Lupta din Insula Șerpilor

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
(Redirecționat de la Bătălia din Insula Șerpilor)
Lupta de pe Insula Șerpilor
Parte din Invazia Rusiei în Ucraina (2022),Snake Island during the 2022 Russian invasion of Ukraine[*][[Snake Island during the 2022 Russian invasion of Ukraine (campaign in the 2022 Russian invasion of Ukraine)|​]] Modificați la Wikidata

Insula Șerpilor, 2008
Informații generale
Perioadă24 februarie – 30 iunie 2022
(4 luni și 6 zile)
LocInsula Șerpilor, Odesa, Ucraina
45°15′18″N 30°12′15″E ({{PAGENAME}}) / 45.255°N 30.2042°E
Rezultatvictorie ucrainiană
Beligeranți
 Rusia Ucraina
Efective
1 crucișător

1 navă de patrulare

 • Vasily Bykov[1]
Conform Ucrainei:
 • 13 polițiști de frontieră
 • Conform Rusiei:

  • 82 soldați (24 februarie)
  • 16 bărci (25 februarie)
  Pierderi
  Conform Rusiei:
  Nimic
  Conform Ucrainei:
  1 barcă de căutare și salvare confiscată
  13 polițiști de frontieră capturați
  Conform Rusiei:
  6 bărci scufundate
  82 soldați capturați

  Format:Campaignbox 2022 Russian invasion of Ukraine

  La 24 februarie 2022, prima zi a invaziei rusești în Ucraina, Insula Șerpilor, o insulă ucraineană din Marea Neagră, cunoscută și sub numele de Insula Zmiinyi, a fost atacată și capturată de marina rusă, împreună cu întreaga sa garnizoană. Atacul a fost mediatizat pe scară largă atunci când un clip audio în care crucișătorul rus Moskva apelează prin radio garnizoana insulei, cerând capitularea acesteia și primind ca răspuns "navă de război rusă, du-te dracului", a devenit viral, împreună cu rapoartele inițiale inexacte privind moartea garnizoanei.[2] Ulterior, s-a aflat că o navă civilă de căutare și salvare care încerca să evacueze soldații a fost, de asemenea, capturată împreună cu garnizoana. Nava, echipajul acesteia și cel puțin un soldat au fost ulterior eliberați în cadrul unor schimburi de prizonieri.

  Atacul[modificare | modificare sursă]

  La orele 18:00, grănicerii ucraineni⁠(d) au transmis că Insula Șerpilor, aflată în apele teritoriale ucrainene din Marea Neagră, este atacată de nave rusești, în prima zi a invaziei ruse a Ucrainei.[3][4] Crucișătorul Moskva și nava de patrulare Vasili Bîkov⁠(d) au fost implicate în atac, folosind tunurile de la bord.[5]

  Conform unei înregistrări audio difuzate de Ukraiinska pravda⁠(d), atunci când nava rusă s-a identificat și a cerut soldaților ucraineni staționați pe insulă să se predea, răspunsul lor a fost, textual în rusă Русский военный корабль, иди на хуй, transliterat: Russki voennîi korabl, idi na hui,[6][7] în traducere: „Nava rusească să se ducă dracului”.[8]

  În aceeași seară, Serviciul de Grăniceri a declarat că comunicația cu insula a fost întreruptă[9] și la ora 22:00 UTC (00:00 ora locală) a anunțat că forțele rusești au capturat insula după un bombardament naval și aerian care a distrus toată infrastructura de pe aceasta.[10][11] Toții militarii ucraineni de pe insulă au fost capturați în timpul luptei, după ce au refuzat să se predea.[12][13][14] Unul dintre soldații ucraineni a transmis live momentul în care nava rusească a deschis focul.[15]

  Informația inițială care a parvenit publicului a consemnat ca fiind pe insulă doar 13 grăniceri.[4] În aceeași zi, președintele Volodîmîr Zelenskîi a anunțat că cei treisprezece grăniceri vor primi post-mortem titlul de Erou al Ucrainei, cea mai înaltă distincție militară ucraineană.[7] Presa rusă a relatat că un grup de 82 de militari ucraineni de pe Insula Șerpilor care s-au predat au fost duși la Sevastopol.[16][17] Informația a fost confirmată pe 28 februarie de Marina Ucraineană.[18][19]

  Reacții[modificare | modificare sursă]

