Sari la conținut

Bazooka

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Bazooka

Un soldat cu un aruncător de grenade antitanc Bazooka M1 în poziție de tragere

Tip Aruncător de grenade
Loc de origine  Statele Unite
Istoric operațional
În uz 1942–1957
Folosit de vezi Utilizatori
Războaie Al Doilea Război Mondial
Războiul din Coreea
Istoric producție
Proiectant Edward Uhl
An proiectare 1942
Date generale
Lungime 1.37 m

Bazooka este un aruncător de grenade antitanc portativ folosit pe scară largă de armata americană. Denumită colocvial „burlanul”, bazooka a fost un proiect inovator, fiind printre primele arme antitanc cu proiectile reactive folosite în luptă de infanterie. Folosind un motor reactiv cu combustibil solid, bazooka lansa un proiectil cumulativ (HEAT) asupra vehiculelor blindate, cuiburilor de mitralieră și fortificațiilor. Denumirea bazooka a apărut datorită asemănării versiunii M1 cu instrumentul muzical cu același nume inventat și folosit de actorul de comedie Bob Burns în anii 1930. În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, armata germană a capturat câteva bazooka în timpul luptelor din Africa de Nord și a introdus o versiune proprie, având calibrul 88 mm, denumită Raketenpanzerbüchse „Panzerschreck” (germană: teroarea tancurilor).[1]

Termenul „bazooka” este folosit generic și neoficial pentru a denumi toate aruncătoarele de grenade portative în cadrul limbii engleze.

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Bishop, p. 204

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

  • Bishop, Chris (). The Encyclopedia: Weapons of World War II (în engleză). New York: Barnes & Noble Inc. ISBN 0-7607-1022-8. 

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Commons
Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Bazooka