Arc'teryx

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Sari la navigare Sari la căutare
Arcteryx
TipSubsidiary
Fondată1989 as Rock Solid
1991 as Arc'teryx[1]
Fondator(i)Dave Lane
Jeremy Guard
SediuNorth Vancouver[*]
IndustrieOuterwear
Sports clothing
Backpacks
Rock-climbing equipment
Produse outerwear[*][[outerwear (clothing worn over street dress for warmth and protection)|​]]
climbing equipment[*][[climbing equipment (wide range of equipment used for climbing)|​]]  Modificați la Wikidata
Angajați500+[2]
Companie părinteSalomon Group (2001–2005)
(Amer Sports (2005–present))
Prezență online
arcteryx.com
Magazin Arc'teryx din Zürich
Arc'teryx, Mercer Street, Londra

Arc'teryx (stilizată ɅRC'TERYX ) este o companie de articole sportive tip "outdoor" din Canada, fondată în North Vancouver, British Columbia, în anul 1989. Numele și sigla Arc'teryx se referă la Arheopteryx, care este cea mai veche fosilă a unei specii de pasări, găsită vreodată de paleontologi . Logo-ul, creat de designerul Michael Hofler, se bazează pe "specimenul din Berlin" al păsării, cel mai complet schelet găsit până în prezent.

Istoria companiei[modificare | modificare sursă]

Inițial numit Rock Solid de către fondatorul Dave Lane, prima linie de produse a companiei a constat in echipamente si accesorii pentru alpinism. Dave Lane și-a vândut partea de 50% lui Blair Murdoch și Tim Duholke, care au devenit "parteneri din umbra" în anul 1989. Apoi, în 1991, Jeremy Guard a schimbat denumirea companiei în "Arc'teryx", dorind ca in acest mod sa reflecte viziunea companiei in crearea de inovație "evolutivă" în cadrul industriei de produse outdoor. Folosind o tehnologie laminată termic (termolaminare), partenerii au proiectat și comercializat hamul Vapor, care va deveni cel mai popular articol al companiei. În 1993, după o serie de relocări și adăugări de personal, Arc'teryx a lansat rucsacul Bora utilizând aceeași tehnologie Vapor . În 1996, după obținerea unei licențe de la WL Gore & Associates pentru utilizarea țesăturii Gore-Tex, compania a adaptat-o pentru noua sa linie de îmbrăcăminte tehnică în aer liber.

Având nevoie de un spațiu de producție mai mare, compania și-a mutat sediul în Burnaby, British Columbia, în 1999. În 2005, sediul central al Arc'teryx sa mutat in North Vancouver. Produsele lor sunt, de obicei, asociate cu activități de alpinism, schi, snowboarding, backpacking și activități legate de drumeții .

Jeremy Guard a fost președinte și director al companiei din 1991 până în 2001. În ianuarie 2001, Arc'teryx a fost achiziționat de Salomon Group deținut de Adidas. [3] În mai 2005, Amer Sports a achiziționat grupul Salomon de la Adidas. [4] Sediul central al companiei Arc'teryx se află încă în North Vancouver, deși echipamentele de catarare, rucsaci și alte echipamente laminate sunt fabricate în propria fabrica din New Westminster, BC. Linia lor de îmbrăcăminte s-a extins și, prin urmare, Arc'teryx si-a externalizat productia in fabrici din China, Filipine, Vietnam, Bangladesh, El Salvador, Laos și Grecia .

Produse[modificare | modificare sursă]

Articole de îmbrăcăminte Arc'teryx

Jacheta stindard a celor de la Arc'teryx, Alpha SV, a primit numeroase aprecieri pentru designul său, performanță și preț. [5] [6] Alte articole de top din linia de îmbrăcăminte includ jachetele Theta AR și Gamma MX . De-a lungul anilor, designurile Arc'teryx au câștigat numeroase premii acordate de revistele Backpacker, Outside, Climbing, Men's Journal și Powder . [3]

Arc'teryx Veilance[modificare | modificare sursă]

Arc'teryx Veilance este o linie de produse de performanță de lux, care a luat startul în anul 2009. Produsele sunt caracterizate prin functionalitate si rezistenta mare la uzura si in medii climatice diverse.

Arc'teryx LEAF[modificare | modificare sursă]

Linia de produse Arc'teryx LEAF este destinata armatei si politiei.

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Mackie, John (). „Arc'teryx 'flagship' store lands in Kitsilano”. Vancouver Sun. Accesat în . 
  2. ^ „Careers at Arc'teryx”. Arc'teryx. Accesat în . 
  3. ^ a b Nowakowski, Natasha, "Arc'teryx o potrivire perfectă pentru afacerea Salomon" [1], Portland Business Journal, 8 noiembrie 2002. Eroare la citare: Etichetă <ref> invalidă; numele "portbizjournal" este definit de mai multe ori cu conținut diferit
  4. ^ Crane, Leah, "Salomon Sold to Amer Sports" Arhivat în , la Wayback Machine., Transworld Business Magazine, 9 august 2005
  5. ^ Schiller, Jakob, "În spatele jachetei de $ 675 Arc'teryx" [2] Revista pulberilor (schi), 10 decembrie 2014.
  6. ^ Hansman, Heather, "Cum Arc'teryx construiește jachetele de prețuri ale lumii" [3], în afara, 25 aprilie 2018.

linkuri externe[modificare | modificare sursă]