Big Buck Bunny

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Big Buck Bunny
Big buck bunny poster big.jpg
Afișul filmului.
Regizor Sacha Goedegebure aka "Sago"
Scenarist Sacha Goedegebure aka "Sago"
Producător Ton Roosendaal
Studio Blender Institute[*][1]  Modificați la Wikidata
Muzica Jan Morgenstern
Premiera 10 Aprilie 2008 (Amsterdam)[2]
May 20 2008 (physical release)[3]
May 30 2008 (digital release)[4]
Durata 9 minute 56 secunde
Țara Țările de Jos
Website oficial http://www.bigbuckbunny.org/
Prezență online

Big Buck Bunny (numit și Peach) este un scurt film, de animație computerizată, creat de Institutul Blender, parte a Fundației Blender.[5][6] Ca și filmul anterior al fundației, Elephants Dream, acesta este creat folosind numai software gratuit. Lucrul a început în Octombrie 2007, iar filmul a fost lansat oficial pe 10 aprilie 2008, având premiera în Amsterdam[7], iar filmul și fișierele folosite au fost puse pe site-ul oficial pe 30 mai 2008.[8]

Filmul a fost urmat de un joc gratuit și open source numit Yo Frankie!, în august 2008.

Intriga[modificare | modificare sursă]

Acțiunea urmărește o zi din viața lui Big Buck Bunny ("Marele Iepuraș") când el se întâlnește cu trei rozătoare intimidante, Frank, Rinky și Gamera. Rozătoarele se amuză necăjind creaturile neajutorate ale pădurii, aruncând cu fructe, nuci și pietre în ele. După moartea a doi fluturi favoriți ai Iepurelui și un atac asupra lui, Iepurașul își pune deoparte partea blândă și pune la cale un plan complex pentru a se răzbuna.

Informații tehnice[modificare | modificare sursă]

Urmând Elephants Dream, filmul de scurt-metraj este primul proiect al Fundației Blender creat de Institutul Blender, o divizie a fundației creată special pentru a compune filme și jocuri open source.[9][10] Banii pentru crearea filmului au fost donați de Fundația Blender și de comunitate sau pre-vânzări ale DVD-ului filmului și sponsorizări comerciale. Produsul final precum și toate fișierele necesare creării filmului (animația, personajele, texturile) au fost eliberate sub licența Creative Commons Attribution License.[9] El a fost randat pe ferma de randare a Sun Microsystems.[11][12]

Dezvoltarea programului Blender pentru crearea Big Buck Bunny[modificare | modificare sursă]

Ca și în proiectul Elephants dream, dezvoltatorii Blender au lucrat să îmbunătățească programul, în ritm cu nevoile echipei ce crea proiectul. Îmbunătățiri s-au făcut în randarea părului și a blănii, sistemului de particule, maparea UV, shading, motorului de randare, constraints și skinning. De asemenea a fost introdus, în timpul proiectului, o iluminare generală aproximativă. Aceste opțiuni au fost lansate public în versiunea 2.46 a Blender-ului.[13]

Imagini[modificare | modificare sursă]

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Referințe[modificare | modificare sursă]

 1. ^ (PDF) http://download.blender.org/peach/Pressrelease_BickBuckBunny_premiere.pdf  Lipsește sau este vid: |title= (help)
 2. ^ Premiere Big Buck Bunny today!”. 10 aprilie 2008. http://www.bigbuckbunny.org/index.php/premiere-big-buck-bunny-today/. Accesat la 30 mai 2008. 
 3. ^ The release!”. 11 mai 2008. http://www.bigbuckbunny.org/index.php/the-release/. Accesat la 30 mai 2008. 
 4. ^ Big Buck Bunny movie files released!”. 30 mai 2008. http://www.bigbuckbunny.org/index.php/big-buck-bunny-movie-files-released/. Accesat la 30 mai 2008. 
 5. ^ Dahna McConnachie: "Open source on the big screen: Matt Ebb tells tales of Elephants Dream", Computerworld, January 15, 2008
 6. ^ Rui Paulo Sanguinheira Diogo: "Modelling 2.50", Linux-Magazin, 2007/12
 7. ^ BBB Premiere”. Peach Open Movie. Blender Foundation. http://peach.blender.org/index.php/bbb-premiere/. Accesat la 4 martie 2008. 
 8. ^ BBB Files released”. Peach Open Movie. Blender Foundation. http://www.bigbuckbunny.org/index.php/big-buck-bunny-movie-files-released/. Accesat la 6 iunie 2008. 
 9. ^ a b About”. Peach Open Movie. Blender Foundation. http://peach.blender.org/index.php/about. Accesat la 4 februarie 2008. 
 10. ^ Blender Institute”. Blender Foundation. http://www.blender.org/blender-institute. Accesat la 4 februarie 2008. 
 11. ^ Sun's Network.com Renders Computer-Animated Movie "Big Buck Bunny"”. Sun Microsystems. http://www.sun.com/aboutsun/pr/2008-06/sunflash.20080602.1.xml. Accesat la 22 iunie 2008. 
 12. ^ The Renderfarm (how it works)”. Blender Foundation. http://www.bigbuckbunny.org/index.php/our-renderfarm-and-how-it-works/. Accesat la 22 iunie 2008. 
 13. ^ Blender Changelog for 2.46, with BBB-added features.

Adrese externe[modificare | modificare sursă]

Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Big Buck Bunny