Balduin al VI-lea de Flandra

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Balduin al VI-lea, Conte de Flandra & Hainaut

Balduin al VI-lea de Flandra (n. cca. 1030 – d. 17 iulie 1070) a fost conte de Flandra, de la 1067 până la moarte, și conte de Hainaut (ca Balduin I de Hainaut de la 1051 până la moarte.


Istorie și familie[modificare | modificare sursă]

Balduin a fost fiul mai mare al contelui Balduin al V-lea de Flandra cu Adela de Franța, fiică a regelui Robert al II-lea al Franței. În 1051, el s-a căsătorit cu Richilde de Hainaut, văduva contelui Herman de Mons. Prin această căsătorie, Flandra prelua controlul asupra comitatului de Hainaut (la acel moment, un conglomerat format din comitatul de Mons, markgrafatul de Valenciennes și partea de sud a landgrafatului de Brabant), iar Balduin a devenit și Balduin I de Hainaut.

Moartea timpurie a lui Balduin a lăsat Flandra și Hainaut în mâinile fiului său Arnulf al III-lea de Flandra, cu Richilde ca regentă. Domnia acestora a fost însă curând contestată și uzurpată de către fratele lui Balduin, Robert Frizonul. Tânărul Arnulf al III-lea a fost ucis anul următor, în cadrul bătăliei de la Cassel. Robert Frizonul a rămas conte de Flandra, în vreme ce Hainaut a rămas sub conducerea Richildei și fiului ei mai mic, Balduin.

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

  • Frederick Lewis Weis, Ancestral Roots of Certain American Colonists Who Came to America Before 1700, rândurile 163-2