Atenulf I de Gaeta

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Sari la navigare Sari la căutare

Atenulf I de Gaeta (d. 2 februarie 1062) a fost conte longobard de Aquino, care a ajuns apoi duce de Gaeta, în timpul perioadei de haos din sudul Italiei de la mijlocul secolului al XI-lea.

Atenulf s-a căsătorit cu senatrix Maria, fiica principelui Pandulf al IV-lea de Capua, în vreme ce fratele său Lando a luat de soție o altă fiică a lui Pandulf.[1] După moartea normandului Rainulf Drengot, conte de Aversa, petrecută în iunie 1045, vărul acestuia Asclettin a succedat în Aversa, însă cei din Gaeta l-au ales ca duce pe Atenulf. Guaimar al IV-lea de Salerno, suzeran atât al Aversei cât și al Gaetei, a intervenit de partea lui Asclettin și l-a înfrânt pe Atenulf în luptă, luându-l prizonier.[2] Totuși, în paralel cu aceste evoluții, Pandulf de Capua, aliatul natural al lui Atenulf, asalta posesiunile abației de la Montecassino împreună cu Lando. Acesta din urmă l-a capturat pe abatele Richer și, în schimbul eliberării abatelui, a obținut eliberarea lui Atenulf și recunoașterea stăpânirii acestuia asupra Gaetei.

În toamna anului 1058, fiul mai mare al lui Atenulf, care se logodise cu o fiică a normandului Richard I de Capua, a murit. Richard a solicitat totuși obținerea morgengab (dotei)[3]. Ducele a refuzat și, ca urmare, Richard a asediat și a cucerit Aquino, una dintre posesiunile rămase Gaetei. Desiderius de Benevento (viitorul papă Victor al II-lea), noul abate de Montecassino, l-a convins pe Richard să preia doar 400 de solidi de la duce.

Atenulf I a murit în 1062 și a fost succedat de către cel de al doilea fiu al său, Atenulf al II-lea. În ce privește Aquino, acesta a continuat prin a fi guvernat de către toți cei patru fii ai săi: Atenulf, Lando, Pandulf și Landulf.

Note[modificare | modificare sursă]

Format:Ibid

  1. ^ Amatus, II.41, p 83.
  2. ^ Ibid. Leo de Ostia, II, 74.
  3. ^ Aceasta era denumirea dreptului longobard pentru obținerea unei părți din moștenirea tinerei care urma să se căsătorească.

Bibliografie[modificare | modificare sursă]