Alegeri legislative în Canada, 1867

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Sir John A. Macdonald George Brown
Sir John A. Macdonald (stânga) și George Brown

Alegerile legislative canadiene din 1867 au avut loc în perioada 7 august – 20 septembrie, și au fost primele alegeri ale noii provincii Canada. Au fost ținute pentru a alege membrii Camerei Comunelor din Canada pentru primul parlament al Canadei. Partidul Conservator al Primului Ministru Sir John A. Macdonald a câștigat majoritatea locurilor și voturilor în Ontario și Quebec. (Aderenții partidului s-au întrecut pentru candidatură fie de partea conservatorilor, fie de cea a liberal-conservatorilor). Quebec și Ontario fuseseră anterior unite sub denumirea de Provinciile Canadiene un guvern condus de Macdonald și de coaliția liberal-conservatoare a lui George Étienne Cartier.

Oficial, Partidul Liberal din Canada nu avea niciun lider, dar deși George Brown nu deținea o poziție oficială în partid, el a fost considerat în general pe parcursul alegerilor a fi liderul partidului, și ar fi fost probabil ales prim-ministru în cazul puțin probabil în care liberalii ar fi învins în alegeri. Așa cum era, Brown a candidat concomitent pentru locuri în Adunarea Legislativă din Ontario și în Camera Comunelor din Canada și a sperat să devină premier al statului Ontario. Totuși, el nu a reușit să câștige un loc în vreunul dintre cele 2 organisme, și liberalii au rămas oficial fără lider până în 1873.

Înainte de Confederație, Nova Scotia și New Brunswick nu au format partide liberale și conservatoare. Grupurile politice din cele 2 provincii s-au alăturat unuia din cele 2 partide din Provincia Canada. Ambele provincii au avut partide slab conservatoare. Adversarii conservatorilor s-au alăturat Partidului Liberal, care a câștigat majoritatea voturilor și locurilor în legislativ. În Nova Scotia, adversarii conservatorilor (și ai Confederației insăși) au candidat ca anti-confederați, dar mai târziu s-au alăturat Grupului de Prietenie al Partidului Liberal.

Alegerile ținute în anul următor în Provinciile Canadiene, New Brunswick și Noua Scoție, s-au concentrat pe problema formării unei confederații. Prezența la vot a fost de 73.1%.

Rezultatele alegerilor[modificare | modificare sursă]

La nivel național[modificare | modificare sursă]

Parlamentul canadian după alegerile din 1867. Conservatorii sunt marcați cu albastru iar liberalii cu roșu
Partid Liderul partidului Nr. de
candidați
Aleși Voturi
# %
Conservator Sir John A. Macdonald 81 71 63.752 23,45%
Liberal-Conservator1 32 29 29.730 11,08%
Liberal niciunul (neoficial, George Brown) 65 62 60.818 22,67%
Anti-Confederație2 Joseph Howe 20 18 21.239 7,92%
Independenți 1 - 1.756 0,65%
Liberal-Independenți 1 - 1.048 0,39%
Necunoscut 141 - 90.044 33,84%
Total 341 180 268,386 100%
Sursă: Istoria alegerilor legisllative din 1867

Note:

1 Deși se identificau ca Liberali-Conservatori, politicienii au fost conduși de liderul Partidului Conservator Sir John A. Macdonald și s-au unit cu Conservatorii în Casa Comunelor.

2 Anti-Confederații au format o coaliție cu Partidul Liberal în Casa Comunelor.

Locuri pe partide
Distribuția politică a locurilor din legislativ a fost după cum urmează:

  • Ontario: 3 conservatori, 3 liberal-conservatori, 9 liberali
  • Quebec: 14 conservatori, 5 liberal-conservatori, 4 liberali
  • New Brunswick: 1 conservator, 3 liberali
  • Nova Scotia: 4 anti-confederați