Alexandra Ares

De la Wikipedia, enciclopedia liberă

Alexandra Ares (n. Grigorescu) este scriitoare, dramaturg, scenarist, critic de teatru și producător TV romano-american, stabilită la New York în 1998.[1] Și-a început cariera ca realizator de emisiuni de televiziune la TVR în anii 1990 (semnate Alexandra Grigorescu) și a început să scrie romane și piese de teatru care s-au bucurat de succes de critică și de public[1] după ce s-a mutat în SUA, sub pseudonimul Alexandra Ares.

"Alexandra Ares este o scriitoare din noul val al secolului 21 cu trei identități, românești, americane și globale, dar și dramaturg, critic de teatru și romancier. Piesele sale sunt originale, moderne și fiecare foarte diferită ca factură. Dar conțin întrebările, fanteziile și angoasele existențiale ale primei generații feminine libere de comunism și aruncate în lumea dezlănțuită," Andrei Șerban[2].

"Gândește cu sufletul și mintea deopotrivă și concepe structuri conflictuale prin raționalitate cu undă poetică. Este deschisă în cuprinderea tuturor contrariilor ce pecetluiesc contemporaneitatea. Alexandra Ares exploră ineditul peisajului uman sub toate determinările stilistice pe care dramaturgia actuală le ofertează pentru a face față unei concurențe viciate de succesul de consum... Complexitatea viziunii sale țintește întotdeauna o esențialitate uitată, " Alexa Visarion[3].

Carieră și opere[modificare | modificare sursă]

Absolventă a Facultății de Teatrologie din cadrul UNATC București, Alexandra Ares a început să lucreze din facultate ca redactor și realizator pentru Redacția Teatru din TVR (1992-1997), realizând zeci de emisiuni Gong, Scena și Maeștrii Teatrului Romanesc, printre care: Profil Victor Rebengiuc la 60 de ani (1993), O anumită stare de spirit cu Alexandru Darie (1995), Avignon (1995), Amintiri din viitor (1997) și docudrama Danaidele la New York cu George Ivașcu (1997). În 1998 a emigrat in Statele Unite, la New York, și a lucrat ca și corespondentul TVR și apoi la CBS News și diverse case de producție și sindicate de știri americane (1999-2005), apoi pentru Adunarea Generala a ONU (2005) si UNDP (2006). In prezent își împarte timpul intre Manhattan si București și este o autoare bilingvă.[4][5][6][7][1] Ares, membru al Pen Center USA si a Uniunii Scriitorilor din Romania, a fost fondatoarea magazinului literar Manhattan Chronicles[8] și este vice-președinta Fundației Spirit Românesc care editează revista lunară Rinocerul și editura Ghepardul.[9] Are un doctoral în Teatrul American Contemporan de la Universitatea de Arte Teatrale și Cinematografice I.L. Caragiale din București și un certificat post universitar de politică economică globală și relații internaționale de la London School of Economics[10]

A debutat cu două volume lansate în 2005 la Muzeul Literaturii. Primul, dominant autobiografic, intitulat Exilată în trecut (Editura Cartea Românească) este retrăirea – în forme literare suis generis – a trei perioade din viața autoarei, care par a fi adevărate dar sunt minciună […] Cel de-al doilea volum, intitulat Sam Shepard, Un rebel al rigorii mortale (Editura Aldine) este un portret al vieții și operei acestui dramaturg, actor, regizor, prozator și muzician american (membru al Academiei de Arte si Litere, din 1986, și medaliat al acesteia.)[11] Acest volum a fost republicat cu adăugiri după moartea lui Sam Shepard în 2017 (Editura Tracus Arte, 2018) și a câștigat premiul Asociației Scriitorilor din București în 2019.[12]

