Biban galben

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Biban galben
YellowPerch.jpg
Stare de conservare
Status iucn3.1 LC ro.svg
risc minim de dispariție[1]
Clasificare științifică
SupradomeniuBiota
SupraregnEukaryota
RegnAnimalia
SubregnBilateria
InfraregnDeuterostomia
ÎncrengăturăChordata
SubîncrengăturăVertebrata
InfraîncrengăturăGnathostomata
SupraclasăActinopterygii
ClasăActinopteri
SubclasăNeopterygii
InfraclasăTeleostei
SupracohortăClupeocephala
CohortăEuteleosteomorpha
SubcohortăNeoteleostei
InfracohortăEurypterygia
DiviziuneAcanthopterygii
SubdiviziunePercomorphaceae
SerieEupercaria
OrdinPerciformes
SubordinPercoidei
SecțiuneCtenosquamata
SubsecțiuneAcanthomorphata
SuprafamiliePercoidea
FamiliePercidae
GenPerca
Nume binomial
Perca flavescens[2]
Mitchill, 1814

Bibanul galben (Perca flavescens) este o specie de biban nativă Statelor Unite și Canadei, unde este numit doar biban. Bibanul galben este similar bibanului european, dar sunt mai galbeni, cu mai puțin roșu pe înotătoare. Pe laterale sunt prezente 6-8 dungi verticale închise la culoare.

Bibanii galbeni variază mult fizic, dar adulții sunt în medie lungi de 10-25,5 cm și cântăresc aproximativ 150 g. Bibanii pot trăi până la 11 ani, iar cei mai în vârstă sunt de obicei mai mari decât media; lumgimea maximă înregistrată este de 53,3 cm, iar cel mai greu biban a avut 1,91 kg.

Bibanii ating maturitatea sexuală între unu și trei ani în cazul masculilor și între doi și trei ani în cazul femelelor. Depunerea icrelor are loc la sfârșitul lunii aprilie și începutul lunii mai, depunând între 5000 și 100000 de ouă printre alge sau ramurile copacilor care au devenit imerși. După fertilizare, puii eclozează între 11 și 27 de zile, în funcție de temperatură și alte condiții meteorologice.

Bibanii galbeni sunt pești cu o aromă foarte fină, ceea ce a dus la utilizarea greșită a numelui lor în industria restaurantelor. Deși în meniuri se specifică uneori "Biban", se servesc alte specii, de obicei din familia Centrarchidae.

Pescuit[modificare | modificare sursă]

Cea mai bună perioadă pentru pescuitul bibanilor este între iunie și noiembrie în regiunile mai reci, deși pot fi găsiți tot timpul anului. Sunt întâlniți frecvent în locuri stâncoase, paturi de alge sau porțiuni de râuri umbrite.

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ The IUCN Red List of Threatened Species 2022.2[*][[The IUCN Red List of Threatened Species 2022.2 |​]]  Verificați valoarea |titlelink= (ajutor);
  2. ^ Integrated Taxonomic Information System, , accesat în  

Bibliografie[modificare | modificare sursă]