Argiope

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
(Redirecționat de la Argiope (păianjen))
Argiope
Argiope amoena, femelă
Clasificare științifică
Regn: Animalia
Încrengătură: Arthropoda
Clasă: Arachnida
Ordin: Araneae
Familie: Araneidae
Gen: Argiope
Audouin, 1827
Specii

Mai multe, printre care:

Argiope aetherea
Argiope amoena
Argiope anasuja
Argiope appensa
Argiope argentata
Argiope aurantia
Argiope blanda
Argiope bruennichi
Argiope keyserlingi
Argiope lobata
Argiope mascordi
Argiope picta
Argiope protensa
Argiope pulchella
Argiope savignyii
Argiope trifasciata
Argiope versicolor

Argiope este un gen ce include păianjeni destul de mari și cu o colorație spectaculoasă. Aceștia sun răspândiți în întreaga lume, în special în țările tropicale. În România se întâlnesc 2 specii din acest gen: Argiope bruennichi și Argiope lobata

Modul de viață[modificare | modificare sursă]

Pânză de forma unui X
Pânză în formă de zigzag

Ei țes o pânză rotundă, practic invizibilă. Modelele ușor vizibile sunt construite din mătase de culoare albă, unele specii țes pânza de forma unui X latin sau zigzag (adesea cu centrul gol). Apoi, păianjenul fiind în centru întinde câte o pereche de picioare pe direcția celor patru fire în formă de X. Asfel, se formează un X complet cu păianjenul galben strălucitor în mijloc pe un fundal de negru sau roșu pestriț. Pânzele albe sunt numite stabilimentum și reflectă lumina UV. Reflectând razele UV pânza are capacitatea de a atrage insectele. Pânza este construită la înălțime de un metru pentru a preveni distrugerea ei de către animalele mari, iepurii de exemplu. La apropierea inamicului păianjenii argiope părăsesc repede pânza, produc vibrația pânzei sau proiectează în intrus mătase timp de 30 de secunde. Se hrănesc cu diferite insecte. Ei pot prinde pradă de două ori mai mare decât dânșii. Păianjenii Argiope sunt inofensivi pentru oameni.

Reproducere[modificare | modificare sursă]

Ca la toți păianjenii, dimorfismul este manifestat prin diferența de dimensiuni, femelele fiind mai mari. Când este timpul de a se împerechea, masculul țese o pânză alături de cea a femelei. După acuplare, femela depune ouăle în coconul anexat de pânza ei. Coconul conține între 400 și 1400 de ouă. Juvenilii vor ecloza toamna, iernând în stadiu de nimfe sau primăvara. Coconul este alcătuit din mai multe straturi de mătase pentru a proteja ouăle de vremea rea, insecte sau diverși paraziți.

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Commons
Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Argiope
Wikispecies
Wikispecies
Wikispecies conține informații legate de Argiope