Arteră sacrală mediană

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Arteră sacrală mediană

Aorta abdominala și ramurile sale. (Arteră sacrală mediană vizibilă în partea de jos centru.)
Gray539.png
Arterele pelvisului. (Sacral mijlociu etichetat la dreapta sus.)
Latinăarteria sacralis mediana
Ramificată dinabdominal aorta[*][[abdominal aorta (artery)|​]]  Modificați la Wikidata
Legături

Artera sacrală mediană este o arteră mică care apare de pe partea posterioară a aortei abdominale și superioară bifurcației acesteia.

Anatomie[modificare | modificare sursă]

Artera sacrală mediană apare din aorta abdominală la nivelul sfertului inferior al celei de-a treia vertebre lombare . [1] Coboară pe linia de mijloc, în fața celei de-a patra și a cincea vertebre lombare, a sacrului și a coccisului, terminându-se în glomus coccygeum (glanda coccigiană).

Ramuri scurte trec de la acesta, la suprafața posterioară a rectului.

Pe ultima vertebră lombară se anastomozează cu ramura lombară a arterei iliolombare; în fața osului sacru se anastomozează cu arterele sacrale laterale, trimițând ramuri în foramenul sacral anterior.

Traversează vena iliacă comună stângă și este însoțită de o pereche de vene comitante; acestea se unesc pentru a forma un singur vas care se deschide în vena iliacă comună stângă.

Dezvoltare[modificare | modificare sursă]

Artera sacrală mediană este morfologic continuarea directă a aortei abdominale. [2] Este vestigială la oameni, dar este mare la animalele cu cozi, cum ar fi crocodilul.

Vezi și[modificare | modificare sursă]

  • Artera sacrală laterală

Imagini suplimentare[modificare | modificare sursă]

Referințe[modificare | modificare sursă]

Acest articol conține text aflat în domeniul public, preluat din pagina 613 a ediției 20 a Gray's Anatomy (1918)

  1. ^ Emanuele, B. (septembrie 1968). „[The median sacral artery in the human adult]”. Archivio per le Scienze Mediche. 125 (9): 427–432. ISSN 0004-0312. PMID 17340798. 
  2. ^ Kostov, Stoyan; Slavchev, Stanislav; Dzhenkov, Deyan; Stoyanov, George; Dimitrov, Nikolay; Yordanov, Angel (). „Median sacral artery anterior to the left common iliac vein: From anatomy to clinical applications. A report of two cases”. Translational Research in Anatomy (în engleză). 22: 100101. doi:10.1016/j.tria.2020.100101. ISSN 2214-854X. 

Legături externe[modificare | modificare sursă]

  • Anatomy photo:40:11-0200 at the SUNY Downstate Medical Center - "Posterior Abdominal Wall: Branches of the Abdominal Aorta"
  • pelvis at The Anatomy Lesson by Wesley Norman (Georgetown University) (pelvicarteries)