Arsenalele din Isher (serie)

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search
Arsenalele din Isher. Făuritorii de arme
Volume
Arsenalele din Isher
Făuritorii de arme
Informații generale
AutorA. E. van Vogt
Genștiințifico-fantastic
Ediția originală
Titlu original
The Weapon Shops of Isher. The Weapon Makers
Limbaengleză
EditurăAntet
Țara primei aparițiiS.U.A.
Data primei apariții1979
Număr de pagini288
ISBN973-8058-01-5
Ediția în limba română
TraducătorOana Negureanu
Data apariției2007

Arsenalele din Isher (titlu original The Weapon Shops of Isher) este o serie science fiction creată de A. E. van Vogt.

Seria cuprinde:

  • "The Seesaw" (1941) - povestire
  • "The Weapon Shop" (1942) - nuveletă, apărută și sub titlul "The Weapons Shop"
  • The Weapon Makers' (1947) - roman, apărut în românește ca Făuritorii de arme
  • "The Weapon Shops of Isher" (1949) - nuvelă


În 1951, versiunile revizuite ale povestirilor "The Seesaw", "The Weapon Shop" și "The Weapon Shops of Isher" au fost adunate într-un roman intitulat The Weapon Shops of Isher (apărut în românește ca Arsenalele din Isher).

În 1979, întreaga serie a apărut sub forma unei ediții omnibus.

Civilizația Isher[modificare | modificare sursă]

Seria descrie starea civilizației Isher și aventurile lui Robert Hedrock, singurul nemuritor, care încearcă să păstreze echilibrul între tentativele Arsenalelor (care au uitat că scopul lor este de a fi o opoziție puternică) și ale împărătesei Innelda Isher (care guvernează cu o mână de fier) de a se submina reciproc. Arsenalele furnizează populației arme defensive ca alternativă legală la sistem.

Romanele despre imperiul Isher și Arsenale constituie unele dintre puținele exemple ale Epocii de Aur a SF-ului în care se discută în mod explicit dreptul de a deține o armă. Într-adevăr, motto-ul Arsenalelor, repetat de mai multe ori, este: "Dreptul de a cumpăra arme este dreptul la libertate". Armele lui van Vogt au proprietăți aproape magice și pot fi folosite doar pentru auto-apărare.

Filozofia politică a Arsenalelor este minimalistă. Ei nu interferează cu monarhia imperială coruptă a guvernului din Isher, deoarece consideră că oamenii au întotdeauna guvernul pe care îl merită: niciun guvern, oricât ar fi de rău, nu poate exista fără a avea măcar acordul tacit al celor guvernați. Ca atare, misiunea Arsenalelor este de a oferi indivizilor dreptul de a se proteja cu arme de foc, sau - în cazurile de fraudă - să apeleze la o alternativă judiciară. Deoarece populația are acces la această justiție alternativă, guvernul din Isher nu poate face ultimul pas spre totalitarism.

În același timp, existența unei conduceri unice - cum este cea a casei Isher - a cărei linie de descendență este menținută cu grijă la standarde înalte, asigură stabilitatea necesară.

Legături externe[modificare | modificare sursă]