Alambic

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Reprezentarea schematică a unui alambic

Alambicul (în arabă "Al-inbiq" الأنبيق , "vas de distilare") este o instalație utilizată pentru distilarea lichidelor.

Este alcătuit dintr-un cazan de distilare (blază), așezat pe un focar, dintr-o serpentină de răcire (refrigerent) și dintr-un recipient de colectare a distilatului.

Din punct de vedere tehnic, alambicul este capacul cu un atașament tub (capital sau încă-cap), care este plasat pe partea de sus a unui balon, "cucurbit, care conține material de a fi distilat, dar cuvântul este adesea folosit cu referire la întregul aparat. În cazul în care capacul și balonul sunt într-o singură bucată, acesta poate fi numit o replică. Lichidul din balon prin fierbere se ridică vapori și se varsă în tub, unde se răcește și condensează, care rulează în vasul al doilea. Un descendent modern de alambic (utilizate pentru a produce alcool) este potul. Cele mai vechi apariții de alambic pot fi găsite în lucrările antice grecești alchimiștii

Cuvântul "alambic" luat pe un sens metaforic,poate însemna ceva care rafină sau transmuta , ca în cazul în care prin distilare (ca în "alambic de gândire creativă" ). Cuvântul, la fel ca cele mai multe alchimice terminologie, provine de la arabă:Al-inbīq, însemnând "încă". Franceză alambic este, de asemenea, frecvent utilizate, mai ales ca aparatul adesea asociat cu Cognac unde este cunoscut sub numele deCharentais alambic(Alambic Charente).


Simbolul alambic este Unicode U+2697 ALEMBIC ().

Ambix, cucurbit şi replica de Zosimos, la Marcelin Berthelot,Collection des anciens alchimistes grecs(3 vol., Paris, 1887-1888.).
3D
Un alambic în cadrul German Nationalmuseum, în 1954