Asigurare de viață

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare

Asigurarea de viață este un tip de asigurare. La fel ca și pentru celelalte tipuri de asigurare, asiguratul transferă un risc asupra asigurătorului, primind o poliță (un certificat scris) și plătind în schimb, o singură dată, lunar sau anual, o rată de asigurare numită primă în funcție de o sumă asigurată. Riscul asumat de asigurător este acela al decesului asiguratului, în care caz asigurătorul se obligă la plata unei sume persoanei desemnate de asigurat la încheierea contractului de asigurare.
Scopul asigurărilor de viață este să ofere protecție financiară familiei, dependenților sau a celor apropiați (dependenți de venitul persoanei asigurate) în cazul decesului. În funcție de tipul asigurării, aceasta poate reprezenta un mijloc de economisire/investiție.

În general există 2 tipuri de asigurări de viață:

  • asigurarea de viață de "deces", descrisă mai sus, care acoperă riscul de deces la orice dată ar surveni acesta, sau asigurarea de deces temporară prin care primele sunt plătite pe o perioadă limitată de timp
  • asigurarea de viață cu acumulare de "capital", care se încheie pe timp limitat. Asigurarea de viață cu acumulare de "capital", în plus față de tipul "deces", acumulează și administrează pe durata contractului un anumit capital pe care asigurătorul se angajează să-l plătească înapoi asiguratului dacă acesta este în viață la sfârșitul asigurării. De regulă, prima de asigurare de tip "capital" este mai mare decât cea pentru o asigurare de "deces" corespunzătoare.