Atacul armat din Serbia (4 mai 2023)

De la Wikipedia, enciclopedia liberă

În seara zilei de 4 mai 2023, un bărbat sârb de 21 de ani, înarmat cu o pușcă de asalt, a deschis focul dintr-o mașină în satele Dubona și Šepšin din comuna Mladenovac, districtul Belgrad, Serbia și în Malo Orašje, Semendria, omorând opt persoane, inclusiv un ofițer de poliție, și rănind paisprezece. Făptașul a plecat după aceea cu mașina înainte de a fi arestat în ziua următoare lângă Kragujevac. Atacul a avut loc a doua zi după atacul armat de la Școala Gimnazială Vladislav Ribnikar din Belgrad.

Desfășurarea atacului[modificare | modificare sursă]

Suspectul, Uroš Blažić, în vârstă de 21 de ani[1][2] se afla alături de unele dintre victime când a izbucnit o ceartă în curtea unei școli.[3] Se presupune că a luat o pușcă din casa lui și a început să tragă în satul Dubona, după care s-a dus la Malo Orašje.[4][5] După atacul inițial, poliția a obținut un mandat de arestare a acestuia și l-a căutat în Mali Požarevac, unde fusese văzut ultima dată.[5][6] La ora 18:08, a fost raportată un atac asemănător în satul vecin Šepšin.[7][8] Acolo, poliția l-a reperat pe suspect iar acesta ar fi tras în polițiști.[3][7] Toate drumurile din jurul Mladenovac spre Dubona și Šepšin au fost închise după atac.[6][9]

Suspectul a oprit un taxi care apoi l-a dus la Vinjište lângă Kragujevac[10] unde a început să se ascundă și în cele din urmă a fost arestat.[11][12][13] Suspectul ar fi fost singur în timpul atacului.[14]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ „KATAKLIZMA U MLADENOVCU: 8 mrtvih, 13 ranjenih, potera za ubicom i dalje traje, policija blokirala okolna sela!”. Blic (în sârbă). . Arhivat din original la . Accesat în . 
  2. ^ Paunović, Jelena (). „Detalji hapšenja Uroša posle masakra kod Mladenovca: Sakrivao se u kući kod rođaka”. Telegraf (în sârbă). Accesat în . 
  3. ^ a b „Osmoro mrtvih u krvavom piru kod Mladenovca, 13 ranjenih: Potera za napadačem traje satima, SAJ i Žandarmerija na terenu, helikopter nadleće područje”. NOVA portal (în sârbă). . Accesat în . 
  4. ^ Eroare la citare: Etichetă <ref> invalidă; niciun text nu a fost furnizat pentru referințele numite :0
  5. ^ a b „Pucnjava kod Mladenovca: Osam mrtvih, više ranjenih, MUP – teroristički akt”. N1 (în sârbă). . Arhivat din original la . Accesat în . 
  6. ^ a b „UŽIVO Pucnjava kod Mladenovca: Osumnjičeni uhapšen u blizini Kragujevca, ubijeno osmoro, bar 14 osoba ranjeno”. Danas (în sârbă). . Accesat în . 
  7. ^ a b „Nova pucnjava u Srbiji: Ubijene tri osobe, devet ranjeno”. Hrvatska radiotelevizija (în croată). . Accesat în . 
  8. ^ „Potraga za napadačem kod Mladenovca, pobio osmoro, najmanje 10 ranjenih”. N1 (în sârbă). . Accesat în . 
  9. ^ Bogdanović, Nevena (). „Policija blokira puteve oko Mladenovca nakon pucnjave”. Radio Free Europe (în sârbă). Accesat în . 
  10. ^ „MUP objavio zvaničnu verziju sinoćnjih tragičnih događaja u okolini Mladenovca: Šta je pronađeno u vikendici osumnjičenog?”. Danas (în sârbă). . Accesat în . 
  11. ^ „B92.net saznaje: Uhapšen ubica iz Mladenovca”. B92 (în sârbă). . Accesat în . 
  12. ^ „Osumnjičeni za masovno ubistvo uhapšen nedaleko od Kragujevca”. N1 (în sârbă). . Accesat în . 
  13. ^ Savanović, Dunja (). „Detalji hapšenja osumnjičenog za ubistva kod Mladenovca: Sam se predao policiji”. N1 (în sârbă). Accesat în . 
  14. ^ „BLOG: Vučić – teroristički napad, ubica "neće videti bela dana". N1 (în sârbă). . Accesat în .