Sari la conținut

Anul Nou care n-a fost

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Anul Nou care n-a fost
Afișul filmului
Afișul filmului
Rating
RegizorBogdan Mureșanu[*]  Modificați la Wikidata
ScenaristBogdan Mureșanu[*]  Modificați la Wikidata
Director de imagineBiró Boróka[*]  Modificați la Wikidata
DistribuțieAdrian Văncică
Iulian Postelnicu
Emilia Besoiu
Nicoleta Hâncu[*][[Nicoleta Hâncu (actriță română)|​]]
Mihai Călin
Andrei Miercure[*][[Andrei Miercure (actor român)|​]]
Ioana Flora
Ada Galeș[*]
Marian Râlea
Gabriel Radu
Manuela Hărăbor
Ion Sapdaru
Angel Popescu[*]
Vlad Ionuț Popescu[*][[Vlad Ionuț Popescu (actor român)|​]]
Victoria Raileanu[*][[Victoria Raileanu (Romanian actress)|​]]
Elvira Deatcu
...încă 13  Modificați la Wikidata
Țara România  Modificați la Wikidata
Limba originalălimba română  Modificați la Wikidata
Prezență online

Anul Nou care n-a fost (titlu în engleză The New Year That Never Came) este un film tragicomedie istorică românească din 2024, scris și regizat de Bogdan Mureșanu, film care a reprezentat și debutul său regizoral. În film joacă actorii Adrian Văncică, Nicoleta Hâncu, Iulian Postelnicu, Mihai Călin, Emilia Dobrin și Andrei Miercure.

Filmul a avut premiera pe 1 septembrie 2024, la cel de-al 81-lea Festival Internațional de Film de la Veneția unde a câștigat premiul Orizzonti pentru cel mai bun film.[1]

Șase vieți converg la 20 decembrie 1989 pe fondul tulburărilor revoluției române.

Filmul Anul Nou care n-a fost extinde personajele din scurtmetrajul Cadoul de Crăciun, regizorului Bogdan Mureșanu în 2018.[2] În ceea ce privește concepția lungmetrajului, regizorul Bogdan Mureșanu a declarat: „M-a interesat umanitatea vieților mici expuse la mari evenimente istorice și modul în care acestea se confruntă cu sentimentul unei lumi care dispare”.[3]

Filmărila au avut loc în cea mai mare parte în București și în împrejurimi. S-a filmat și în Gostinu, comună la aproximativ o oră în afara Bucureștiului.[4] Directoarea de imagine Biró Boróka a folosit cameră Arri Alexa Mini pentru filmări.[5] Filmările s-au încheiat la 28 septembrie 2023.[6]

Trailerul filmului a fost lansat pe 28 august 2024.[7] Filmul a avut premiera pe 1 septembrie 2024, la cea de-a 81-a ediție a Festivalului Internațional de Film de la Veneția, ca parte a competiției Orizzonti.[8][9] A doua zi, Memento Distribution a achiziționat drepturile de distribuție franceze ale filmului.[10]

Lansarea în cinematografe din România va avea loc pe 24 septembrie 2024.[11]

Ștefan Dobroiu de la Cineuropa a scris: „... Anul Nou care n-a fost este un exemplu puternic al modului în care cinematograful poate deveni o mașină a timpului care ne teleportează într-o anumită epocă, aducându-ne înapoi în siguranță exact în momentul în care problemele acelei perioade se strecoară în chiar sufletul nostru.”[12] Wendy Ide de la Screen Daily a scris: „Se întâmplă multe și, inițial, filmul încetează puțin, înainte de a lua treptat avânt. Dar o secvență finală de aproape 20 de minute, setată pe Bolero-ul lui Ravel, se dezvoltă un crescendo exploziv, îmbinând perfect imaginile de arhivă în acțiune și surprinzând impactul entuziasmant al istoriei în devenire.”[13]

Recunoaștere

[modificare | modificare sursă]
Premiu Dată Categorie Premiant(i)(s) Result Ref.
Venice Film Festival 7 September 2024 Orizzonti Award for Best Film Anul Noi care n-a fost Câștigat [14]
  1. ^ Wiseman, Andreas; Tartaglione, Nancy (). „Venice Winners: Pedro Almodóvar's 'The Room Next Door' Wins The Golden Lion; Also Wins For Nicole Kidman, Brady Corbet, 'I'm Still Here' & More”. Deadline (în engleză). Accesat în . 
  2. ^ Popa Buluc, Magdalena (). „S-a lansat trailerul filmului ANUL NOU CARE N-A FOST! Cu: Adrian Văncică, Nicoleta Hâncu, Iulian Postelnicu, Emilia Dobrin, Andrei Miercure și Mihai Călin”. Jurnalul Național. Accesat în . 
  3. ^ Tănăsescu, Alexandra (). „Filmul "Anul Nou care n-a fost", regizat de Bogdan Mureșanu, a avut azi premiera la Veneția”. Cultura la dubă. Accesat în . 
  4. ^ Andrei, Ileana (). „Bogdan Mureșanu: România este țara în care olimpicii la înot nu au bazine, iar cineaștii nu au săli de cinema”. IQads. Accesat în . 
  5. ^ Shachat, Sarah; Peikert, Mark (). „Venice 2024: How 41 Cinematographers Shot Their Festival Films”. IndieWire⁠(d). Accesat în . 
  6. ^ Dobroiu, Ștefan (). „Bogdan Mureșanu picture-locks his first feature, The New Year That Never Came”. Cineuropa⁠(d). Accesat în . 
  7. ^ Balaga, Marta (). „In 'The New Year That Never Came' Bogdan Muresanu Urges People to Remember Ugliness of Ceausescu's Regime – and to Check Santa's CV (EXCLUSIVE)”. Variety. Accesat în . 
  8. ^ Aricò, Giacomo (). „Festival di Venezia 2024, si comincia: il programma con film, date e le star più attese”. Vogue Italia⁠(d) (în italiană). Accesat în . 
  9. ^ Chiriac, Adriana (). „Festivalul Internațional de Film de la Veneția. "Anul Nou care n-a fost / The New Year That Never Came" are premiera mondialăpe 1 septembrie”. Radio Impuls. Accesat în . 
  10. ^ Keslassy, Elsa (). „Memento Distribution Nabs Venice Horizons Title 'The New Year That Never Came' for France (EXCLUSIVE)”. Variety. Accesat în . 
  11. ^ Șchiopu, Ana-Maria (). „„Anul Nou care n-a fost", lungmetrajul de debut al lui Bogdan Mureșanu, va avea premiera mondială la Festivalul de la Veneția”. Adevărul. Accesat în . 
  12. ^ Dobroiu, Ștefan (). „Review: The New Year That Never Came”. Cineuropa⁠(d). Accesat în . 
  13. ^ Ide, Wendy (). 'The New Year That Never Came': Venice Review”. Screen Daily⁠(d). Accesat în . 
  14. ^ Ford, Lily (). „Venice Film Festival Awards: Pedro Almodóvar Wins Golden Lion for 'The Room Next Door'. The Hollywood Reporter. Accesat în .