Anna Stainer-Knittel

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Anna Stainer-Knittel
Date personale
PoreclăGeierwally Modificați la Wikidata
Născută[1][3][4] Modificați la Wikidata
Elbigenalp, Tirol, Austria Modificați la Wikidata
Decedată (73 de ani)[1][3][4] Modificați la Wikidata
Wattens, Tirol, Austria[2] Modificați la Wikidata
ÎnmormântatăInnsbruck Modificați la Wikidata
Cetățenie Austro-Ungaria Modificați la Wikidata
Ocupațiepictoriță Modificați la Wikidata
Limbi vorbitelimba germană Modificați la Wikidata
Activitate
StudiiAcademia de Arte Frumoase din München[2]  Modificați la Wikidata
Autoportret (înainte de 1900)

Anna Stainer-Knittel (n. , Elbigenalp, Tirol, Austria – d. , Wattens, Tirol, Austria) a fost o pictoriță austriacă de portrete și flori. Un incident din viața ei a servit drept bază pentru romanul Die Geier-Wally al Wilhelminei von Hillern; un exemplu timpuriu de literatură feministă.

Biografie[modificare | modificare sursă]

Peisaj alpin în coroană florală; unul dintre cele mai populare tablouri ale sale.

Tatăl ei a fost un armurier iute din fire, ceea ce a încurajat talentele și ambițiile fiicei sale.[5] Sculptorul Josef Alois Knittel, a fost unchiul ei, iar pictorul, Joseph Anton Koch, a fost străbunicul ei.

Și-a început studiile în 1859 la Academia de Arte Plastice din München, dar nu i s-a permis să urmeze școala principală pentru că era femeie.[5] A trebuit să se întoarcă acasă în 1864 din cauza lipsei de fonduri. În această perioadă, a pictat numeroase portrete de familie și peisaje. Ulterior s-a mutat la Innsbruck unde a putut să se susțină ca pictoriță de portret. În 1867, împotriva dorințelor părinților ei, s-a căsătorit cu un ceramist pe nume Engelbert Stainer. În perioada petrecută împreună, a creat multe modele florale pentru căni, farfurii și farfurioare.

Din 1868 până în 1871, au avut trei copii; doi fii și o fiică. În 1873, a deschis o școală de pictură pentru femei, pe care a condus-o aproape până la moartea sa. Printre elevii ei s-au numărat Maria Tilipaul-Kistler (1884-1963) și Wilhelmine Redlich (1869-1954).

Faima ca „Geier-Wally”[modificare | modificare sursă]

Autoportret ca „Geier-Wally”

La șaptesprezece ani, Anna s-a oferit voluntar să coboare pe zidul unei stânci pentru a îndepărta cuibul unui vultur. În secolul al XIX-lea, aceasta lucru era o practică obișnuită pentru a preveni vulturii să atace turmele de ovine locale. Anul precedent, o tentativă similară aproape că s-a încheiat în tragedie pentru alpinisti, astfel încât niciun alt voluntar nu a mai putut fi găsit. Ea a fost capabilă să prindă vulturul, să-l închidă în rucsac și să urce fără incident, deși, mai târziu, s-ar fi spus că a fost atacată de un vultur adult în timpul ce urca.

În 1863, acest eveniment a fost descris de Ludwig Steub în povestea sa, Das Annele im Adlerhorst.[6] Mai târziu, a fost relatată în Wolfs Illustrirter Rundschau.

În cele din urmă, în 1873, a fost descrisă într-un roman de Wilhelmine von Hillern numit Die Geier-Wally ( „The Vulture Maiden” în limba engleză [7] vulturii erau adesea denumiți „vultures”). Autorul a făcut cunoștință cu Anna și soțul ei din Innsbruck și a decis să-i redea povestea într-un stil Shakespearean dramatic; denumindu-și eroina „Walburga” (Wally), dramatizând conflictele cu tatăl ei și creând un fel de legătură feminină.

În 1892, povestea a fost adaptată pentru opera La Wally, de Alfredo Catalani. A fost, de asemenea, filmat de nenumărate ori, în special:

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b c d https://rkd.nl/explore/artists/351799, accesat în   Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
  2. ^ a b Allgäuer Künstlerlexikon (1. Auflage)[*][[Allgäuer Künstlerlexikon (1. Auflage) |​]]  Verificați valoarea |titlelink= (ajutor)
  3. ^ a b c d Anna Knittel, Benezit Dictionary of Artists, accesat în  
  4. ^ a b c d Anna Knittel, RKDartists, accesat în  
  5. ^ a b Anna Stainer-Knittel, jstor, retrieved 1 April 2017
  6. ^ Ludwig Steub: Das Annele im Adlerhorst in: Kleinere Schriften, Vol.3, Cotta, Stuttgart 1874, pgs.116 f. (Digitalisat)
  7. ^ Christina Antenhofer; Günter Bischof; Robert L. Dupont; Ulrich Leitner (). Cities as Multiple Landscapes: Investigating the Sister Cities Innsbruck and New Orleans. Campus Verlag. p. 333. ISBN 978-3-593-50647-0. 

Lectură suplimentară[modificare | modificare sursă]

  • Helga Reichart: Die Geierwally. Leben und Werk der Lechtaler Malerin Anna Stainer-Knittel . Haymon, Innsbruck, 1991, ISBN: 3-85218-085-6
  • Evelyn Kain: Anna Stainer-Knittel: Portrait of a „femme vitale” . În: Woman's Art Journal, Vol. 20, nr. 2 (toamna 1999 / iarna 2000), pag. 13–31
  • Nina Stainer: „Anna Stainer-Knittel, Malerin”, Universitätsverlag Wagner, Innsbruck, 2015, ISBN: 978-3-7030-0888-7

Legături externe[modificare | modificare sursă]