Biała, Pajęczno

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare

Coordonate: 51°11′3″N 19°1′37″E / 51.18417°N 19.02694°E / 51.18417; 19.02694


Biała, cunoscut și sub numele de Biała Szlachecka (Biała aristocratică) este un sat din districtul administrativ al Gminei Rząśnia, în cadrul comitatului Pajęczno, voievodatul Łódź, în centrul Poloniei. [1] Satul se află la aproximativ 5 km (3 km) la sud de Rząśnia, la 5 km (3 mi) nord-est de Pajęczno, și 74 km (46 km), la sud-vest de capitala regiunii, Łódź.

Satul are o populație de 960 de persoane și este compus din mai multe cătune, incluzând Biała Peciaki, Biała Ameryka, Biała Działy.


Monumente[modificare | modificare sursă]

Satul are o biserica parohială din lemn, datând din a doua jumătate a secolului al XVI-lea, dedicată Sfântului Ioan Botezătorul. Această biserică a fost inițial situat în Wola Grzymalina, un sat vecin inexistent acum, și fusese înscrisă în Registrul național al monumentelor istorice din Polonia înca din 1967. Ca urmare a extinderii minei de cărbune în jurul orașului Belchatow, cea mai mare exploatare de suprafață din Polonia, biserica a fost transportată la locația sa curentă în 1981-1982. Lucrări de restaurare s-au efectuat atât pe pereții interiori, care afișează încă o pictura murala originala a "danse macabre", precum și pe altarul de lemn.

Vestigii ale unei case fortificate, datând din secolul al XV / XVI-lea, pot fi găsite pe terenul de școlii elementare din localitate.

Rezidenți notabili[modificare | modificare sursă]

Biała este locul de naștere si reședința istorică a familiei aristocrate a cronicarului polonez Marcin Bielski și poet renascentist din secolul al XVI-lea, considerat si „părintele prozei poloneze” (a folosit pentru prima oară limba poloneză în literatură). De asemenea, acesta a participat și la bătălia de la Obertyn dintre Petru Rareș și Sigismund cel Bătrân, din 1531.

Casa sa natală a fost reprezentată de Napoleon Orda în lucrarea sa "Album widoków historycznych Polski" (Album de Peisaje poloneze istorice) în desenul numărul 28.

Legături externe (în poloneză)[modificare | modificare sursă]

  1. http://zamki.res.pl/bialaszl.htm
  2. http://www.tutajbylem.pl/miejsce/622/Biala_Szlachecka.html

Referințe[modificare | modificare sursă]