A publicat până acum trei romane în America, de facturi diferite (de la chick lit la indie), My life on Craigslist, Dream Junkies și The Other Girl, dintre care doua s-au publicat in Romania,[7] sub titlul de Visătoarele (Editura Polirom)[13] și Viața mea pe Net (Editura Polirom), finalist la premiul international Readers Favorite International din Miami la categoria Ficțiune/Umor, un concurs deschis tuturor cărților publicate în limba engleză, iar rezultatele sunt stabilite de bloggeri și cititori, reprezentând un barometru de popularitate. Viața mea pe Net este o satiră a felului in care Internetul a pervertit modul de relaționare a oamenilor, oferind o oglinda acida a moravurilor de ultima ora a tinerilor americani în cursa pentru supraviețuire și pentru a avea un partener. Este a doua nominalizare la un premiu american pentru My life on Craigslist, după ce in 2011 prima ediție a romanului a fost nominalizata la cea mai buna carte a anului, Best Books Award 2011, pentru Women Fiction oferit de organizația US Book News din Los Angeles.[14] The Other Girl a câștigat premiul Next Generation Indie Awards pentru cea mai bună nuvelă și Dream Junkies a fost finalist la BOTYA Awards oferite de Forward Review din Chicago.[6]

Piesa ei de teatru Waking Beauty s-a montat la Teatrul Național Radiofonic sub numele Frumoasa adormită și trezită în regia lui Diana Mihailopol cu premiera pe 6 noiembrie 2019. În distribuție: Rodica Mandache, Nicoleta Lefter, Marius Bodochi, Dan Aștilean, Ionuț Grama, Liviu Lucaci, Angela Ioan, Antonia Neumark, Crenguța Hariton, Cezar Antal, Magda Duțu, Emanuel Varga, Laur Bondarenco. Regia de montaj: Robert Vasiliță. Regia de studio: Milica Creiniceanu. Regia muzicală: Patricia Prundea. Regia tehnică: ing. Mirela Georgescu. Redactor și producător: Domnica Țundrea.[15] Montarea a fost nominalizată la Premiile UNITER 2020 și a câștigat pariul publicului la categoria Teatru Radiofonic[16], iar Nicoleta Lefter, interpreta rolului principal a câștigat premiul de debut la festivalul internațional de piese radiofonice Grand Prix Nova.[17] Autoarea montează totul pe fundalul unei frumoase povești (La Belle de la bois dormant/ Frumoasa din pădurea adormită) de Charles Perrault pe care o despletește în toate implicațiile sale transformând un basm pentru copii într-o analiză a instabilității sexuale în contradicție cu setea de stabilitate a vieții, și examinează realitatea cu o gândire neconvențională [18] . Piesa aduce totodată momente semnificative din istoria României[19], și are ecouri ce par stârnite de tablouri din colecția „estetica urâtului” filigranat sonor și imagistică în „penel arghezian.”[20] Piesa a fost publicată în engleză și turcă și a avut și un spectacol lectură la Institutul Cultural Român cu actorii Daniela Nane și Ionuț Chivu în rolurile principale.[19]

Spectacole[modificare | modificare sursă]

  • O bunică de milioane, comedie de Alexandra Ares și Dinu Grigorescu. A avut prima avanpremieră pe 20 decembrie 2022 la Teatrul Dramaturgilor din București, regia Teodora Câmpineanu, scenografia Ioana Colceag, cu Maria Radu în rolul titular.
  • Magazinul de bărbați, piesă scurtă/comedie, premieră noiembrie 2022, Teatrul Eugen Ionesco din Slatina.
  • O bunică de milioane, 2019, spectacol lectură la Teatrul de Comedie din București, cu Olga Delia Mateescu în rolul titular.
  • Memorialul Plăcerii, piesă scurtă, piesă scurtă/dramă, 2019, spectacol lectură la Salonul de Carte Luceafărul din București.
  • Frumoasa adormită și trezită, 2019, Teatrul Național Radiofonic, regia Diana Mihailopol, cu Nicoleta Lefter în rolul titular.
  • Magazinul de bărbați, comedie, 2018, Teatru Zamora din Sinaia, cu turneu la Teatrul Dramaturgilor din București, Câmpina, Bușteni și Festivalul Sinaia Forever.
  • Frumoasa adormită și trezită, 2014, spectacol lectură la Institutul Cultural Român, București, cu Daniela Nane în rolul titular.

