Alegeri legislative în Canada, 1867

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Sir John A. Macdonald George Brown
Sir John A. Macdonald (stânga) și George Brown

Alegerile legislative canadiene din 1867 au avut loc în perioada 7 august – 20 septembrie, și au fost primele alegeri ale noii provincii Canada. Au fost ținute pentru a alege membrii Camerei Comunelor din Canada pentru primul parlament al Canadei. Partidul Conservator al Primului Ministru Sir John A. Macdonald a câștigat majoritatea locurilor și voturilor în Ontario și Quebec. (Aderenții partidului s-au întrecut pentru candidatură fie de partea conservatorilor, fie de cea a liberal-conservatorilor). Quebec și Ontario fuseseră anterior unite sub denumirea de Provinciile Canadiene un guvern condus de Macdonald și de coaliția liberal-conservatoare a lui George Étienne Cartier.

Oficial, Partidul Liberal din Canada nu avea niciun lider, dar deși George Brown nu deținea o poziție oficială în partid, el a fost considerat în general pe parcursul alegerilor a fi liderul partidului, și ar fi fost probabil ales prim-ministru în cazul puțin probabil în care liberalii ar fi învins în alegeri. Așa cum era, Brown a candidat concomitent pentru locuri în Adunarea Legislativă din Ontario și în Camera Comunelor din Canada și a sperat să devină premier al statului Ontario. Totuși, el nu a reușit să câștige un loc în vreunul dintre cele 2 organisme, și liberalii au rămas oficial fără lider până în 1873.

Înainte de Confederație, Nova Scotia și New Brunswick nu au format partide liberale și conservatoare. Grupurile politice din cele 2 provincii s-au alăturat unuia din cele 2 partide din Provincia Canada. Ambele provincii au avut partide slab conservatoare. Adversarii conservatorilor s-au alăturat Partidului Liberal, care a câștigat majoritatea voturilor și locurilor în legislativ. În Nova Scotia, adversarii conservatorilor (și ai Confederației insăși) au candidat ca anti-confederați, dar mai târziu s-au alăturat Grupului de Prietenie al Partidului Liberal.

Alegerile ținute în anul următor în Provinciile Canadiene, New Brunswick și Noua Scoție, s-au concentrat pe problema formării unei confederații. Prezența la vot a fost de 73.1%.

Rezultatele alegerilor[modificare | modificare sursă]

La nivel național[modificare | modificare sursă]

Parlamentul canadian după alegerile din 1867. Conservatorii sunt marcați cu albastru iar liberalii cu roșu
Partid Liderul partidului Nr. de
candidați
Aleși Voturi
# %
Conservator Sir John A. Macdonald 81 71 63.752 23,45%
Liberal-Conservator1 32 29 29.730 11,08%
Liberal niciunul (neoficial, George Brown) 65 62 60.818 22,67%
Anti-Confederație2 Joseph Howe 20 18 21.239 7,92%
Independenți 1 - 1.756 0,65%
Liberal-Independenți 1 - 1.048 0,39%
Necunoscut 141 - 90.044 33,84%
Total 341 180 268,386 100%
Sursă: Istoria alegerilor legisllative din 1867 Arhivat în , la Wayback Machine.

Note:

1 Deși se identificau ca Liberali-Conservatori, politicienii au fost conduși de liderul Partidului Conservator Sir John A. Macdonald și s-au unit cu Conservatorii în Casa Comunelor.

2 Anti-Confederații au format o coaliție cu Partidul Liberal în Casa Comunelor.

Locuri pe partide
Distribuția politică a locurilor din legislativ a fost după cum urmează:

  • Ontario: 3 conservatori, 3 liberal-conservatori, 9 liberali
  • Quebec: 14 conservatori, 5 liberal-conservatori, 4 liberali
  • New Brunswick: 1 conservator, 3 liberali
  • Nova Scotia: 4 anti-confederați