Araneus diadematus

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Păianjen cu cruce
Araneus diadematus, Livorno 1.JPG
Clasificare științifică
Regn: Animalia
Încrengătură: Arthropoda
Clasă: Arachnida
Ordin: Araneae
Subordin: Opisthothelae
Infraordin: Araneomorphae
Familie: Araneidae
Gen: Araneus
Specie: Diadematus
Nume binomial
Araneus diadematus
Clerck, 1757
Araneus diadematus

Păianjenul cu cruce, este foarte frecvent și binecunoscut păianjen araneid din Europa.

Descriere[modificare | modificare sursă]

Culoarea păianjenului poate varia de la galben deschis până la un de gri foarte închis. Dorsal, opistosoma prezintă 5 sau mai multe puncte, relativ, mari de culoare albă care formează o cruce. Punctele albe apar datorită celule ce conțin guanină, un produs secundar al metabolismului proteic. Lungimea corpului femel este de 20 - 25 mm, iar al masculului de 10 - 11 mm.

Servindu-și masa

Modul de viață[modificare | modificare sursă]

Tarsul picioarelor al Păianjenului cu cruce prezintă două gheare pectinate cu ajutorul cărora este țesută pânza. La baza lor se află o a treia gheară, mai mică, ce poate forma un clește împreună cu doi țepi situați ceva mai în spate. Cu ajutorul acestei formațiuni păianjenul se poate fixa de pânză și sta acolo fără să depună efort. Totodată aceasta permite păianjenului să nu să se lipească de pânză. El țese o pânză rotundă verticală, însă sunt și excepții. Poziția ei verticală este cea mai bună, deoarece insecta este prinsă în zbor. În acest fel, păianjenul nu trebuie să aștepte când ceva va cădea în plasă. Ziua aceștia sunt rar observați, noapte îi poți vedea atârnând în centrul plasei. De la plasă pleacă un fir de semnalizare, iar păianjenul stă ascuns în vizuina sa. Când victima este prinsă în pânză firul oscilează, informând păianjenul. De aceea, receptorii tactili sunt foarte sensibili. Imediat, păianjenul se repezește spre pradă și o acoperă cu un strat de mătase și îi injectează veninul și fermenții. Apoi, își ia masa. După această el aruncă resturile (exp. cuticulă) fostei insecte, menținându-și pânză în curățenie.Ei traiesc pretutindeni , in gradinini si in tufisuri , unde isi construieste panza.Fac parte din Regnul Animalia .


Juvenilii

Principala hrană o constituie muștele și țânțarii. Dacă în plasă nimerește ceva necomestibil păianjenul va rupe firele pentru a elibera obiectul. Păianjenul cu cruce se comportă cu prada prinsă diferit. Dacă e foarte flămând, atunci o mănâncă imediat. In alte cazuri, o ascunde pentru momentul potrivit.
Pentru om acest păianjen este inofesiv.

Reproducerea[modificare | modificare sursă]

Femela este mai mare decât masculul. Masculul, apropiindu-se de femelă, trebuie să fie foarte atent, deoarece poate să devină o nouă victimă. După acuplare masculul moare. Femela depune ouăle toamna, într-un cocon. Mătasea coconului este densă, ferind ouăle de posibile pericole. Coconul este purtat un timp anumit anexat de opistosomă, apoi este ascuns în locuri dosite. Primăvara juvenilii eclozează, devin maturi la sfârșitul verii.

Răspândire[modificare | modificare sursă]

Araneus diadematus este răspândit în Europa și America de Nord. În România este una dintre cele mai mari specii de păianjeni țesători. Este găsit în toate ecosistemele terestre, inclusiv în localități, rar în munții înalți.


Legături externe[modificare | modificare sursă]

Wikispecies
Wikispecies conține informații legate de Araneus diadematus
Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Araneus diadematus