Alexandru Rafila

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Sari la navigare Sari la căutare
Alexandru Rafila
Date personale
Născut (58 de ani)
Romania
NaționalitateRomâniaromân[3]
Cetățenie România
OcupațieMedic
Imunolog
Profesor universitar
Activitate
EducațieUniversitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București
Partid politicPSD[1] [2]

Alexandru Rafila (n. [4]) este un medic român. Acesta este șeful Disciplinei de Microbiologie al Universității de Medicină și Farmacie „Carol Davila” și șeful Laboratorului Institutului Național de Boli Infecțioase „Matei Balș” din București.

Biografie[modificare | modificare sursă]

Rafila a fost admis la facultatea de medicină în anul 1980. Tatăl său era de asemenea medic.[5] A absolvit facultatea în 1987, și-a făcut stagiul in Sfântu Gheorghe (desi nu a putut invata limba maghiară) și și-a obținut titlul de doctor în medicină în 2004.[6] Din 2000 a activat ca medic primar în specialitățile de medicină de laborator / microbiologie și sănătate publică. A fost directorul Institutului Național de Sănătate Publică și a deținut funcțiile de Secretar de Stat pe probleme de asistență medicală și sănătate publică, fiind și în repetate rânduri consilier personal al Ministrului Sănătății pe problema politicilor de sănătate.

Pe lângă activitatea remarcabilă desfășurată în România, expertiza Prof. dr. Rafila este recunoscută și în străinătate, fiind expert OMS, NATO și al Comisiei Europene. A deținut funcția de membru în Comitetul Executiv al Organizației Mondiale a Sănătății (2014-2017) și a reprezentat România în comitetul director al ECDC (2009-2014). Recent a fost ales de către OMS să reprezinte România în comitetul de conducere al acestei organizații.

Prof. Rafila este un activ organizator și participant la numeroase conferințe medicale naționale și internaționale și evenimente legate de sănătatea publică și microbiologie. Este autor de articole, manuale, capitole de carte și ghiduri pentru practica de sănătate publică și microbiologie. A contribuit în mod decisiv la înființarea în 2016 a disciplinei de Microbiologie Medicală, în urma recomandărilor UEMS, for la care prof. Rafila reprezintă România.[7]

În octombrie 2020 s-a înscris în PSD.[8]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ „Ludovic Orban, despre candidatura lui Alexandru Rafila din partea PSD: O decizie greșită într-un moment în care e nevoie de specialiști”. www.digi24.ro. 
  2. ^ „Alexandru Rafila, proaspăt intrat în PSD, nu a votat-o pe Viorica Dăncilă la prezidențiale și a manifestat împotriva lui Grindeanu”. www.digi24.ro. 
  3. ^ https://umfcd.ro/wp-content/uploads/rafila-cv-2017-.pdf
  4. ^ CurriculumVitae Europass (PDF) 
  5. ^ Constantin, Florentina. „Cine e ALEXANDRU RAFILA. Totul despre omul momentului din pandemie”. www.dcnews.ro. 
  6. ^ Codruț, Adisa. „Omul din spatele titlurilor. Prof dr Alexandru Rafila: "N-am avut aplecare spre partea chirurgicală". www.dcmedical.ro. 
  7. ^ „Prof. Univ. Dr. Alexandru Rafila”. 
  8. ^ "Memorialul Durerii". Tatal lui Alexandru Rafila a fost seful Securitatii Arad in perioada neagra 1948-1949: "A executat 27 de tarani". Aktual24. .