Viața personală[modificare | modificare sursă]

Alexandra Ares este fiica dramaturgului Dinu Grigorescu și a Despinei Grigorescu, și are un frate mai mare, Darie. A fost căsătorită cu John Ares, prezentatorul unei emisiuni de muzică alternativă din Manhattan în 1998 în Strawberry Fields din Central Park. A început să scrie în limba engleză din 2005 și de atunci a adoptat pseudonimul literar Alexandra Ares.[5][7]

Opera literară[modificare | modificare sursă]

Romane și proză publicate în România[modificare | modificare sursă]

  • Exilată în trecut, Ed. Cartea Românească (2005)
  • Visătoarele, Ed. Polirom, (2008)
  • Viața mea pe net, Ed. Polirom, (2012)
  • Paradisul perfecționat, proză scurtă, Liternet, (2021)[21]

Romane publicate în SUA[modificare | modificare sursă]

  • The Other Girl (2012)[22]
  • My Life on Craigslist[23], Midwest Book Review Starred Pick, Publishers Weekly Starred Pick (ediții în 2009, 2010, 2011)
  • Dream Junkies[24] (2013).

Eseuri[modificare | modificare sursă]

  • Manhattan Chronicles: New York on the Rocks, ebook, Readers Favorite Starred Pick, (2012).
  • Eurostroika și The Iron-y courtain, The Art Crowd Magazin, NYC (2002)

Teatru, dramaturgie[modificare | modificare sursă]

  • Alexandra Ares: Teatru Editura Academiei Române, Colecția Teatru Contemporan, conține 6 piese, dintre care 2 drame, Youthtopia, Frumoasa adormită și trezită, 2 comedii, Weekend la mare, O bunică de milioane, și 2 piese scurte, Parcul și Memorialul Plăcerii (2022).
  • O bunică de milioane - O comedie în două acte de Alexandra Ares și Dinu Grigorescu, Ed. Ghepardul (2018).
  • Magazinul de bărbați - Piese scurte, Ed. Ghepardul (2012)
  • Uyanan Guzel, traducerea piesei Waking Beauty în limba turcă de Zeynep Nutku, Ed. Mitos Boyut - Tiyatro oyun dizisi 486, Istanbul, Turcia (2010).
  • Waking Beauty/Frumoasa adormită și trezită, Ed. Ghepardul, ediție bilingvă (2005)
  • Waking Beauty, versiunea engleză, Smart Media New York (2006)

Teatru, monografie critică[modificare | modificare sursă]

  • Sam Shepard, Rebelul rigorii mortale, ediția a 2-a revăzută și adăugită, Editura Tracus Arte (2018)
  • Sam Shepard: Un rebel al rigorii mortale, ediția 1-a, Editura Aldine (2005).

Teatru, cronici[modificare | modificare sursă]

  •        A publicat și publică cronici dramatice în revistele Rinocerul, Liternet, Neuma, Drama, Teatrul Azi, Metropolis, Revista teatrală radio, TVR, și pentru televioziune, emisiunile Scena și Gong (anii 90).

Premii și nominalizări[modificare | modificare sursă]

Nominalizare Premiul Uniunii Scriitorilor pentru Cea mai bună carte de teatru, Alexandra Ares: Teatru, 2022.[1]

Premiul Asociației Scriitorilor din București pentru monografia Sam Shepard, Rebelul rigorii mortale, 2019.

Premiul Next Generation Indie Award pentru nuvela The Other Girl, 2012, New York, NY.

Nominalizare la premiul UNITER pentru cel mai bun spectacol radiofonic, Frumoasa adormită și trezită, în regia Dianei Mihailopol, 2019.

