Baronul de Münchhausen

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Pentru alte sensuri, vedeți Münchhausen.
Karl Friedrich Hieronymus Freiherr von Münchhausen
Date personale
Născut11 mai 1720
Bodenwerder, Weserbergland
Decedat22 februarie 1797
Bodenwerder, Weserbergland
OcupațieBaron Münchhausen
Limbi vorbitelimba germană[1][2] Modificați la Wikidata
Activitate
Alte numeLügenbaron

Karl Friedrich Hieronymus von Münchhausen (n. 11 mai 1720, Bodenwerder – d. 22 februarie 1797, Bodenwerder) a fost un nobil german provenit din principatul Braunschweig-Lüneburg.

Biografie[modificare | modificare sursă]

Baronul mincinos este trecut pe așa-numita „listă neagră” a familiei nobiliare Münchhausen. În timpul vieții nu era considerat un reprezentant onorabil al familiei, în contrast, de exemplu, cu primul ministru Gerlach Adolph von Münchhausen. Baronul Karl Friedrich Hieronymus devine, la vârsta de 13 ani, paj la curtea prințului din Wolfenbüttel (Fürstentum Braunschweig-Wolfenbüttel). La 18 ani este însoțitorul prințului Anton-Ulrich, al cărui regiment era staționat în Riga. Între anii 1740 și 1750 va fi aici locotenent și maistru de călărie. Este invitat de mai multe ori pe moșia prietenului său baltic Georg Gustav von Dunten, unde participă la câteva vânători. Probabil baronul a început să-și povestească aventurile imaginare în vreo cârciumă.

Pe moșia prietenului său face cunoștința fiicei acestuia, cu care se va căsători la 2 februarie 1744. Între 1740 și 1741 baronul ia parte la războiul cu turcii, care va fi de asemenea un izvor de povestiri fantastice. Din anul 1750 von Münchhausen trăiește cu soția pe moșia lor vreme de 40 de ani ani fericiți, însă fără să aibă urmași. În cercul prietenilor care-l vizitau obișnuia să povestească întâmplările fabuloase care l-au făcut vestit.

După moartea soției sale, se căsătorește în anul 1794 cu Bernhardine von Brünn, care avea 20 de ani - o căsătorie nereușită, care în urma unui divorț scandalos îl va ruina.

Personajul literar[modificare | modificare sursă]

Personajul literar a fost creat de scriitorul german Rudolf Erich Raspe, inspirat probabil de personajul real. Începând cu 1781 Raspe a publicat scurte povestiri în reviste de limba germană, apoi în 1785, aflat în Anglia, le-a publicat sub forma unei cărți în limba engleză, Baron Munchausen's Narrative of his Marvellous Travels and Campaigns in Russia .

În anul 1786 Gottfried August Bürger traduce cartea în limba germană, cu adăugări și modificări, sub titlul Wunderbare Reisen zu Wasser und zu Lande, Feldzüge und lustige Abentheuer des Freyherrn von Münchhausen.

Personajul Münchhausen relatează la persoana întâi felurite aventuri presărate cu exagerări fantastice. De exemplu Baronul povestește cum ar fi călărit pe o ghiulea în zbor, cum a călătorit pe lună, sau cum s-a ridicat dintr-o mlaștină cu tot cu cal trăgându-se în sus de păr.

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Commons
Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Baronul de Münchhausen


  1. ^ Autoritatea BnF, accesat în  
  2. ^ CONOR[*][[CONOR (authority control file for author and corporate names in Slovene system COBISS)|​]]  Verificați valoarea |titlelink= (ajutor)