Alexie, omul lui Dumnezeu

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
(Redirecționat de la Alexie din Roma)
Alexie, omul lui Dumnezeu
Date personale
Născutsecolul al IV-lea d.Hr. Modificați la Wikidata
Roma, Imperiul Roman de Apus Modificați la Wikidata
Decedat412 d.Hr. Modificați la Wikidata
Roma, Imperiul Roman de Apus Modificați la Wikidata
Ocupațieanahoret[*] Modificați la Wikidata
Venerație
Sărbătoare17 iulie  Modificați la Wikidata
Sfinți
Alexie, omul lui Dumnezeu (desculț, în centrul imaginii), icoană din sec. al XVI-lea, Muzeul Național de Artă al României.

Alexie, omul lui Dumnezeu (în greacă Ἀλέξιος άνθρωπος τοῦ Θεοῦ) a fost un călugăr creștin din secolul al V-lea, sărbătorit ca sfânt în calendarul bizantin pe 17 martie,[1] iar în cel latin pe 17 iulie.

Importanța[modificare | modificare sursă]

Cinci împărați bizantini l-au avut ca sfânt patron onomastic: Alexie I Comnenul, Alexie al II-lea Comnenul, Alexie al III-lea Angelos, Alexie al IV-lea Angelos și Alexie al V-lea Ducas.

La Roma papa Benedict al VII-lea a acordat în anul 972 o biserică de pe colina Aventin ca loc de refugiu mitropolitului grec Sergiu al Damascului. Lăcașul a devenit în scurt timp renumit pentru obștea călugărească latină și greacă de acolo, loc căutat de popor, care a primit ca al doilea sfânt patron pe Sfântul Alexie, alături de Sfântul Bonifaciu. Biserica se numește până în prezent Santi Bonifacio e Alessio⁠(en)[traduceți].

În literatură[modificare | modificare sursă]

Personajul Alioșa Karamazov, principalul protagonist al romanului Frații Karamazov scris de Feodor Dostoievski la sfârșitul secolului al XIX-lea, îl are ca patron onomastic pe Sfântul Alexie și l-a avut drept model pe Vladimir Soloviov, prietenul lui Dostoievski.[2]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Sărbători religioase - 17 martie Arhivat în , la Wayback Machine., agerpres.ro, 17 martie 2023. Accesat la 17 iulie 2023.
  2. ^ Hans Urs von Balthasar, The Glory of the Lord: A Theological Aesthetics, 1991, p. 295.

Legături externe[modificare | modificare sursă]