  Timbru ucrainean, 12 aprilie 2022

  În urma diseminării afirmației că grănicerii ucraineni au spus „Navă rusească, du-te dracului!”, expresia a devenit populară ca simbol al rezistenței. Aceste ultime cuvinte au fost consemnate ca expresie a eroismului și sfidării unui inamic puternic. Pe rețelele de socializare, ucrainenii au adoptat expresia ca strigăt de regrupare și a fost preluată de susținători ai Ucrainei din toată lumea.[20] The Week⁠(d) a comparat expresia cu „Remember the Alamo” (pentru Texas).[21]

  Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b c Zubkova, Dasha (). „Zmiinyi Island In Black Sea Attacked From Russian Ships – Border Service”. Ukrainian News Agency (în engleză). Arhivat din original la . Accesat în . 
  2. ^ „BREAKING Statul Major al armatei Ucrainei anunță că militarii care păzeau Insula Șerpilor sunt în viață”. . Accesat în . 
  3. ^ Зубкова, Даша (). „Zmiinyi Island In Black Sea Attacked From Russian Ships - Border Service”. Agenția de Știri a Ucrainei. Arhivat din original la . Accesat în . 
  4. ^ a b „Ukrainian soldier deployed on Snake Island live streamed the moment a Russian warship opened fire on the Island. All 13 soldiers lost their freedom”. Twitter. @PokiRae_. Arhivat din original la . Accesat în . 
  5. ^ „Russian Navy Captures Ukraine's Outpost on Snake Island”. The Maritime Executive (în engleză). . Arhivat din original la . Accesat în . 
  6. ^ "Русский корабль, иди на х.й!": захисники Зміїного відповіли ворогові” ["Navă rusească, du-te la naiba!": au răspuns apărătorii Insulei Șerpilor inamicului]. Українська правда (în ucraineană). Arhivat din original la . Accesat în . 
  7. ^ a b Lister, Tim; Pennington, Josh (). „Russia invades Ukraine”. CNN (în engleză). p. Audio emerges appearing to be of Ukrainian fighters defending island from Russian warship. Arhivat din original la . Accesat în . 
  8. ^ Pricop, Sebastian (), „Militarii ucraineni de pe Insula Șerpilor au refuzat să se predea: „Nava rusă să se ducă dracului!". Au fost capturați până la ultimul, spune Kievul”, Libertatea, accesat în  
  9. ^ „Ukrainians trapped on Snake Island to the Russians demanding their surrender: 'go f*ck yourself.'. . Arhivat din original la . Accesat în . 
  10. ^ „Острів Зміїний захопили російські окупанти - ДПСУ” [Insula Șerpilor a fost capturată de ocupanții ruși]. Gazeta UA. . Arhivat din original la . Accesat în . 
  11. ^ Hallam, Johnny (). „Ukraine's State Border Guard says island south of country's coast falls into Russian hands” [Serviciul de Grăniceri al Ucrainei spune că o insulă de la sud de coasta țării a căzut în mâinile rușilor]. CNN. Arhivat din original la . Accesat în . 
  12. ^ „Ukraine's Snake Island under attack, border guards took up defense”. UATV (în engleză). . Arhivat din original la . Accesat în . 
  13. ^ „13 Ukrainian border guards killed in Russian take-over of Snake Island in the Black Sea, near the Romanian border - official”. Twitter. BNO News⁠(d). Arhivat din original la . Accesat în . 
  14. ^ „Insula Șerpilor a căzut în mâinile Rusiei. Zelenski: toți polițiștii de frontieră de pe insulă au fost uciși”, Digi 24,  
  15. ^ „One of 13 killed on Ukrainian island live-streamed attack”. Newsweek. . Arhivat din original la . Accesat în . 
  16. ^ „Militarii ucraineni de pe Insula Șerpilor care s-au predat au fost duși la Sevastopol”, Rador.ro,  
  17. ^ „Polițiștii de frontieră de pe Insula Șerpilor ar putea fi în viață. Autoritățile încearcă să confirme informația”, Adevărul,  
  18. ^ „Ukrainian Navy confirms Snake Island soldiers are alive, POWs”. jpost.com. The Jerusalem Post. . 
  19. ^ Mihai Roman (), „BREAKING Statul Major al armatei Ucrainei anunță că militarii care păzeau Insula Șerpilor sunt în viață”, G4Media.ro, accesat în  
  20. ^ Ziezulewicz, Geoff (). „Ukrainians trapped on Snake Island to the Russians demanding their surrender: 'go f*ck yourself.'. Navy Times. Arhivat din original la . Accesat în . 
  21. ^ „How 'Russian warship, go f--k yourself' became Ukraine's 'Remember the Alamo!'. The Week. Arhivat din original la . Accesat în .