Biblioteca Națională a Finlandei

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Biblioteca Națională a Finlandei
Țara Finlanda  Modificați la Wikidata
Tipbibliotecă națională
Înființare1640
AdresăHelsinki (anterior Turku)
Coordonate60°10′13″N 24°57′01″E ({{PAGENAME}}) / 60.1703011°N 24.9503139°E
Colecție
Mărime3 milioane de materiale
Depozit legalda
Alte informații
överbibliotekarie[*][[överbibliotekarie (head of a large library or national library)|​]]  Modificați la WikidataKai Ekholm
Personal264 (2014)
Contact
www.nationallibrary.fi/en

Biblioteca Națională a Finlandei (în finlandeză Kansalliskirjasto, în suedeză Nationalbiblioteket) este cea mai importantă bibliotecă de cercetare din Finlanda. Din punct de vedere administrativ biblioteca este parte componentă a Universității din Helsinki. Până la 1 august 2006 ea a fost cunoscută sub numele de Biblioteca Universitară din Helsinki.

Biblioteca Națională este responsabilă pentru depozitarea și păstrarea patrimoniului cultural finlandez. Potrivit legislației finlandeze, Biblioteca Națională este un depozit legal și primește copii ale tuturor materialelor tipărite, precum și ale materialelor audiovizuale, cu excepția filmelor, produse în Finlanda sau distribuite în Finlanda. Aceste exemplare sunt apoi repartizate de bibliotecă în colecția națională proprie și în colecțiile de rezervă ale altor cinci biblioteci universitare.[1] De asemenea, Biblioteca Națională are obligația de a colecta și de a păstra materialele publicate pe Internet.

Orice persoană care locuiește în Finlanda se poate abona la Biblioteca Națională și poate împrumuta materiale din bibliotecă. Publicațiile din colecția națională a Finlandei, cu toate acestea, nu sunt împrumutate acasă și pot fi consultate doar în sălile de lectură. Biblioteca deține, de asemenea, una dintre cele mai cuprinzătoare colecții de cărți publicate în Imperiul Rus.

Biblioteca Națională este situată în Helsinki, în apropierea pieții Senaatintori. Complexul arhitectural al bibliotecii este format dintr-un corp vechi, proiectat de Carl Ludvig Engel și construit în 1844, și dintr-o extensie mai nouă, denumită Rotunda, proiectată de arhitectul Gustaf Nyström și finalizată în 1906. Cea mai mare parte a colecției se află depozitată în Kirjaluola („grota cărților”), un buncăr subteran cu un volum de 57.600 metri cubi săpat în stâncă solidă, la o adâncime de 18 metri sub bibliotecă.[2][3]

Galerie[modificare | modificare sursă]

Rotunda proiectată de Gustaf Nyström
Rotunda proiectată de Gustaf Nyström  
Fabiania (Vedere dinspre Fabianinkatu)
Fabiania (Vedere dinspre Fabianinkatu)  

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Laki kulttuuriaineistojen tallettamisesta ja säilyttämisestä (1433/2007) Arhivat în , la Wayback Machine. Accesat la 19 septembrie 2011.
  2. ^ fi Rakennussuma purkautuu. Yliopistolainen 5/99 Arhivat în , la Wayback Machine.. Accesat la 24 octombrie 2007.
  3. ^ fi Keskustakampuksen kirjastojen kehittämissuunnitelma 1998–2005 Arhivat în , la Wayback Machine.. University of Helsinki. Accesat la 24 octombrie 2007.

Legături externe[modificare | modificare sursă]