Anul Sfânt

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Acest articol se referă la Anul Sfânt. Pentru alte sensuri, vedeți Jubileu (dezambiguizare).

Anul Sfânt, conform tradiției iudeo-creștină, se potrivește cu Anul de Jubileu, adică conform Bibliei, și anume cu porunca din Levitic capitolul 25, acest an evreii au consacrat lui Domnului și nu au lucrat pământul și au trăit din roadele pe care le-a oferit spontan. Și în acest an, toți sclavii au fost eliberați și tot pământul a revenit în posesia proprietarului său inițial.

Tradiția catolică contemporană constă în a sărbători la fiecare 25 de ani anumiți ani de jubileu, care încep pe 24 decembrie cu deschiderea de papă a Ușii Sfinte a Bazilicii Sfântului Petru, în Roma.

Vezi și[modificare | modificare sursă]

  • Jubileu (Biblic) - al 50lea an, ce termină săptămâna săptămânii de ani este an jubileic.
  • Jubileu (Catolic) - Comemorarea Bisericii Catolice, sărbătorită în Anul Sfânt.
  • Jubileu Iacobian - ori în limba galiciană Ano Santo Xacobeo (Anul Sfântului Iacov), este o sărbătoare catolică sărbătorită în orașul spaniol Santiago de Compostela în anii în care Ziua Sfântului Iacov (25 iulie) cade într-o duminică.
  • Cartea Jubileelor - canonizată în Biserica Ortodoxă Etiopiană, relatează o tradiție, în care îngerii nu l-au pus pe Adam în Grădină iar ulterior (vezi și Facerea|Geneza 4:23-27), este afirmat că îngerii de asemeni l-au condus pe Enoch în Grădina Edenului atunci când a fost mutat de pe Pământ la vârsta de 365 de ani.