Balanced scorecard

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare

Balanced Scorecard (BSC) este un concept care permite obiectivarea strategică echilibrată la nivelul unei întregi organizații sau a unei unități componente a acesteia. Caracterul echilibrat al Balanced Scorecard se bazează pe:

 • obiective financiare și non-financiare
 • factori de influență interni și externi
 • orizont de timp scurt și lung
 • indicatori conducători (leading) și conduși (lagging)

Balanced Scorecard este, în același timp, o metodologie de implementare a unui sistem ciclic de definire a obiectivelor strategice pe baza relațiilor cauzale dintre procesele organizației, de aliniere organizaționala și cascadare a obiectivelor pâna la nivel de angajat, de execuție a strategiei pe baza inițiativelor strategice finanțate prin StratEx și de închidere a buclei de management, pe baza măsurării, invățării, testării schimbărilor și adaptării obiectivelor strategice.

În cele din urmă, Balanced Scorecard este un sistem de management și optimizare a execuției strategiei unei organizații, care-i permit obținerea unei creșteri accelerate în performanța operațională și atingerea obiectivelor strategice definite. Execuția sistemului BSC necesită și instrumente informatice consistente, colaborative, analitice și adaptive, integrabile cu celelalte sisteme ale organizației.

Inițiat cu aproape 20 ani în urmă de Robert Kaplan și David Norton (și dezvoltat în continuare de colectivul lor de la Palladium Group), Balanced Scorecard este adoptat de către mii de firme din lumea intreagă, care îl folosesc cu succes pentru accelerarea optimizării operaționale a activității lor, ajungând la ceea ce Kaplan și Norton numesc: "Beneficiul Execuției" ("The Execution Premium"). Cele mai meritorii dintre implementările BSC se adaugă an de an în "The Hall of Fame", alături de cele realizate la Hilton, Infosys, Ingersoll Rand, Kraft Food, Merck, Lockheed Martin, Marriott, Motorola, Ricoh, Saatchi & Saatchi, Siemens, Cisco, Skandia, Statoil, UPS, US Department of Commerce, US Army, FBI, Royal Air Force și mulți alții.

Referințe referitoare la Balanced Scorecard, în limba Română:

 1. Balanced Scorecard România
 2. eBalancedScorecard.ro
 3. Blogul Balanced Scorecard România
 4. Grupul Balanced Scorecard România - LinkedIn (2,300+ membri)
 5. Grupul Balanced Scorecard Network (Romanian) - LinkedIn (180+ membri)
 6. Blogul Balanced Scorecard în România
 7. Grupul Balanced Scorecard în România - LinkedIn (150+ membri)