | modificare sursă]

Commons
Commons