Archispirostreptus gigas

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search


Archistrepturus gigas
Mating Archispirostreptus gigas.JPG
Clasificare științifică
Regn: Animalia
Încrengătură: Arthropoda
Subîncrengătură: Myriapoda
Clasă: Diplopoda
Ordin: Spirostreptida
Familie: Spirostreptidae
Gen: Archispirostreptus
Specie: A. gigas
Nume binomial
Archispirostreptus gigas
(Peters, 1855)

Archispirostreptus gigas este cea mai mare specie de miriapode înregistrată în Guinness World Records. El se mai numște miriapodul gigant african și milipedul negru african gigant. Datorită dimensiunilor, el deseori e ținut ca animal de companie. Este cunoscut la Zulu sub numele amashongololo[1].

Descriere[modificare | modificare sursă]

Archispirostreptus gigas în poziţie defensivă

Archispirostreptus gigas creștere de până la 38,5 cm lungime, 67 mm în circumferință și are 256 picioare[2]. Este negru la culoare, cu un luciu metalic sau mat, unele părți ale corpului, inclusiv picioarele și antenele, sunt roșii. și este adesea păstrate ca un animal de companie. Speranță de viață este de aproximativ 7-10 ani[3].
Când este amenințat, milipedul se răsucește într-o spirală, expunând partea dorsală cu o cuticulă mai dură. Uneori pentru a se apăra secretă un lichid iritant, cu efect negativ asupra ochilor[3].

Răspândire[modificare | modificare sursă]

Este o specie larg răspândită în câmpiile din Africa de Est, din Mozambic până în Kenya. Rar, ajunge la altitudini mai mari de 1.000 de metri[4]. Se întâlnește în păduri, dar poate fi găsit și în zona de litoral[4].

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Shelley Wood Gauld (). „Glossary”. Much Bigger Than Grownups: Chronicles of a Native South African. Lulu Enterprises. pp. 223–236. ISBN 9781411682177. 
  2. ^ Mark Carwardine (). „Centipedes and millipedes”. Animal Records. Sterling Publishing Company. pp. 216–217. ISBN 9781402756238. 
  3. ^ a b „Giant African millipede”. Oakland Zoo. Accesat în . 
  4. ^ a b R. L. Hoffman (). „Millipedes”. În Neil D. Burgess & G. Philip Clarke. Coastal forests of Eastern Africa. IUCN. ISBN 9782831704364. 

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Archispirostreptus gigas