Nominalizare la BOTYA Awards pentru romanul Dream Junkies, oferită de Foreword Reviews, Chicago, categoria women fiction.

Nominalizare la premiul Readers Favorite International din Miami pentru romanul My Life on Craigslist, categoria satiră.

Nominalizare la premiul Best Books USA, oferit de US Book News din Los Angeles, categoria satiră.

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b c Viața și Opera de Alex Ștefănescu, Revista Luceafărul de dimineață, editată de Uniunea Scriitorilor din România, Nr. Noiembrie-Decembrie 2020, pg.4-5.
  2. ^ Teatru Românesc Contemporan, Editura Academiei Române, 2022, coperta a 2-a.
  3. ^ Sigiliul Performanței, Teatru Românesc Contemporan/Alexandra Ares, Ed. Academia Română, 2022, pg. 314.
  4. ^ Biografie si carti Alexandra Ares | Serial Readers, serialreaders.com 
  5. ^ a b Culise, Bogdan Hrib. „Nu mă lupt cu sistemul american de publishing”. Flacăra, oct. 2012. 
  6. ^ a b Alexandra Ares a treia carte publicată în America, de Tudor Petruț, Ziarul Gândacul de Colorado, SUA, revista românilor de pretutindeni, an X, nr. 118, noiembrie 2011, copertă și pg. 9.
  7. ^ a b c Literatură, Alexandra Ares zbor fără plasă – o scriitoare română la New York, de Mihaela Frank, Revista Elle, nr. septembrie, 2012, pg. 98-99.
  8. ^ Evenimentul Zilei, miercuri, 17 iulie 2013, pg. 19.
  9. ^ TNB, multiplu premiat de revista culturală „Rinocerul”, www.blogtnb.com 
  10. ^ Prefață, Sam Shepard, Rebelul Rigorii Mortale, Tracus Arte, 2018.
  11. ^ Din operele diasporei, Doua carti de Alexandra Ares, un articol de Cristian Mihail, Romania Libera, 1 iulie 2005.
  12. ^ „Jurnalistă a revistei Dilema Veche, pe scena Teatrului Național din București - Ziarul Metropolis”. Ziarul Metropolis. . Accesat în . 
  13. ^ Apariții editoriale, Visătoarele de Alexandra Ares, articol de Alexandru Matei, revista TIME OUT București, nr. iunie 2008.
  14. ^ O românca nominalizata la premiul international Readers Favorite, articol de Anca Simionescu, Evenimentul Zilei, Cultura, miercuri 17 iulie 2013, pg. 9.
  15. ^ 'Frumoasa adormită și trezită' de Alexandra Ares, în premieră la Teatrul Național Radiofonic, articol de Domnica Țundrea, Revista Leviathan, noiembrie 2019.
  16. ^ GALA PREMIILOR UNITER-2020, MIRACOLE,  
  17. ^ Nicoleta Lefter, Teatrul Odeon 
  18. ^ Mircea Ghițulescu, Istoria Dramaturgiei Române, 2006
  19. ^ a b ”Frumoasa adormită și trezită” de Alexandra Ares, în premieră la Teatrul Național Radiofonic – articol de Domnica Țundrea, Revista Leviathan, dec. 2018.
  20. ^ ·      ,,O îngemânare între comic și tragic,”recenzia piesei Frumoasa adormită și trezită, articol de Nicolae Havriliuc, în Contrapunct, nr.4-6, decembrie 2012, p.11-12,
  21. ^ Revistele Liternet, nr. oct. 2021, și Cervantes, nr. ian.2022.
  22. ^ Premiul Next Generation Indie Award pentru nuvela The Other Girl, 2012, New York, NY.
  23. ^ Nominalizare la premiul Readers Favorite International din Miami pentru romanul My Life on Craigslist, categoria satiră. Nominalizare la premiul Best Books USA, oferit de US Book News din Los Angeles, categoria satiră.
  24. ^ Nominalizare la premiul Readers Favorite International din Miami pentru romanul My Life on Craigslist, categoria satiră. Nominalizare la premiul Best Books USA, oferit de US Book News din Los Angeles, categoria satiră.

