Alegeri prezidențiale în Brazilia, 1945

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search
Eleição p.presidente BR 1945.png

Alegerile prezidențiale au avut loc în Brazilia pe 2 Decembrie, 1945. Acestea au fost primele alegeri de la stabilirea lui Getulio Vargas' Estado Novo.

Contextul istoric[modificare | modificare sursă]

Dupa sfârșitul celui de-al II-lea Război Mondial, Vargas a fost forțat de către militari să redemocratizeze țara. Cu toate acestea, militarii se temeau că Vargas ar putea suspenda alegerile așa cum a suspendat și alegerile programate in 1937 și 1938 și a organizat o lovitură de stat preventivă care l-a înlăturat prematur pe Vargas de la putere pe 29 Octombrie, 1945 și a instalat un guvern provizoriu condus de José Linhares pentru a asigura libertatea și dreptatea alegerilor.

În timpul acestei perioade de liberalizare, Vargas a fondat 2 partide: Partidul Social Democrat (PSD), un partid de centru - dreapta compus în principal din burghezia industrială națională care l-a sprijinit pe Vargas si cei care au intervenit pentru Vargas din state, și Partidul Brazilian al muncii (PTB) compus din clasa urbană de lucru și mișcarea sindicală. Chiar daca PSD-ul (Partidul Social Democrat) a devenit cel mai mare partid din cele 2, chiar dacă Vargas a folosit PTB (Partidul Brazilian al muncii) în scop propriu. PSD-ul a avut constant cel mai mare număr de deputați până la lovitura militară de stat din 1964. Coaliția Vargistă l-a nominalizat în războiul lui Vargas pe Ministrul Apărării Eurico Gaspar Dutra mai devreme în 1945, dar PTB (Partidul Brazilian al muncii) și Vargas i-au oferit novicelui Dutra sprijin pentru candidatura sa.

Adversarii tradiționali ai lui Vargas au fondat Uniunea Națională Democrată (UND) în Aprilie 1945. UND, un partid conservator care apără liberalismul economic prin stimulare publică la capitalul străin, a fost mai mult un partid de intelectuali și de clasa mijlocie urbană, precum și rămășițe ale intereselor oligarchice ale Republicii Velha. Este nominalizat fostul militar și brigadier al Forțelor Aeriene Eduardo Gomes, cunoscut mai târziu pentru participarea la lovitura de stat din 1964, ca și candidat prezidențial . Gomes a susținut in special o abrogare majoritară a legislației sociale și a reformei forței de munca din timpul domniei Vargas.

Legalizat de Vargas în 1945, Partidul Comunist Brazilian, condus de popularul Luís Carlos Prestes a nominalizat un inginer puțin cunoscut, Yedo Fiúza, care a câștigat aproape 10% din voturi.

Rezultate[modificare | modificare sursă]

Datorită, în special a aprobării lui Vargas, care a rămas populară in urma detronării lui, Dutra a câștigat o majoritate absolută.[1]

Președinte[modificare | modificare sursă]

Candidat Voturi %
  Eurico Gaspar Dutra (PSD, PTB) 3,236,029 55.32%
  Eduardo Gomes (UND) 2,034,383 34.78%
  Yedo Fiúza (PCB) 603,500 9.73%
  Rolim Teles (PAN) 9,995 0.17%
Total 5,849,314 100.00%

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Bourne, R: Getulio Vargas al Braziliei, 1883-1954 Sphinx of the Pampas, pagina 133. C. Knight, 1974.

Legături externe[modificare | modificare sursă]