Avatarul (roman)

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Avatarul

Coperta traducerii în limba română
Informații generale
AutorPoul Anderson
GenSF
Ediția originală
Titlu original
The Avatar
Limbaengleză
EditurăRAO
Țara primei aparițiiS.U.A.
Data primei apariții1978
Număr de pagini512
ISBN973-576-160-2
Ediția în limba română
TraducătorMihnea Columbeanu
Data apariției1998

Avatarul (1978) (titlu original The Avatar) este un roman science fiction scris de Poul Anderson.

Intriga[modificare | modificare sursă]

Atenție: urmează detalii despre narațiune și/sau deznodământ.

O rasă superioară de extratereștri, cunoscută sub numele de Ceilalți, a lăsat prin spațiu (și timp) porți către univers - mașinile T, pentru a ajuta numeroasele specii interstelare să călătorească printre stele și să evolueze.

Daniel Broderson, un magnat care locuiește pe singura colonie spațială apărută în urma folosirii mașinii T de către oameni, Demeter, speră că acest dispozitiv va determina omenirea să cucerească spațiul. Dorința sa vine în contradicție cu cea a Pământului, care vrea să păstreze omenirea între granițe controlabile.

Nava pământeană Emissary se întoarce în Sistemul Solar după ce a călătorit cu ajutorul mașinii T. Când se află că a întâlnit o rasă avansată, Betanii, echipajul este pus sub interdicție și noutățile despre întoarcerea navei sunt puse sub tăcere. Aflând despre acest lucru, Broderson și iubita lui călătorsc în Sistemul Solar pentru a elibera echipajul și a anunța întreaga lume despre mașinațiunile guvernelor lor, prăbușind fragilul eșafodaj politic construit de acestea.

Broderson găsește nava și reușește să salveze câțiva dintre membrii echipajului, precum și primul extraterestru care a vizitat Sistemul Solar, dar se vede nevoit să fugă prin poartă. El pornește în căutarea Celorlalți, deoarece doar ei posedă cunoștințele necesare pentru a permite navei să revină acasă.

Legături externe[modificare | modificare sursă]