Assisted GPS

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare

Assisted GPS (Sistem de Poziționare Globală Asistată), abreviat uneori și ca A-GPS sau aGPS, este un sistem care ajută (în anumite situații) la localizarea mai rapidă și descărcarea hărților la începutul unei aplicații de poziționare precum Google Maps, Latitude etc. La aceasta este folosită furnizarea de date ajutătoare GPS-ului prin rețele de date separate, cum ar fi servere ale telefoniei mobile locale.

Aspecte importante[modificare | modificare sursă]

A-GPS consumă trafic de date (internet), ce este taxat de operatorul de telefonie mobilă, în care caz este folosit internetul de pe cartelă/abonament. Dacă se obișnuiește să se folosească această funcție este recomandată o extraopțiune cu trafic de date, în funcție de nevoile utilizatorului.

Traficul de date este folosit pentru localizare mai precisă și pentru taxarea utilizatorilor de către firmele de telefonie[necesită citare].

Precizia localizării este influențată de semnalul telefonului mobil și de faptul dacă utilizatorul este sau nu într-o clădire (clădirile măresc de obicei marja de eroare).

A-GPS-ul este funcția care ajută la localizarea rapidă imediat ce s-a pornit aplicația de GPS iar sateliții nu sunt încă recepționați sau când semnalul de la sateliții GPS este foarte slab. Practic GPS-ul are nevoie de a comunica cu cel puțin 4 sateliți pentru a putea localiza un utilizator, iar cu cât sunt găsiți mai mulți sateliți cu atât localizarea este mai exactă. Fără A-GPS, la prima pornire a aparatului sau la o schimbare majoră a poziției pe hartă, timpul necesar căutării sateliților disponibili este mult mai mare (până la 12,5 minute).

Funcția A-GPS înseamnă:

1- Descărcarea de informație necesară pentru a găsi mai repede sateliții disponibili. Descărcarea datelor orbitale se face de la un server A-GPS, prin orice conexiune de date disponibilă .

2- Calculul poziției poziției cu ajutorul serverului, calcul bazat pe fragmente de semnal de satelit recepționate de aparatul GPS. Această metodă este folosită dacă semnalele de la sateliții GPS nu sunt bine recepționate datorită factorilor externi (clădiri, forme de relief, etc.).

Multe din telefoanele mobile folosesc pe lângă A-GPS și alte metode care ajută la poziționare: sistemul de poziționare WI-FI, triangulație față de antenele operatorului GSM.