Sari la conținut

Barima-Waini

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Barima-Waini
—  teritoriu disputat[*] și Regiunile Guyanei  —

Map
Barima-Waini (Guyana)
Poziția geografică în Guyana
Coordonate: 7°40′01″N 59°45′00″W ({{PAGENAME}}) / 7.667°N 59.75°V

Țară Guyana
Teritoriu disputat[*]Barima-Waini
Regiunile GuyaneiPotaro-Siparuni
Regiunile GuyaneiUpper Takutu-Upper Essequibo
Regiunile GuyaneiPomeroon-Supenaam
Teritoriu disputat[*]Cuyuni-Mazaruni
Teritoriu disputat[*]Essequibo Islands-West Demerara
Teritoriu disputat[*]Guayana Esequiba

ReședințăMabaruma

Suprafață
 - Total20,399 km²

Populație (2012)
 - Total26,941 locuitori
 - Densitate1,3 loc./km²

Prezență online
OpenStreetMap relation Modificați la Wikidata

Poziția regiunii Barima-Waini
Poziția regiunii Barima-Waini
Poziția regiunii Barima-Waini

Barima-Waini (Regiunea 1) este o regiune a Guyanei Esequibane, un teritoriu în litigiu între Guyana și Venezuela, care se află în nord-vestul țării. Aceasta acoperă o suprafață de 20.339 km². Se învecinează cu Oceanul Atlantic la nord, cu regiunea Pomeroon-Supenaam la est, cu regiunea Cuyuni-Mazaruni la sud și cu Venezuela la vest.[1]

Istorie[modificare | modificare sursă]

Înainte de reforma administrativă din Guyana din 1980, regiunea Barima-Waini era cunoscută sub numele de „districtul Nord-Vest” [2].

Mabaruma a devenit centrul administrativ când s-a decis că fostul centru, Morawhanna, era prea susceptibil la inundații.

Etimologie[modificare | modificare sursă]

Regiunea este numită după două râuri care curg prin regiune: râul Barima și râul Waini.

Geografie[modificare | modificare sursă]

Barima-Waini este o regiune puternic împădurită. Fâșia costieră a Atlanticului din Regiunea 1 cuprinde o serie de plaje, incluzând, de la vest la est, Almond Beach, Luri Beach, Shell Beach, Turtle Beach, Foxes Beach, Iron-punt Beach, Pawpaw Beach și Father's Beach. Țestoasele marine cuibăresc pe unele dintre aceste plaje. Există, de asemenea, o serie de comunități amerindiene în această zonă, inclusiv Santa Rosa Mission.

Economie[modificare | modificare sursă]

Principalele activități economice din regiunea Barima-Waini sunt silvicultura și exploatarea aurului. [1] Părțile de nord și nord-est includ mii de acri de pământ bogat aluviale, dintre care principalele sale culturi includ cafeaua, proviziile măcinate (cum ar fi manioc, colocasia și ignamă), varză, fasole, porumb, arahide și citrice.

Industria de mangan din Matthews Ridge-Port Kaituma a fost întreruptă atunci când scăderea prețurilor mondiale a făcut să fie neproductivă din punct de vedere economic.

Populație[modificare | modificare sursă]

Guvernul Guyanei a organizat trei recensăminte oficiale începând cu reformele administrative din 1980, în 1980, 1991 și 2002.[2] În 2002, populația din Barima-Waini a fost înregistrată la 24.275 de persoane.[3] Înregistrările oficiale ale recensămintelor pentru populația din Barima-Waini sunt următoarele:

  • 2012 : 26.941
  • 2002 : 24.275
  • 1991 : 18.428
  • 1980 : 18.329

Galerie[modificare | modificare sursă]

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Macmillan Publishers (). „Administrative Regions - 1 and 7”. Macmillan Junior Atlas: Guyana. Oxford: Macmillan Caribbean. p. 36. ISBN 9780333934173. 
  2. ^ Beaie, Sonkarley Tiatun (). „Chapter 3: National Redistribution and Internal Migration” (PDF). 2002 Population and Housing Census - Guyana National Report. Bureau of Statistics. p. 51. Arhivat din original (PDF) la . Accesat în . 
  3. ^ Beaie, Sonkarley Tiatun (). „National Population Trends: Size, Growth and Distribution” (PDF Download). 2002 Population and Housing Census - Guyana National Report. Bureau of Statistics. p. 25. Accesat în .