Bibliografie și lectură suplimentară[modificare | modificare sursă]

Fantezie și reflexivitate de Dana Pocea, Contemporanul, Anul XXXIII, Nr. 8 (845), August 2022, Pg. 39.

Prefață, Lumile Teatrale ale Alexandrei Ares de Călin Ciobotaru, Teatrul Românesc Contemporan/Alexandra Ares, Editura Academiei Române 2022, ISBN 978-973-27-3544-2, pg. 5-11.

Postfață, Fantezie și Reflexivitate de Dana Pocea, Teatrul Românesc Contemporan/Alexandra Ares, Editura Academiei Române 2022,, ISBN 978-973-27-3544-2, pg. 305 - 312

Referințe critice/Sigiliul Performanței, de Alexa Visarion, Teatrul Românesc Contemporan/Alexandra Ares, Editura Academiei Române 2022,, ISBN 978-973-27-3544-2, pg. 309.

Viața și Opera de Alex Ștefănescu, Revista Luceafărul de dimineață, editată de Uniunea Scriitorilor din România, Nr. Noiembrie-Decembrie 2020, pg.4-5.

,Frumoasa adormită și trezită” de Alexandra Ares, în premieră la Teatrul Național Radiofonic – articol de Domnica Țundrea, Revista Leviathan, dec. 2018.

·O îngemănare între comic și tragic,” recenzia piesei Frumoasa adormită și trezită, articol de Nicolae Havriliuc, în Contrapunct, nr.4-6, decembrie 2012, p.11-12.

Nu mă lupt cu sistemul de publishing american, interviu realizat de Bogdan Hrib, Culise, Revista Flacăra, nr. 10, oct 2012, p.54-55.

Alexandra Ares, Istoria literaturii dramatice românești, Editura Academiei Române, 2007; Istoria literaturii române. Dramaturgia, ediția a II-a, Editura Tracus Arte, 2008

Alexandra Ares, Cronica Fundațiilor, anul XII,  nr.67, pg. 16 martie 2014.

Dinu Grigorescu despre Alexandra Ares, Rezervația dramaturgilor, Ed. Ghepardul 2013.

Alexandra Ares, Revista The One, nr. mai, 2012.

Alexandra Ares la Clubul de carte ELLE, Revista Elle, nr. septembrie, 2012, pg. 91.

Literatură, Alexandra Ares zbor fără plasă – o scriitoare română la New York, de Mihaela Frank, Revista Elle, nr. septembrie, 2012, pg. 98-99.

Apariții editoriale, Visătoarele de Alexandra Ares, Time Out București, Alexandru Matei, iunie 2008.

Alexandra Ares, cărțile recomandate ale verii, clubul de carte Andreea Marin, iulie 2008.

Alexandra Ares a treia carte publicată în America, de Tudor Petruț, Ziarul Gândacul de Colorado, SUA, revista românilor de pretutindeni, an X, nr. 118, noiembrie 2011, copertă și pg. 9.

Din operele diasporei, Două cărți de Alexandra Ares, articol de Cristian Mihail, România Liberă, marți 2005.

Dramaturgia falsă a comunismului, scriitoarea Alexandra Ares crede în mișcarea off, fișă biografică, Evenimentul Zilei,26 iunie, 2005, pg.7.

Examen de maturitate, de Mircea Ghițulescu, prefață volumului Exilată în trecut, editura Cartea românească, 2005.

Introducere, Sam Shepard: Rebelul Rigorii Mortale, Autor: Alexandra Ares, Ed. Tracus Arte, 2018. Nr. pagini: 264, ISBN: 978-606-664-959-9.