Arsenalele din Isher (serie)

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Arsenalele din Isher. Făuritorii de arme
Volume
Arsenalele din Isher
Făuritorii de arme
Informații generale
AutorA. E. van Vogt
Genștiințifico-fantastic
Ediția originală
Titlu original
The Weapon Shops of Isher. The Weapon Makers
Limbaengleză
EditurăAntet
Țara primei aparițiiS.U.A.
Data primei apariții1979
Număr de pagini288
ISBN973-8058-01-5
Ediția în limba română
TraducătorOana Negureanu
Data apariției2007

Arsenalele din Isher (titlu original The Weapon Shops of Isher) este o serie science fiction creată de A. E. van Vogt.

Seria cuprinde:

  • "The Seesaw" (1941) - povestire
  • "The Weapon Shop" (1942) - nuveletă, apărută și sub titlul "The Weapons Shop"
  • The Weapon Makers' (1947) - roman, apărut în românește ca Făuritorii de arme
  • "The Weapon Shops of Isher" (1949) - nuvelă


În 1951, versiunile revizuite ale povestirilor "The Seesaw", "The Weapon Shop" și "The Weapon Shops of Isher" au fost adunate într-un roman intitulat The Weapon Shops of Isher (apărut în românește ca Arsenalele din Isher).

În 1979, întreaga serie a apărut sub forma unei ediții omnibus.

Civilizația Isher[modificare | modificare sursă]

Seria descrie starea civilizației Isher și aventurile lui Robert Hedrock, singurul nemuritor, care încearcă să păstreze echilibrul între tentativele Arsenalelor (care au uitat că scopul lor este de a fi o opoziție puternică) și ale împărătesei Innelda Isher (care guvernează cu o mână de fier) de a se submina reciproc. Arsenalele furnizează populației arme defensive ca alternativă legală la sistem.

Romanele despre imperiul Isher și Arsenale constituie unele dintre puținele exemple ale Epocii de Aur a SF-ului în care se discută în mod explicit dreptul de a deține o armă. Într-adevăr, motto-ul Arsenalelor, repetat de mai multe ori, este: "Dreptul de a cumpăra arme este dreptul la libertate". Armele lui van Vogt au proprietăți aproape magice și pot fi folosite doar pentru auto-apărare.

Filozofia politică a Arsenalelor este minimalistă. Ei nu interferează cu monarhia imperială coruptă a guvernului din Isher, deoarece consideră că oamenii au întotdeauna guvernul pe care îl merită: niciun guvern, oricât ar fi de rău, nu poate exista fără a avea măcar acordul tacit al celor guvernați. Ca atare, misiunea Arsenalelor este de a oferi indivizilor dreptul de a se proteja cu arme de foc, sau - în cazurile de fraudă - să apeleze la o alternativă judiciară. Deoarece populația are acces la această justiție alternativă, guvernul din Isher nu poate face ultimul pas spre totalitarism.

În același timp, existența unei conduceri unice - cum este cea a casei Isher - a cărei linie de descendență este menținută cu grijă la standarde înalte, asigură stabilitatea necesară.

Legături externe[modificare | modificare sursă]