Alexandru Rafila

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Sari la navigare Sari la căutare
Alexandru Rafila
Date personale
Născut (59 de ani)[2][3] Modificați la Wikidata
București, România Modificați la Wikidata
CetățenieFlag of Romania.svg România Modificați la Wikidata
OcupațieMedic
Imunolog
Profesor universitar
politician
Ministru al sănătății Modificați la Wikidata
Deținător actual
Funcție asumată
[1]
GuvernGuvernul Nicolae Ciucă
Precedat deAttila Cseke
Deputat al României Modificați la Wikidata
Deținător actual
Funcție asumată
CircumscripțiaBucurești
Legislaturălegislatura 2020–2024

Partid politic PSD
Alma materUniversitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București ()
Profesiemedic
Prezență online

Alexandru Rafila (n. ,[2][3] București, România) este un medic și politician român. Este șeful Disciplinei de Microbiologie al Universității de Medicină și Farmacie „Carol Davila” și șeful Laboratorului Institutului Național de Boli Infecțioase „Matei Balș” din București.

Biografie[modificare | modificare sursă]

Rafila a fost admis la facultatea de medicină în anul 1980. Tatăl său era de asemenea medic.[4] A absolvit facultatea în 1987, și-a făcut stagiul la Sfântu Gheorghe (deși nu a putut să învețe limba maghiară) și a obținut titlul de doctor în medicină în 2004.[5] Din 2000 a activat ca medic primar în specialitățile de medicină de laborator / microbiologie și sănătate publică. A fost directorul Institutului Național de Sănătate Publică și a deținut funcțiile de Secretar de Stat pe probleme de asistență medicală și sănătate publică, fiind și, în repetate rânduri, consilierul personal al Ministrului Sănătății pe problema politicilor de sănătate.

Pe lângă activitatea remarcabilă desfășurată în România, expertiza Prof. dr. Rafila este recunoscută și în străinătate, fiind expert OMS, NATO și al Comisiei Europene. A deținut funcția de membru în Comitetul Executiv al Organizației Mondiale a Sănătății (2014-2017) și a reprezentat România în comitetul director al ECDC (2009-2014). Recent a fost ales de către OMS să reprezinte România în comitetul de conducere al acestei organizații.

Prof. Rafila este un activ organizator și participant la numeroase conferințe medicale naționale și internaționale și evenimente legate de sănătatea publică și microbiologie. Este autor de articole, manuale, capitole de cărți și ghiduri pentru practica de sănătate publică și microbiologie. A contribuit în mod decisiv la înființarea în 2016 a disciplinei de Microbiologie Medicală, în urma recomandărilor UEMS, for la care prof. Rafila reprezintă România.[6]

În octombrie 2020 a revenit în PSD[7], în trecut ocupând funcția de vicepreședinte al Departamentului de Sănătate al partidului, în perioada 2011-2012.[8]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Ministers of the Romanian Government (în engleză), accesat în  
  2. ^ a b CurriculumVitae Europass (PDF) 
  3. ^ a b (PDF) https://umfcd.ro/wp-content/uploads/rafila-cv-2017-.pdf  Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
  4. ^ Constantin, Florentina. „Cine e ALEXANDRU RAFILA. Totul despre omul momentului din pandemie”. www.dcnews.ro. 
  5. ^ Codruț, Adisa. „Omul din spatele titlurilor. Prof dr Alexandru Rafila: "N-am avut aplecare spre partea chirurgicală". www.dcmedical.ro. 
  6. ^ „Prof. Univ. Dr. Alexandru Rafila”. 
  7. ^ "Memorialul Durerii". Tatal lui Alexandru Rafila a fost seful Securitatii Arad in perioada neagra 1948-1949: "A executat 27 de tarani". Aktual24. . 
  8. ^ "SURSE Alexandru Rafila, posibil candidat pe listele PSD București pentru Camera Deputaților/ Rafila: În acest moment nu pot confirma". G4Media. . 

Legături externe[modificare | modificare sursă]